Τρίτη, 05 Σεπτεμβρίου 2006 12:39

Το σύστημα 3-5-2 (Μερος E')

Γράφτηκε από
Βαθμολογήσετε αυτό το στοιχείο
(0 ψήφοι)

Ανάπτυξη παιχνιδιού από την άμυνα.

Σε οποιοδήποτε σύστημα τακτικής, η ικανότητα μιας ομάδας να αναπτύσσεται από την άμυνα αποτελεί πολύ σημαντικό στοιχείο.  
Αυτή ικανότητα της ομάδας παρέχει στους παίκτες τη δυνατότητα να μετακινηθούν σε πιο προωθημένες τοποθετήσεις.  Δημιουργούνται και αξιοποιούνται χώροι μπροστά,  μεταξύ ή και πίσω από τους αντιπάλους.  
Απελευθερώνονται οι αμυντικοί και δημιουργούνται αριθμητικά πλεονεκτήματα παικτών σε χώρους κλειδιά.

Πολλές ομάδες που εφαρμόζουν το σύστημα 3-5-2 τοποθετούν στη θέση του λίμπερο έναν παίκτη με έντονη δημιουργικότητα.  Ο λίμπερο έχοντας μια κεντρική θέση μπορεί να παίξει γρήγορα και να δώσει το έναυσμα για επιθετική ανάπτυξη από τον άξονα ή από πλαγιές περιοχές.
Μία ομάδα που θεωρείται ότι έχει σωστή ανάπτυξη από την άμυνα θα πρέπει να έχει την ικανότητα να ελίσσεται από ένα συμπαγές σχήμα σε μία διάταξη που να παρέχει μήκος, πλάτος, και βάθος για δημιουργία χώρων επίθεσης.Διάγραμμα 1: Θέση έναρξης.

5kef1


Σε αυτή την άσκηση που παίζεται στο μισό γήπεδο η ομάδα διατάσσεται με 3 αμυντικούς και έναν τερματοφύλακα εναντίον 2 επιθετικών. Επίσης τοποθετούνται  3 παίκτες πάνω στη γραμμή του κέντρου και σε όλο το πλάτος του.  

Η άσκηση ξεκινάει με έναν από τους επιθετικούς να σουτάρει προς την εστία.  Σε αυτό το στάδιο είναι σημαντικό το γεγονός του ότι οι αμυντικοί πρέπει να έχουν τις σωστές τοποθετήσεις σύμφωνα με το που βρίσκεται η μπάλα και οι αντίπαλοι  επιθετικοί.  Έτσι οι συνθήκες ανταποκρίνονται περισσότερο στην πραγματικότητα και μετά το σουτ η αμυντική γραμμή μετατρέπει την συμπαγή διάταξη της σε έναν επιθετικό σχηματισμό ανάπτυξης.  

Ο τερματοφύλακας μπορεί να δώσει την μπάλα σε οποιονδήποτε από τους 3 αμυντικούς θέλει.  Ο σκοπός των αμυντικών είναι να δώσουν την μπάλα σε έναν από τους 3 παίκτες του κέντρου,  ενώ αν οι αντίπαλοι επιθετικοί κερδίσουν την μπάλα προσπαθούν να βάλουν γκολ.  

Διάγραμμα 2: Δημιουργία πλάτους και βάθους.

Πολλές φορές η σπουδαιότητα του ρόλου του τερματοφύλακα για την ανάπτυξη του παιχνιδιού αμελείται.
Όταν ο τερματοφύλακας έχει στην κατοχή του την μπάλα, προσπαθεί να τροφοδοτήσει γρήγορα κάποιον από τους 3 αμυντικούς.  Όταν αυτό δεν είναι εφικτό,  η επόμενη ενέργεια του είναι να κινηθεί προς το τέλος της μεγάλης περιοχής.  
Οι αμυντικοί θα πρέπει να κινηθούν εμπρός, πάνω στους αντίπαλους επιθετικούς έτσι ώστε να τους πιέσουμε να οπισθοχωρήσουν για να δημιουργηθεί χώρος,  κι όταν ο τερματοφύλακας είναι έτοιμος τότε με γρήγορες κινήσεις οι αμυντικοί επιστρέφουν προς τα πίσω στον χώρο που έχει δημιουργηθεί.  

Οι δύο στόπερ ανοίγονται στις δύο γωνίες της μεγάλης περιοχής και ο λίμπερο στο μέσον της .  Επειδή αυτός είναι σε μια κεντρική περιοχή πρέπει να έχει την κατάλληλη στάση του σώματος με την οποία να ελέγχει την θέση των αντιπάλων αλλά και να μπορεί να προωθήσει την μπάλα μπροστά.  Επίσης λόγω της τοποθέτησης που έχουν τώρα οι δύο στόπερ δημιουργούν την κατάλληλη γωνία έτσι ώστε η μπάλα να τους προσφερθεί μπροστά τους.  Επίσης με την κίνησή τους αυτή καθίσταται δύσκολο για τους αντίπαλους επιθετικούς να κλέψουν την μπάλα.

5kef2


Διάγραμμα 3: Γωνίες και αποστάσεις.


Οι προηγούμενες κινήσεις των αμυντικών εξασφαλίζουν τα εξής:  
•    Έναρξη της επίθεσης όσο πιο ψηλά γίνεται.  
•    Απομάκρυνση των αντιπάλων έτσι ώστε ο τερματοφύλακας να τροφοδοτήσει τους συμπαίκτες του με ασφάλεια.  
•    Δημιουργία ευκαιριών για αντεπίθεση εάν η επιτιθέμενη ομάδα δεν επιστρέψει γρήγορα προς τα πίσω.  
•    Δημιουργία πλάτους και βάθους.  

Διάγραμμα 4:  Η τοποθέτηση του τερματοφύλακα.
5kef4
Μόλις ο τερματοφύλακας δώσει την μπάλα σε κάποιον συμπαίκτη του πρέπει να πάρει μία θέση ώστε να στηρίζει αυτόν τον παίχτη.  Ο παίκτης που γίνεται κάτοχος της μπάλας μπορεί να υποστηριχτεί και από τους άλλους 2 αμυντικούς,  όμως είναι σημαντικό αυτοί οι παίκτες να μην μειώνουν τον ανοιχτό χώρο.  

Διάγραμμα 5: Γωνίες και απόσταση της κάλυψης 1.
5kef5
Αν ο λίμπερο μετατοπιστεί πολύ κοντά στον κάτοχό της μπάλας τότε αντιγράφει των ρόλο του τερματοφύλακα.
Με την μετατόπιση των δύο παικτών σε αυτόν τον χώρο αυξάνεται ο κίνδυνος να παιχτεί μια παράλληλη μπαλιά στον αμυντικό που βρίσκεται στην απέναντι πλευρά.  

Διάγραμμα 6: Γωνίες και απόσταση της κάλυψης 2.

5kef3

5kef6

Αν όλοι οι παίχτες έρθουν πολύ κοντά γίνεται εύκολο για τους αντίπαλους επιθετικούς να μαρκάρουν και τους 3.  
Αυτόματα μειώνεται ο χώρος και γίνεται δύσκολο για την ομάδα να αναπτυχθεί από πίσω.  

Μπορεί βέβαια να υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η μπάλα να μεταφέρεται από την άμυνα προς την επίθεση,  αλλά αυτό το γεγονός εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από την τοποθέτηση των αμυντικών μας.  

Διάγραμμα 7: Αμυντική τακτική 1.
5kef7
Εάν οι αντίπαλοι επιθετικοί προσπαθήσουν να εμποδίσουν τους πλάγιους παίχτες στο να δεχτούν την μπάλα τότε δίνεται έμφαση στον κεντρικό αμυντικό ο οποίος μεταφέρει την μπάλα μπροστά.  Αυτό γίνεται με πάσα στον κεντρώο παίχτη ή μεταφέροντας την ο ίδιος.  Επίσης η προώθηση του κεντρικού παίχτη εξαρτάται από τον χώρο που έχουν δημιουργήσει οι χαφ. Διάγραμμα 8: Η μπάλα στα πλάγια.
5kef8
Επίσης η μπάλα μπορεί να παιχτεί κατά το πλάτος του γηπέδου.  
Είναι πολύ σημαντικό ότι οι παίκτες μας πρέπει να κάνουν μια γρήγορη μετάβαση από την άμυνα προς την επίθεση για να αποκτήσουν τις κατάλληλες τοποθετήσεις και να δεχτούν την μπάλα πριν ο αντίπαλος προλάβει να τους εμποδίσει.  
Παρόλα αυτά όμως αν η αντίπαλη ομάδα καταφέρει και ανασυνταχτεί,  είναι σημαντικό η ομάδα μας να έχει μια αποτελεσματική στρατηγική αντιμετωπίζοντας κι αυτή την κατάσταση.  
Συχνά η αντίπαλη ομάδα προσπαθεί σε αυτόν τον τομέα να σταματήσει τους παίκτες μας να προωθήσουν την μπάλα μπροστά.  
Οι στόχοι μας είναι η μπάλα να βρίσκεται σε μία θέση κοντά στην περιοχή που αποσκοπούμε και όσο το δυνατόν πιο μακριά από τους επικίνδυνους χώρους.  Επομένως όταν η ομάδα μας έχει στην κατοχή της την μπάλα σε αυτές τις θέσεις πρέπει να μάθει να την μεταφέρει γρήγορα έτσι ώστε να ανταπεξέρχεται σε αυτή την πίεση του αντιπάλου.  

Διάγραμμα 9: Αλλαγή παιχνιδιού.
5kef9
Στο παρακάτω παράδειγμα οι αντίπαλοι επιθετικοί προσπαθούν να σταματήσουν την ανάπτυξή μας.  Εάν ο κάτοχος της μπάλας δεν μπορεί να την προωθήσει μπροστά τότε αυτή πρέπει να μεταφερθεί γρήγορα μέσω του γκολκίπερ ή του κεντρικού αμυντικού στην άλλη πλευρά.  
Η θέση του αποδέκτη της μπάλας σαφώς και καθορίζεται από την τοποθέτηση των συμπαικτών του.  Ο παίκτης που κάνει την πάσα πρέπει πάντα να διαλέγει την ασφαλέστερη επιλογή.
Αυτή η άσκηση αναβαθμίζεται τοποθετώντας επιπλέον άλλους 2 αντιπάλους που παίζουν επάνω στους πλάγιους μπακ. 

Διάγραμμα 10: Οι πλάγιοι μπακ δίνουν το πλάτος.
5kef10
Σε αυτή τη συγκεκριμένη άσκηση ο στόχος της ομάδας μας είναι να περάσει την μπάλα στον παίκτη που βρίσκεται μετά το κέντρο.  
Η αντίπαλη ομάδα προσπαθεί να κλέψει την μπάλα και να σκοράρει.  
Αυξάνουμε το μήκος του γηπέδου κατά 20 μέτρα.

Σε αυτή την άσκηση είναι σημαντικό οι πλάγιοι μπακ να παραμένουν όσο πιο ψηλά και πλάγια γίνεται για τους εξής λόγους:  
•    Κάνοντας μεγαλύτερο το γήπεδο είναι πιο δύσκολο για τον αντίπαλο να μαρκάρει αποτελεσματικά και υπάρχει μεγαλύτερος χώρος για την ομάδα που έχει στην κατοχή της την μπάλα να παίξει.  
•    Αυτό επίσης δημιουργεί ένα πρόβλημα για τον αντίπαλο καθώς πρέπει να αποφασίσουν ποιος θα μαρκάρει ποιόν.  

Η τοποθέτηση των πλάγιων μπακ.

Το παραπάνω διάγραμμα, δείχνει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η άλλη ομάδα όταν ο δικός μας πλάγιος μπακ κατέχει μια θέση ψηλά μεταξύ κέντρου και άμυνας του αντιπάλου.  Εάν ο αντίπαλος μέσος δεν πρεσάρει τότε ο αμυντικός μας μπορεί να παίξει εύκολα την μπάλα μπροστά ή και ακόμα να την κατεβάσει ο ίδιος.  

Οι πλάγιοι μπακ δημιουργούν προβλήματα στον αντίπαλο.

Επίσης, αν ο αντίπαλος ασκήσει πίεση ψηλά αυτό μπορεί να επιτρέψει στον δικό μας πλάγιο μπακ να δεχτεί την μπάλα σε μία πλεονεκτική θέση.


Περίληψη
Η ανάπτυξη από την άμυνα αποτελεί ένα αναπόσπαστο κομμάτι στην τακτική της κάθε ομάδας.    
Η τοποθέτηση των παιχτών έχει μεγάλη σημασία. Αυτό το γεγονός δυσκολεύει την αντίπαλη ομάδα να αμυνθεί αλλά εξασφαλίζει και την δημιουργία του απαραίτητου χώρου για την ανάπτυξη των επιθετικών ενεργειών.
Είναι ουσιώδες ότι όλοι οι παίχτες πρέπει να έχουν μία σχετική άνεση με την κατοχή της μπάλας και απαιτούνται εναλλακτικά επιθετικά σχέδια για την ανάπτυξη από αμυντικές θέσεις.

 

Διαβάστε 3282 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2016 18:12
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το σύστημα 3-5-2 (Μερος Α') Το σύστημα 3-5-2 (Μερος Δ') »
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια