Παρασκευή, 18 Ιουλίου 2008 17:34

Το σύγχρονο 4-4-2

Γράφτηκε από
Βαθμολογήσετε αυτό το στοιχείο
(0 ψήφοι)

Την εποχή που μεσουρανούσε το 3-5-2 στα γήπεδα, το 4-4-2 ήταν ο μοναδικός αντίπαλος. Ο Arrigo Sacchi της Μίλαν έφερε μια καινούρια εκδοχή του 4-4-2 στα τέλη της δεκαετίας του 80. Η μετάβαση από το 3-5-2 στο 4-4-2 ξεκίνησε μετά το Euro του 92.

Πολλές ομάδες της Α’ Εθνικής στην Ιταλία, όπως και η Εθνική Ιταλίας, άρχισαν να χρησιμοποιούν το σύγχρονο 4-4-2 εκείνη την εποχή.

Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 94, το σύγχρονο 4-4-2 καθιερώθηκε ως το σύστημα που κυριαρχεί παγκοσμίως μέχρι σήμερα, με διαφορετικές παραλλαγές, ανάλογα με τις στρατηγικές και τους παίκτες των ομάδων.

Ζώνες γηπέδουsygx442_1b.GIF

Πριν να προχωρήσουμε στην θεωρητική ανάλυση του 4-4-2, ας δούμε λίγο τις ζώνες του γηπέδου.

Όπως φαίνεται στο σχήμα 1, το γήπεδο χωρίζεται σε 3 ζώνες κατά πλάτος του γηπέδου (σχήμα 1 α) και σε 3 ζώνες κατά μήκος (σχήμα 1β).

 

Στο σχήμα 1α, το αμυντικό τρίτο παίζει τον σημαντικότερο ρόλο στην άμυνα. Το κέντρο αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την ανάπτυξη της επίθεσης. Στη ζώνη αυτή, οι μέσοι πρέπει να παρέχουν επιθετική κάλυψη στις αμυντικές γραμμές. Το επιθετικό τρίτο είναι η ζώνη για την ολοκλήρωση της επίθεσης και το τελείωμα φάσης.


Στο σχήμα 1β, το γήπεδο χωρίζεται σε δύο πτέρυγες και στον κεντρικό άξονα. Ο άξονας αποτελεί την πρώτιστη ζώνη που θα πρέπει να υπερασπίζονται οι αμυντικοί. Οι πτέρυγες έχουν βοηθητική σημασία για τους αντίπαλους επιθετικούς. Η αντίπαλη επίθεση, εφόσον έχει προωθηθεί στον άξονα, χρησιμοποιεί τις πτέρυγες για να δημιουργήσει χώρους και για να κάνει σέντρα στην περιοχή όταν η άμυνα είναι κλειστή.
sygx442_2.GIF
Συνδυάζοντας τα σχήματα 1α και 1β παίρνουμε το σχήμα 2, στο οποίο υπάρχουν 9 ζώνες.Θεωρητική βάση του 4-4-2 εναντίον του 3-5-2

Οι θεωρητικές βάσεις του σύγχρονου 4-4-2 δημιουργήθηκαν με βάση τις 9 ζώνες του σχήματος 2. Το 4-4-2 περιλαμβάνει δύο πτυχές που έχουν ως στόχο την αποφυγή των μειονεκτημάτων του 3-5-2 με την παράλληλη διατήρηση των πλεονεκτημάτων του.

Η πρώτη πτυχή είναι το γέμισμα κάθε ζώνης στην επίθεση. Η δέυτερη πτυχή είναι η κάλυψη στην άμυνα και η στήριξη στην επίθεση. Οι δύο αυτές πτυχές οδήγησαν στο σύγχρονο 4-4-2.

Όπως φάινεται στο σχήμα 3, το τυπικό 4-4-2 καλύπτει περισσότερες ζώνες από το 3-5-2. Οι πλάγιοι μέσοι έχουν μεγαλύτερη στήριξη. Στο σχήμα 3 φαίνεται ότι οι πλάγιοι κερδίζουν άλλη μία ζώνη στήριξης από την άμυνα, με σύνολο τέσσερα σημεία στήριξης, ενώ στο 3-5-2 τα σημεία στήριξης από την άμυνα είναι 3.

sygx442_3a

sygx442_3b

 

Ανάλυση γραμμή-γραμμή

 

 

 

Σύστημα

Ζώνες που καλύπτονται

Συνολια παικτες στις
ακραιες γραμμες

Συνολικοι παικτες στην αμυντικη γραμμη

Συνολικοι παικτες στον Αξονα

Σύνολο παικτών στο κεντρικο 3ο

Παίκτες στο επιθετικό 3ο

3-5-2

5

2

2 + 1

8

5

2

4-4-2

7

4

4

6

4

2


Στο σημείο αυτό θα αναλυθούν οι ρόλοι των παικτών γραμμή-γραμμή στην επίθεση και στην άμυνα και οι γενικές ιδέες του συστήματος. Είναι δεδομένο, βέβαια, ότι οι ρόλοι των παικτών και οι παραλλαγές του συστήματος καθορίζονται από τις ανάγκες κάθε παιχνιδιού, από το στιλ του αντιπάλου κτλ.

Ας δούμε το τυπικό 4-4-2. Όπως φαίνεται στο σχήμα 3, διακρίνονται 3 γραμμές. Κάθε γραμμή έχει δύο καθήκοντα, αμυντικά και επιθετικά.

 

Αμυντικοί

Χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: πλάγιοι αμυντικοί και αμυντικοί του άξονα.

Πλάγιοι αμυντικοί:

Επιθετικά καθήκοντα: Όπως φαίνεται στο σχήμα 4, οι πλάγιοι αμυντικοί μπορούν να προωθηθούν μέχρι το επιθετικό τρίτο.

Αμυντικά καθήκοντα: Οι πλαγιοι αμυντικοί πρέπει να γυρίζουν στις θέσεις τους και να στηρίζουν την άμυνα στον άξονα.

sygx442_4

Αμυντικοί του άξονα:

Επιθετικά καθήκοντα: Οι αμυντικοί του άξονα αποτελούν το πρώτο γρανάζι της επίθεσης. Παλιότερα, το σημαντικότερο στοιχείο της επίθεσης ήταν οι μέσοι, από τους οποίους ξεκινούσε κάθε επιθετική κίνηση. Πλέον όμως, εξαιτίας της έλλειψης χώρου και της πίεσης στο κέντρο, οι αμυντικοί θεωρούνται σημαντικό στοιχείο για την επιθετική λειτουργία.

Στην γραμμή της άμυνας, οι αμυντικοί του άξονα παίζουν σημαντικότερο ρόλο στην επίθεση ως δημιουργοί καταστάσεων από τους πλάγιους, οι οποίοι απλά συμμετέχουν. Οι αμυντικοί του άξονα καθορίζουν την κατεύθυνση της επίθεσης.
sygx442_5

Αμυντικά καθήκοντα: Τα αμυντικά καθήκοντά τους ποικίλλουν ανάλογα με το αμυντικό σύστημα. Το σχήμα 6 δείχνει την κίνηση σε σύστημα με άμυνα σε 1 γραμμή (σχήμα 6α) και σε άμυνα με λίμπερο (σχήμα 6β).


sygx442_6

Μέσοι:

Οι μέσοι, όπως και οι αμυντικοί, διακρίνονται σε πλάγιους μέσους και μέσους του άξονα.

Κεντρικοί μέσοι:

Επιθετικά καθήκοντα: Συνήθως, ένας από τους κεντρικούς μέσους είναι ο αρχιτέκτονας των επιθέσεων, ενώ ο άλλος παρέχει στήριξη. Όπως φάινεται στο σχήμα 7, οι δύο αυτοί παίκτες πρέπει να αλληλοσυμπληρώνονται.
sygx442_7

Όπως φαίνεται στο σχήμα 7, ο κεντρικός αμυντικός καθορίζει την κατεύθυνση της κίνησης πασσαροντας στους πλάγιους αμυντικούς ή τους κεντρικούς μέσους. Οι μέσοι του άξονα έχουν διαφορετικά καθήκοντα. Ο πίσω είναι υπεύθυνος για μπαλιές στο πλάτος του γηπέδου ή για βαθειές μπαλιές στα πλάγια (συνήθως πάσες 40 ή 50 μέτρων), ενώ ο μπροστά προσπαθεί να περάσει την μπάλα σε κενούς χώρους (συνήθως με πάσες 20 ή 30 μέτρων).


Αμυντικά καθήκοντα: Το σχήμα 8 δείχνει τα αμυντικά καθήκοντα των μέσων του άξονα. Ο ένας από τους κεντρικούς μέσους θα πρέπει να πιέσει τον αντίπαλο κάτοχο της μπάλας, για να δώσει χρόνο στους αμυντικούς συμπαίκτες του να γυρίσουν στις θέσεις τους (αρχή της καθυστέρησης στην άμυνα). Ο άλλος θα πρέπει να καλύπτει τον κρίσιμο χώρο μεταξύ των αμυντικών του άξονα.

sygx442_8

Πλάγιοι :

Οι πλάγιοι μέσοι στο 4-4-2 προσπαθούν να βοηθήσουν τόσο τους κεντρικούς μέσους, όσο και τους πλάγιους αμυντικούς.

Επιθετικά καθήκοντα: Όπως φαίνεται στο σχήμα 9, οι πλάγιοι μέσοι  τείνουν να κινούνται προς τον άξονα, δημιουργώντας χώρο για την  προώθηση των πλάγιων αμυντικών.

Βοηθούν επίσης τους κεντρικούς μέσους, είτε παρέχοντάς τους στήριξη, είτε διεισδύοντας σε κενούς χώρους του αντιπάλου. Σε αυτή την περίπτωση γίνονται κρυφοί κυνηγοί.

Σε ορισμένες ομάδες, οι πλάγιοι μέσοι αναλαμβάνουν να πραγματοποιούν σέντρες στην αντίπαλη περιοχή. Σε άλλες, παίζουν τον ρόλο του σεντερ φορ  όταν ένας από τους εξτρεμ πραγματοποιεί σέντρα.
sygx442_9Αμυντικά καθήκοντα: Το σημαντικότερο καθήκον των πλάγιων μέσων είναι να καλύπτουν τις πτέρυγες. Στο σχήμα 10 βοηθούν τους πλάγιους αμυντικούς, καλύπτοντας το κενό μεταξύ των κεντρικών και των πλάγιων αμυντικών.

Παρέχουν επίσης κάλυψη στους μέσους του άξονα. Όπως προαναφέραμε, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο το κέντρο έχει ζωτική σημασία.
sygx442_10

Επιθετικοί:

Στο άρθρο αυτό εξετάζουμε τις καταστάσεις όπου δύο στράικερ παίζουν ως κεντρικοί επιθετικοί. Η διάταξη αυτή είναι πολύ συνηθισμένη στους επιθετικούς.

Επιθετικά καθήκοντα: Τα επιθετικά καθήκοντα των στράικερ ποικίλλουν ανάλογα με την στρατηγική του προπονητή. Συνήθως, οι στράικερ ψάχνουν κενούς χώρους στην αντίπαλη άμυνα. Σε πολλές περιπτώσεις ψάχνουν χώρο για σέντρα. Στο σχήμα 11, δείχνουμε τον πλάγιο μέσο να παίζει ως στράικερ για να πραγματοποιήσει σουτ.

sygx442_11

Είναι φανερή η σημασία του να βρίσκει η ομάδα κενούς χώρους στην επίθεση και να καλύπτει τους κενούς χώρους στην άμυνα.

Αμυντικά καθήκοντα: Όπως προαναφέραμε, οι αμυντικοί είναι οι πρώτοι επιθετικοί στην αντεπίθεση. Κατ’ αντιστοιχία, οι επιθετικοί είναι οι πρώτο αμυντικοί όταν χάνεται η κατοχή. Θα πρέπει να ασκούν πίεση στους αντιπάλους, ώστε να δίνουν χρόνο στους συμπαίκτες τους να γυρίσουν στη θέση τους. Πολλοί διάσημοι στράικερ έδιναν πολύτιμη βοήθεια στην άμυνα.

Η διαφορά μεταξύ του παλιού και του σύγχρονου 4-4-2

Το 4-4-2 άλλαξε κατά την περίοδο της κυριαρχίας του 3-5-2. Οι θεωρητικοί του ποδοσφάιρου προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τις αδυναμίες του 4-4-2 και να διατηρήσουν τα πλεονεκτήματά του.

Το παλιό τυπικό 4-4-2 βασιζόταν κυρίως σε οβερλάπινγκ στις πτέρυγες. Στην περίοδο αυτή, υπήρχαν ένας-δυό αυτοματισμοί για σουτ απ’ το κέντρο. Στο παλιό 4-4-2, οι πλάγιοι αμυντικοί ήταν υπεύθυνοι για την πραγματοποίηση σέντρας στην περιοχή μετά από οβερλάπινγκ. Στο σύγχρονο 4-4-2 συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, με τις σέντρες να γίνονται από τους στράικερ ή τους πλάγιους μέσους. Οι διαφορές απεικονίζονται στο σχήμα 12.

sygx442_12

 

Διαβάστε 12054 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 06 Αυγούστου 2016 17:00
Συνδεθείτε για να υποβάλετε σχόλια