Τρίτη, 04 Ιουλίου 2006 16:52

Το σύστημα 3-5-2 (Μερος Δ')

Γράφτηκε από
Βαθμολογήσετε αυτό το στοιχείο
(0 ψήφοι)
 Κεφάλαιο 4: Μαρκάροντας στην επίθεση.

Όταν η αντίπαλη ομάδα έχει στην κατοχή της την μπάλα και ξεκινάει μια επίθεση από την περιοχή της, η πρώτη γραμμή άμυνάς μας είναι οι επιθετικοί μας.  Ασκώντας την ανάλογη πίεση οι επιθετικοί μας δυσκολεύουν τους αντιπάλους στην ανάπτυξη του παιχνιδιού αλλά μπορεί να δημιουργηθούν και οι κατάλληλες προϋποθέσεις για κάποια ευκαιρία αν κλέψουν την μπάλα.

Σε αυτήν την πρώτη προπόνηση οι επιθετικοί μας εξασκούνται στο πως να κερδίσουν πίσω τη μπάλα χρησιμοποιώντας το μισό γήπεδο.  Αυτό το γεγονός δίνει μεγαλύτερο ρεαλισμό στην προπόνηση και επιτρέπει στους παίκτες να μάθουν καλύτερα τους χώρους.

Αυτό συνεπάγεται το ότι οι παίκτες θα γνωρίζουν μέσω της προπόνησης τις τοποθετήσεις που πρέπει να παίρνουν όταν η μπάλα βρίσκεται σε συγκεκριμένες περιοχές του γηπέδου.

Η άσκηση ξεκινάει με τον αντίπαλο τερματοφύλακα να τροφοδοτεί τους πλάγιους μπακ. Μόλις η μπάλα φύγει από τα χέρια του τερματοφύλακα οι επιθετικοί αρχίζουν να πιέζουν. Σκοπός τους είναι να κλέψουν την μπάλα και να βάλουν γκολ ενώ οι αμυντικοί προσπαθούν περάσουν με αυτή ανάμεσα από τις 2 εστίες στις δυο άκρες της γραμμής του κέντρου.

Έμφαση να δίνεται στο γεγονός ότι οι επιθετικοί πρέπει να ξεκινούν το μαρκάρισμα όσο πιο ψηλά γίνεται.

 

Διάγραμμα 1: Μαρκάροντας στην επίθεση.

4kef1

Οι 2 χαφ μας υποστηρίζουν τους επιθετικούς όταν η μπάλα πηγαίνει στους αντίπαλους πλάγιους μπακ στην πλευρά που βρίσκονται.

 

Διάγραμμα 2: Μαρκάροντας στην επίθεση- Υποχώρηση των επιθετικών σε αμυντική θέση αναμονής.

Όταν ο τερματοφύλακας δώσει την μπάλα η αρχική κίνηση των επιθετικών μας είναι να οπισθοχωρήσουν λίγο προς τα πίσω όπως φαίνεται και από το παρακάτω διάγραμμα 2.

4kef2

Αυτό είναι σημαντικό για τους εξής λόγους.

· Όσο πιο κοντά είναι οι επιθετικοί μας στους αμυντικούς τόσο πιο λίγες πιθανότητες έχει ο τερματοφύλακας να τους δώσει την μπάλα.

· Αν οι επιθετικοί δεν υποχωρήσουν ο τερματοφύλακας μπορεί να περάσει την μπάλα από πάνω τους.

· Επίσης έχουν καλύτερη άποψη του χώρου και μπορούν να πρεσάρουν τους αμυντικούς μόλις πάρουν την μπάλα.

· Βλέπουν πως και πότε να πιέσουν.

 

Διάγραμμα 3: Μαρκάροντας στην επίθεση.

 

Μόλις ο τερματοφύλακας δώσει την μπάλα σε έναν πλάγιο ο επιθετικός τον κλείνει από πίσω και ο χαφ πέφτει επάνω του (διάγραμμα 3).

4kef3

Ταυτόχρονα με τις κινήσεις των συμπαιχτών του ο 2ος επιθετικός μας τοποθετείται πιο πίσω σε μια πιο κεντρική θέση


 

Διάγραμμα 4: Λάθος τοποθέτηση του 2ου επιθετικού.

4kef4

Αν ο 2ος επιθετικός έρθει πολύ κοντά στον 1ο τότε ο αντίπαλος πλάγιος μπακ μπορεί με μια μεγάλη πάσα να μεταφέρει την μπάλα στον κενό χώρο στην άλλη πλευρά.

Διάγραμμα 5: Σωστή τοποθέτηση του 2ου επιθετικού

4kef5

Γι’αυτό τον λόγο ο 2ος επιθετικός καταλαμβάνει μια πιο κεντρική θέση για να είναι ικανός εάν παιχτεί η μεγάλη πάσα να κλέψει την μπάλα ή να πιέσει άμεσα τον παραλήπτη της.

 

Επίσης με την τοποθέτησή του αυτή ο 2ος επιθετικός μας περιορίζει τις επιλογές αντίπαλου πλάγιου αφού αυτή η θέση συνήθως καταλαμβάνεται από τον αντίπαλο χαφ.

 

Διάγραμμα 6: Υποστήριξη από τα χαφ.

4kef6

Τα καθήκοντα της υποστήριξης και της κάλυψης των επιθετικών από τους παίχτες του κέντρου ολοκληρώνονται με την μικρή μετατόπιση προς το εσωτερικό του 2ου χαφ.

 

Διάγραμμα 7: Ο κοντινότερος επιθετικός πιέζει τον αντίπαλο στόπερ.

4kef7

Ανάλογα με την περίσταση ο αντίπαλος τερματοφύλακας μπορεί να τροφοδοτήσει κάποιον από τους στόπερ.

Τότε ο κοντινότερος επιθετικός πρέπει ασκήσει πίεση πάνω στην μπάλα.

Γενικά όταν η μπάλα βρίσκεται σε κεντρική θέση οι επιθετικοί μας πρέπει να μειώνουν τις επιλογές για πάσα του κατόχου και να προσπαθούν να κερδίσουν την μπάλα άμεσα ή έμμεσα.

Σύμφωνα με τα προηγούμενα ο κοντινότερος επιθετικός πρεσάρει πάνω στην μπάλα και εμποδίζει την πάσα προς τον πλάγιο μπακ.

Ο 2ος επιθετικός υποχωρεί λίγο προς το κέντρο όπως φαίνεται και από το κάτω σχήμα.

 

 

Διάγραμμα 8: Ο 2ος επιθετικός παίρνει αμυντική θέση.

4kef8

Με αυτή την τοποθέτηση μειώνεται η πιθανότητα του κατόχου να δώσει μία μπροστινή πάσα.

Επομένως οι επιλογές του κατόχου είναι να ξαναπαίξει τον τερματοφύλακα ή να δώσει στους διπλανούς του.

 

Διάγραμμα 9: Πίεση στον 2ο στόπερ.

4kef9

Αν ο κάτοχος της μπάλας δώσει πάσα στον 2ο στόπερ, ο δεύτερός μας επιθετικός δεν είναι σωστό να κάνει την κίνηση που φαίνεται στο σχήμα.  Η απόσταση από την εξωτερική πλευρά του 2ου στόπερ είναι μεγάλη για να την καλύψει.

 

 

Διάγραμμα 10: Πίεση στην μπάλα.

4kef10

Αντιθέτως ο 2ος επιθετικός πρέπει να ασκήσει πίεση στην εσωτερική πλευρά του αντιπάλου,  αναγκάζοντάς τον να παίξει την μπάλα πλάγια.

 

Διάγραμμα 11: Συνδυασμένη πίεση από τον χαφ και τον επιθετικό μας.

4kef11

Καθώς η μπάλα μεταφέρεται στον πλάγιο μπακ ο δικός μας χαφ ασκεί πίεση σε αυτόν.

Οι κινήσεις στο εξής είναι:

· Ο δεύτερος επιθετικός εξασφαλίζει ότι ο αντίπαλος πλάγιος μπακ δεν θα δώσει την μπάλα ξανά πίσω στον στόπερ.

· Ο άλλος επιθετικός υποχωρεί λίγο προς τα πίσω για να καλύψει το χώρο.

· Ομοίως και ο άλλος χαφ στην απέναντι πλευρά κλίνει λίγο προς το κέντρο για μεγαλύτερη συνεκτικότητα του σχήματος.

 

Σε αυτήν την ενότητα ελέγξαμε την στρατηγική που ακολουθούμε για την επανάκτηση της μπάλας όταν αυτή βρίσκεται μπροστά από τους επιθετικούς μας.  Παρόλα αυτά όμως πρέπει να δούμε και τι γίνεται στην περίπτωση όπου ο αντίπαλος με καλή κυκλοφορία της μπάλας καταφέρνει να την περάσει μπροστά και οι παίκτες του κέντρου της ομάδας μας θα πρέπει να αμυνθούν.

Ας δούμε τώρα κάποιες πρακτικές στο τι θα πρέπει να κάνουν οι επιθετικοί μας όταν η μπάλα βρίσκεται πίσω τους στην περιοχή του κέντρου.

 

Διάγραμμα 12: Αναπτύσσοντας την αμυντική τακτική στο κέντρο.

4kef12

Σε αυτή την άσκηση πραγματοποιείται ένα παιχνίδι 7 εναντίον 5 στο μισό γήπεδο.

Οι επιτιθέμενοι οργανώνονται σύμφωνα με το 4-4-2 με 4 αμυντικούς και 2 μέσους.

Η αμυνόμενη ομάδα έχει 2 επιθετικούς και 3 χαφ σύμφωνα με το 3-5-2.

Οι επιτιθέμενοι κάνουν κυκλοφορία της μπάλας ενώ οι αμυνόμενοι προσπαθούν να την κλέψουν και να βάλουν γκολ.

Η άσκηση ξεκινάει από τον τερματοφύλακα της ομάδας των 7 δίνοντας την μπάλα σε έναν συμπαίχτη του.

Αν την δώσει σε έναν από τους 2 στόπερ, οι επιθετικοί ακολουθούν τα προηγούμενα βήματα.

Όταν η μπάλα όμως μεταφερθεί στους πλάγιους ή στους κεντρώους της άλλης ομάδας οι επιθετικοί μας κάνουν κάποιες ενέργειες.

 

Διάγραμμα 13: Παίζοντας στο κέντρο.

4kef13

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ο αντίπαλος πλάγιος μπακ που έχει τη μπάλα δίνει πάσα σε έναν χαφ.

Όπως έχουμε δει και από τις προηγούμενες ενότητες οι δικοί μας μέσοι εξασκούν την ανάλογη πίεση αμέσως,  αλλά αν οι προσπάθειές τους δεν υποστηρίζονται από τους επιθετικούς τότε αυτές θα είναι άκαρπες.  Όπως φαίνεται και από το σχήμα,  ο κοντινότερος επιθετικός πρέπει να κινηθεί προς τα πίσω στον κενό χώρο και να βοηθήσει τον μέσο μας που μαρκάρει.

 

Διάγραμμα 14: Η βοήθεια από τον επιθετικό.

4kef14

Αυτή η τοποθέτηση του επιθετικού μας βοηθάει στην επανάκτηση της μπάλας,  και στον εξαναγκασμό του αντιπάλου να την γυρίσει πάλι πίσω.

Το σώμα του επιθετικού μας θα πρέπει να έχει τέτοια θέση ώστε η μόνη επιλογή του αντιπάλου κατόχου της μπάλας είναι να την γυρίσει πίσω στο δικό του τέρμα.  Επίσης θα πρέπει να εμποδίζεται ο αντίπαλος  έτσι ώστε να μην αλλάξει την μπάλα στην άλλη πλευρά στον κενό χώρο και να αποφύγει την παγίδα.

 

 

Διάγραμμα 15: Βοήθεια και από τον άλλο επιθετικό.

4kef15

Επίσης και ο δεύτερος επιθετικός μπορεί να βοηθήσει την κατάσταση ασκώντας πίεση από την άλλη πλευρά πάνω στον αντίπαλο κάτοχο της μπάλας.

 

 

Παράδειγμα υψηλής πίεσης

 

 

Διάγραμμα 16: Αναπτύσσοντας την νοοτροπία του πρέσινγκ.

4kef16

Η ομάδα πρέπει να έχει μια συμπαγή διάταξη στο μισό γήπεδο του αντιπάλου και να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία.  Ο επιθετικοί υποστηρίζονται από τους χαφ.


 

Διάγραμμα 17: Η πίεση των επιθετικών.

4kef17

Όταν ο αντίπαλος έχει την κατοχή της μπάλας προς τα πλάγια, ο ένας εκ των επιθετικών πρέπει να πρεσάρει τον κάτοχο της μπάλας από πίσω και ο άλλος από μπροστά.  Επίσης με την υποστήριξη του κεντρικού χαφ, και τους δύο πλάγιους μπακ, η ομαδα σε ορισμένες καταστάσεις θα έχει τους περισσότερους από τους παίκτες της στο ένα τέταρτο του γηπέδου. Αυτό μειώνει τον κενό χώρο στον οποίο θα μπορούσε να παίξει ο αντίπαλος και γινεται εξαιρετικά δύσκολο γι’ αυτόν να κρατήσει την κατοχή της μπάλας.

 

Επίλογος.

 

Το ποδόσφαιρο είναι ένα ομαδικό άθλημα στο οποίο όλοι οι παίκτες πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν εξίσου αμυντικά και επιθετικά καθήκοντά του.  Επιχειρώντας μια ομάδα να ανακτήσει την κατοχή της μπάλας στο επιθετικό τρίτο του γηπέδου αυτό το γεγονός από μόνο του εξασφαλίζει ότι η ομάδα έχει ένα συμπαγές σχήμα και είναι δύσκολο να διασπαστεί.  Εάν η ομάδα κλέψει την μπάλα σε αυτό το σημείο του γηπέδου είναι πιο κοντά στην αντίπαλη εστία και αυξάνεται ο αριθμός των ευκαιριών για γκολ.

 

Διαβάστε 3333 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 08 Αυγούστου 2016 18:02
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Το σύστημα 3-5-2 (Μερος E') Το σύστημα 3-5-2 (Μερος Β) »
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια