Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011 00:00

ΤΟ ΠΡΕΣΙΝΓΚ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΤΙΚΗ ΖΩΝΗ

Για ένα αποτελεσματικό επιθετικό πρέσινγκ είναι απαραίτητη η προετοιμασία ολόκληρης της ομάδας, συμπεριλαμβανομένων και των επιθετικών. Μπορεί η ομάδα που βρίσκεται στην επίθεση και χάνει την κατοχή να μην βρίσκεται στην καλύτερη θέση να ασκήσει οργανωμένο πρέσινγκ, αλλά το μειονέκτημα αυτό αντισταθμίζεται από το γεγονός ότι ούτε ο αντίπαλος που βρίσκεται στην αντεπίθεση δεν βρίσκεται στην καλύτερη θέση να αναπτύξει οργανωμένα την επίθεση.

Το επιθετικό τέμπο μετά από καταστάσεις πρέσινγκ.

Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει τον τρόπο με τον οποίο οι κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης όπως είναι η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μίλαν, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τσέλσι, η Μπάγερν Μονάχου κ.α. αναπτύσσονται μετά το πρέσινγκ του αντιπάλου τους και τον τρόπο με τον οποίο φτάνουν στην αντίπαλη περιοχήΗ οργανωμένη ανάπτυξη παιχνιδιού ή η αντεπίθεση μετά την απόκτηση της μπάλας από το πρέσινγκ δεν είναι προνόμιο μόνο των επαγγελματικών ομάδων.

Και οι ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών μπορούν με εξειδικευμένες μεθόδους προπόνησης να εφαρμόσουν στο παιχνίδι τους αυτές τις λειτουργίες.

Ένας βασικός παράγοντας για τη δημιουργία επιτυχημένων επιθετικών ενεργειών είναι σίγουρα η αποτελεσματική δημιουργία χώρων στην επίθεση. Η ύπαρξη χώρου, τόσο σε συλλογικό, όσο και στο ατομικό παιχνίδι, αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας της επιθετικής μας ενέργειας. Πέρα από τις συντονισμένες κινήσεις περισσότερων του ενός παικτών, η δημιουργία χώρου πρέπει να αποτελεί καθήκον κάθε παίκτη που, με τις κατάλληλες κινήσεις, θα τραβήξει την προσοχή της αντίπαλης άμυνας, ώστε να διευκολύνει την προώθηση συμπαίκτη του στον χώρο που ελευθερώνει με την κίνησή του.

Η ομάδα χάνει κι ο προπονητής αποφασίζει να αλλάξει δύο ποδοσφαιριστές για να αλλάξει το σύστημα του, και αν με αυτή του την κίνηση γυρίζει το παιχνίδι, αυτό δεν είναι μόνο με τύχη. Κατά κανόνα, ο κάθε προπονητής έχει την φιλοσοφία του, έχει κατασταλάξει σε ένα σύστημα και στο πώς θα ξεκινάει το κάθε παιχνίδι. Ένα σύστημα το οποίο γνωρίζει καλά, εμπιστεύεται και νιώθει άνετα με τον χειρισμό του. Το ίδιο και οι παίκτες του, που με την πάροδο του χρόνου ξέρουνε πλέον τι ζητά ο προπονητής από αυτούς και μπορούν να εκτελέσουν με άνεση τις εντολές του.

Μία ομάδα επιτυγχάνει τους στόχους της, όταν όλοι οι παίχτες ενώνουν τις προσπάθειές τους για έναν κοινό σκοπό.

Αν οι ποδοσφαιριστές συνεργαστούν σωστά και με τους κατάλληλους συνδυασμούς, τότε αυξάνεται και η απόδοση της ομάδας.

Αυτός βέβαια θεωρείται και ο μεγαλύτερος στόχος στα ομαδικά αθλήματα, ότι η συλλογικότητα πρέπει να υπερισχύσει της ατομικότητας.

Δευτέρα, 10 Απριλίου 2006 11:24

Αυτοματισμοί

Μια ολοκληρωμένη προπονητική ενότητα.

Στόχος: Γρήγορη εναλλαγή χώρων - Αυτοματισμοί.

Τρίτη, 26 Απριλίου 2011 00:00

Ανάπτυξη παιχνιδιού

attack
 

Ο στόχος είναι μπροστά.

Βασική μορφή ανάπτυξης παιχνιδιού είναι οι σίγουρες πάσες από πίσω χρησιμοποιώντας το πλάτος του γηπέδου και κυκλοφορώντας η μπάλα σε όλους τους παίκτες. Επίσης η ανάπτυξη παιχνιδιού γίνεται και με εκμετάλλευση του βάθους του γηπέδου με περισσότερες κάθετες πάσες.