pp2

ΠΠ latest sm

Η Μετάβαση

Λόγοι υγείας αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε την έκδοσή του έως της αρχές Μαΐου.

Η Μετάβαση (εισαγωγή)

Τι είναι και τι δεν είναι η μετάβαση.

 • Η μετάβαση είναι πρώτα από όλα τρόπος σκέψης. Δεν συμμετέχει μόνο ο παίκτης ο οποίος έχασε την μπάλα, ή οι παίκτες που βρίσκονται κοντά στην μπάλα, αλλά όλη η ομάδα.
 • Μετάβαση είναι ο τρόπος αντίδρασης της ομάδας μετά την αλλαγή κατοχής της μπάλας.
 • Μετάβαση είναι η ομάδα σου να είναι πιο γρήγορη από τον αντίπαλο, όταν εσύ κερδίζεις ή χάνεις την μπάλα, αλλά και όταν ο αντίπαλος κάνει την αντίθετη μετάβαση.
 • Μετάβαση είναι η ομάδα σου να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει την αντίθετη κατάσταση από ότι ήταν πριν μερικά δευτερόλεπτα.
 • Μετάβαση είναι μικρές τακτικές λεπτομέρειες.

Ο χρόνος αντίδρασης του συνόλου της ομάδας καθορίζει την καλή μετάβαση. Όποιος προπονητής καταφέρει να μεταδώσει σωστά, ότι «η μετάβαση ξεκινάει στο μυαλό, και όχι στα πόδια» έχει κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

 • Η μετάβαση δεν είναι αντεπίθεση.
 • Η μετάβαση δεν είναι πρέσινγκ.
 • Μετάβαση δεν είναι απλά να κερδίσουμε την μπάλα. Είναι μέρος ή κομμάτι μιας μετάβασης, δεν είναι όμως η μετάβαση στο σύνολό της.

Η μετάβαση δεν είναι μόδα. Μπορεί στην Ελλάδα (όπως και στον υπόλοιπο κόσμο) να μην χρησιμοποιούμε τον όρο εδώ και δεκαετίες, αλλά πολλοί προπονητές προσπαθούσαν όλα αυτά τα χρόνια να προπονήσουν την ομάδα τους με πολλά στοιχεία από τη σημερινή μετάβαση. Ο ποδοσφαιριστής όταν χάνει την μπάλα παθαίνει ένα μικρό «σοκ». Η γρήγορη εναλλαγή αμυντικής-επιθετικής, ή επιθετικής-αμυντικής σκέψης, ήταν πάντα θέμα που απασχολούσε τους προπονητές. Όλα αυτά και πολλά άλλα εμπεριέχονται πια στον όρο μετάβαση. Σε όλες τις ομάδες παίρνει περίοπτη θέση στις καθημερινές προπονήσεις και όλοι συμφωνούν στο ότι η ποιότητα της μετάβασης καθορίζει και την έκβαση ενός αγώνα.

Σιγά-σιγά, σε όλες της κατηγορίες, όλοι οι προπονητές προσπαθούμε να εντάξουμε στα προγράμματά μας τη μετάβαση. Το κακό είναι ότι η πλειονότητα των ασκήσεων αφορούν τη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση, μπερδεύεται πολλές φορές με την αντεπίθεση, ενώ όταν έχουμε απώλεια της μπάλας το μόνο που ακούμε τις περισσότερες φορές είναι «πίσω… κάντε βάθος». Θα μπορούσαμε να ακούμε και τη φράση «μπροστά… πάνω στον παίκτη».

Μία οργανωμένη μετάβαση, είτε για άμυνα είτε για την επίθεση, απαιτεί: οργάνωση, σχέδιο, συνεννόηση και πολύ προπόνηση.

Αλλά, τι ακριβώς κρύβεται σε μία ομαδική τακτική, στη στρατηγική φάση της μετάβασης; Πως θα μεταδώσουμε σωστά τι ακριβώς ζητάμε από τους παίκτες μας όταν είμαστε στην φάση της μετάβασης;

Εύκολα αντιγράφουμε κινήσεις των κορυφαίων ομάδων και μπορούμε παράλληλα να τις εντάξουμε στο καθημερινό πρόγραμμά μας (με αναλογική πάντα διάθεση). Η καλή μετάβαση είναι ένα μόνο απαραίτητο στοιχείο, που όπως αναφέραμε πιο πάνω μπορεί να κρίνει ακόμα και την έκβαση ενός αγώνα, αλλά δείχνει και ξεκάθαρα την ποιότητα της προπόνησης και την προετοιμασία για τον αντίπαλό μας κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Οι προπονητές που παίρνουν σοβαρά το ζήτημα, είναι με το χρονόμετρο στην άκρη του γηπέδου κατά την διάρκεια μιας άσκησης για τη μετάβαση. Χρονομετρούν το χρόνο που θα χρειαστούν οι παίκτες τους, είτε για να αναπτυχθούν, είτε για να οργανωθούν σωστά αμυντικά.

Για περισσότερη σαφήνεια υπάρχει το εξής παράδειγμα: έχουμε την κατοχή της μπάλας και κάνουμε επίθεση. Οι παίκτες μας καλύπτουν τους χώρους, οι πάσες είναι καλές, έχουν σιγουριά με την μπάλα και φτιάχνουμε και καταστάσεις αριθμητικής υπεροχής. Κάπου, όμως, χάνουμε τη μπάλα. Εκεί ξεκινάνε τα προβλήματα για μια ομάδα που δεν έχει συμπεριλάβει τη μετάβαση στο πρόγραμμα προπονήσεων. Εκεί που η ομάδα νιώθει σιγουριά και ηρεμία, έρχεται να την αντικαταστήσει ο προβληματισμός. Τι κάνουμε τώρα; Αν η ομάδα δεν είναι σωστά προπονημένη (προετοιμασμένη) και η απώλεια επαναλαμβάνεται συχνά, τότε σίγουρα θα προστεθεί και η γκρίνια. Το να πάρει η ομάδα γρήγορα τη σωστή απόφαση, είναι τέχνη και απαιτεί προπόνηση και συνεννόηση.

Ως προπονητής της ομάδας γνωρίζουμε τις αδυναμίες και τα δυνατά μας σημεία. Αυτό όμως δεν φτάνει. Είμαστε αναγκασμένοι να γνωρίζουμε τα ίδια και για τον προσεχή αντίπαλο μας, για να ξέρουμε που, ή αν θα εκδηλώσουμε το επιθετικό πρέσινγκ και πόσο γρήγορα μπορούμε να βγούμε σε μία αντεπίθεση.

Η μετάβαση εκτελείται από το σύνολο της ομάδας, με ταχύτητα, συνέπεια και θάρρος. Συνυπολογίζονται η κατάσταση του παιχνιδιού, το σκορ και ποιες είναι οι ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη συγκεκριμένη περίπτωση της επανάκτησης της μπάλας. Θα πρέπει να κάνουμε αντεπίθεση, ή θα πρέπει να παίξουμε με το χρόνο, ώστε να προετοιμαστούμε για οργανωμένη επίθεση.

Λόγω της ποικιλίας και των διαφόρων ερεθισμάτων στην περίπλοκη κατάσταση του παιχνιδιού, ο παίκτης πρέπει να σκεφτεί και να δώσει προσοχή σε συγκεκριμένα και βασικά χαρακτηριστικά, ώστε να μπορέσει να αναλύσει την κατάσταση καλύτερα και να πάρει απόφαση σε κλάσματα του δευτερολέπτου.

Όσες φάσεις κι αν δείξουμε, οι συγκεκριμένες ενέργειες δεν είναι και δεν πρέπει να λαμβάνονται ως δεδομένες. Διότι όπως πολύ καλά γνωρίζουμε όλοι μας, στο ποδόσφαιρο οι φάσεις δεν επαναλαμβάνονται. Η κάθε φάση πρέπει να αναλύεται ξεχωριστά από κάθε παίκτη, με βάση τις προπονήσεις που έχουμε κάνει ως τώρα και την εμπειρία του. Θα πρέπει, ακόμα, να τον ενθαρρύνουμε, αν χρειάζεται να κάνει μία πάσα προς τα πίσω, ή μία παράλληλη, αν η συγκεκριμένη μπάσα μπορεί να μας φέρει σε μία καλύτερη θέση, να την κάνει.

Οι παίκτες πρέπει να δημιουργήσουν λύσεις,

 • μέσα από προηγούμενες εμπειρίες,
 • με τις τακτικές κινήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν,

και σίγουρα πρέπει να είναι αρκετά έξυπνοι για να μετουσιώσουν τις εντολές μας.

Για αυτό θα πρέπει όλες οι προπονήσεις που θα σχεδιάσουμε:

 • να είναι ανταγωνιστικές,
 • να έχουν σχέση με τον προσεχή αντίπαλο,
 • με το χώρο όπου φανταζόμαστε την επανάκτηση της μπάλας,
 • με την πίεση του χρόνου,
 • την κατάσταση του παιχνιδιού,
 • και φυσικά των θέσεων και της συμπεριφοράς των συμπαικτών, αλλά και των αντιπάλων.

Τα κεφάλαια (άρθρα) που θα αναλύσουμε σε αυτό το εγχειρίδιο είναι:

Από την επίθεση στην άμυνα

 • Από την επίθεση στην άμυνα, απώλεια της μπάλας και μετά τι;
 • Μετά την απώλεια της μπάλας, αδράνεια, ο μεγάλος εχθρός της μετάβασης στην άμυνα.
 • Πρεσινγκ στον επιθετικό τομέα.
 • Ο χρόνος αντίδρασης.

Από την άμυνα στην επίθεση

 • Τι κάνουμε μετά την επανάκτηση της μπάλας.
 • Άμυνα αναμονής ή πρέσινγκ, Ότι κι αν επιλέξετε η μετάβαση πρέπει να είναι μέρος της άσκησης.
 • Γρήγορη επίθεση (αντεπίθεση).

Μετάδοση (coaching) της τακτικής

 • Μεταδίδουμε – Εφαρμόζουμε – Αναλύουμε

Η μετάβαση στις υποδομές

Στις υποδομές η προσοχή μας πρέπει να είναι στραμμένη σε συγκεκριμένα θέματα, όπως την κατανόηση για την γρήγορη αντίδραση, όταν η μπάλα αλλάζει κατοχή. Θα πρέπει να μάθουμε στους νεαρούς ποδοσφαιριστές να αντιμετωπίζουν την πίκρα της απώλειας της μπάλας.

Το εγχειρίδιο «Μετάβαση», θα είναι διαθέσιμο στους συνδρομητές
του Προπονητή Ποδοσφαίρου (proponitis.gr, coach.gr & www.lab.team)
από της 2 Απριλίου

Λόγοι υγείας αναγκαστήκαμε να αναβάλουμε την έκδοσή του έως της αρχές Μαΐου.