ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στο ποδόσφαιρο μπορούμε να αμυνθούμε με διάφορους τρόπους, περισσότερο ή λιγότερο αποτελεσματικούς. Όποια και να είναι όμως η αμυντική στρατηγική, επίκεντρό της είναι η γνώση του προπονητή σχετικά με τα χαρακτηριστικά των παικτών. Η επιλογή του παιχνιδιού με 4 αμυντικούς θα γίνει, κατά συνέπεια, έπειτα από προσεκτική εκτίμηση των χαρακτηριστικών των παικτών.

Στην αμυντική φάση ο προπονητής θα πρέπει να προσπαθήσει να καλύψει περισσότερες γραμμές  μεταξύ της μπάλας και της εστίας, να περιορίσει τον χώρο και τον χρόνο κατοχής της μπάλας του αντιπάλου. Η πρώτη αμυντική γραμμή αποτελείται από επιθετικούς, η δεύτερη από μέσους και η τρίτη από αμυντικούς.
Η αμυντική φάση με τον διαχωρισμό σε ζώνες είναι ενεργητική: θέτει ως στόχο την επανάκτηση της μπάλας μέσω της επιθετικής στάσης. Ένα από τα πλεονεκτήματα της άμυνας ζώνης είναι ότι, από τη στιγμή που επανακτάται η κατοχή, ο παίκτης  είναι σε θέση να δράσει σε ιδανικές συνθήκες που θα του επιτρέψουν να εκφράσει με τον καλύτερο τρόπο την αγωνιστική του συμπεριφορά.

Κυριακή, 21 Αυγούστου 2016 23:50

Η αμυντική τακτική του 4-4-2

Διαφορετικές στρατηγικλες στην πίεση του αντιπάλου

Κατεβάστε εδώ

Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2008 17:34

Το σύγχρονο 4-4-2

Την εποχή που μεσουρανούσε το 3-5-2 στα γήπεδα, το 4-4-2 ήταν ο μοναδικός αντίπαλος. Ο Arrigo Sacchi της Μίλαν έφερε μια καινούρια εκδοχή του 4-4-2 στα τέλη της δεκαετίας του 80. Η μετάβαση από το 3-5-2 στο 4-4-2 ξεκίνησε μετά το Euro του 92.

Παρασκευή, 05 Νοεμβρίου 2010 10:11

Η οργάνωση του κέντρου στο 4-4-2

Το  4-4-2 είναι ίσως το  πιο συχνά χρησιμοποιούμενο σύστημα. Η πλειονότητα των ομάδων παίζει κάποια παραλλαγή του 4-4-2, όπως και οι περισσότερες εθνικές ομάδες. Ενώ είναι εύκολο να αναπτύξουμε  μια μακριά λίστα των επαγγελματικών και των εθνικών ομάδων που παίζουν 4-4-2, αυτή η "ευρεία" κατηγοριοποίηση είναι όμως άκρως παραπλανητική,  και  αφορά τις πολλές παραλλαγές που είναι δυνατόν να αναπτυχτούν μέσα από  αυτό το σύστημα.

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2006 16:07

Η αμυντική τακτική του 4-4-2

Διαφορετικές στρατηγικές στην πίεση του αντιπάλου.

1) 6 εναντίον 7 (1η περίπτωση)

Ο αντίπαλος μπακ παίρνει τη μπάλα.

Οργάνωση.
Ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί η άσκηση θα έχει μήκος 75-80 μέτρα και πλάτος όσο είναι το πλάτος του γηπέδου. Στη μία πλευρά έχουμε μία εστία κανονικών διαστάσεων και στην άλλη τοποθετούμε 2 μικρές εστίες στις άκρες.

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2005 17:15

ΑΠΟ ΤΟ 4-4-2 ΣΤΟ 4-3-2-1

Εάν το σύστημα που χρησιμοποιούμε σε ένα παιχνίδι κάποιες φορές δεν λειτουργεί, το αλλάζουμε και ανάλογα με τις απαιτήσεις το ξανακάνουμε.

Είναι πραγματικά τόσο απλό;

Φυσικά, δεν ξέρουμε στην κάθε περίπτωση τον οδηγό της επιλογής, όσον αφορά την αλλαγή του συστήματος παιχνιδιού.    

Δευτέρα, 07 Αυγούστου 2006 20:01

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

  • Οργανόγραμμα Και Λειτουργία Της Ομάδας

· Φιλοσοφία

· Οργάνωση Προετοιμασίας

· Ποδοσφαιρική Φιλοσοφία
Το ποδόσφαιρο είναι ένα πολύπλοκο άθλημα το οποίο χαρακτηρίζεται από γρήγορες αλλαγές των καταστάσεων του παιχνιδιού και απαιτεί από τους παίκτες να αντεπεξέρχονται σε αυτές με γρήγορη σκέψη, γρήγορους χειρισμούς και ταχύτητα αντίδρασης. Όσο περνούν τα χρόνια βλέπουμε ότι οι ποδοσφαιριστές γίνονται ολοένα πιο ικανοί και επιδέξιοι. Αυτό το γεγονός δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούνται ενδιαφέρουσες και διαφορετικές μορφές προπόνησης.