Περίληψη

Η καλή φυσική κατάσταση, η οποία είναι συνυφασμένη με την σωστή λειτουργία του οργανισμού και είναι από τους βασικότερους παράγοντες της αθλητικής απόδοσης, συνθέτεται από το άθροισμα των βασικών κινητικών ικανοτήτων της αντοχής, της δύναμης, της ταχύτητας, της ευλυγισίας και των συναρμοστικών ικανότητων. Το άτομο κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, αναπτύσσεται από φυσιολογικής άποψης με γρήγορους ρυθμούς, με μια σειρά φυσιολογικών και μορφολογικών αλλαγών να παρατηρούνται στο σώμα και στο λειτουργικό σύστημα των νεαρών αθλητών και μαθητών.
Τετάρτη, 26 Απριλίου 2006 16:02

Μεθοδολογία του Horst Wein

 Παρατηρήσεις επάνω στην μεθοδολογία του Horst Wein.

Το σημαντικότερο στοιχείο για την μελλοντική επιτυχία είναι να προετοιμάζεις τα παιδιά όχι απλώς να γίνονται καλοί παίκτες αλλά να είναι καλύτεροι από τους άλλους.

Οι περισσότεροι προπονητές υποδομών προσπαθούν να διδάξουν στα παιδιά να παίζουν ένα «παιχνίδι ενηλίκων».

Δεν μπορείς να βάλεις μικρά παιδιά σε μεγάλους χώρους όπου έχουν περιορισμένες επαφές, και δεν μπορούν να κλοτσήσουν την μπάλα αρκετά μακριά έτσι ώστε να φτάνουν και τους συμπαίκτες τους σε μεγάλη απόσταση.  Οι μέθοδοι του Horst Wein είναι χτισμένοι γύρω από τα παιδιά και έχουν ως κύριο χαρακτηριστικό την μάθηση με φυσικό τρόπο.  Συγκεκριμένα,  χρησιμοποιεί πολλές βελτιωμένες τεχνικές.

Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2006 18:58

Η προσέγγιση του Horst Wein στο ποδόσφαιρο

Ποιος είναι ο σκοπός της προπόνησης όταν βαδίζεις σε λάθος δρόμο?

Για να δημιουργήσεις ένα προπονητικό πρόγραμμα για μία συγκεκριμένη ηλικία παιχτών, είσαι εκ των πραγμάτων αναγκασμένος να συμβουλευτείς ένα «μοντέλο ποδοσφαιρικής ανάπτυξης».

Η παροχή πληροφοριών από αυτό το μοντέλο ελαχιστοποιεί τα λάθη και εξασφαλίζει καλύτερα αποτελέσματα στην προπόνηση.  Ένα πρόγραμμα ανάπτυξης θα πρέπει να πληροφορεί τον προπονητή για όλες τις παραμέτρους και τα σημαντικά στοιχεία του παιχνιδιού καθώς και τις αναλογίες με τις οποίες θα πρέπει να γίνει η μείξη τους έτσι ώστε οι προπονητικές ενότητες γίνουν ευχάριστες και αποτελεσματικές ταυτόχρονα.

Μέρος ΙΙ

4) Η οργάνωση της προπόνησης

Η οργάνωση της προπόνησης αποτελεί ένα δύσκολο αλλά αναπόσπαστο κομμάτι μιας επιτυχημένης διδασκαλίας του ποδοσφαίρου. Με την κατάλληλη προετοιμασία της προπόνησης, ο προπονητής θα παρουσιάσει ένα οργανωμένο πλάνο, με σαφείς και συγκεκριμένους στόχους κάθε φορά, που θα επιτρέψει και θα ενισχύσει την αποτελεσματική εκμάθηση των στοχευμένων κινήσεων. Όταν ένας προπονητής μπαίνει στο γήπεδο απροετοίμαστος, η προπόνηση δεν θα έχει επιτυχία και οι παίκτες θα είναι αποδιοργανωμένοι.

Η διδασκαλία των τεχνικών δεξιοτήτων και των στρατηγικών του ποδοσφαίρου στις νεαρές ηλικίες αποτελεί μια πραγματική πρόκληση. Όλοι οι προπονητές έχουν έρθει κάποια στιγμή αντιμέτωποι με το ερώτημα «τι πρέπει να πω στους νεαρούς και χωρίς εμπειρία παίκτες». Στην περίπτωση που η επιτυχία δεν έρθει όσο γρήγορα επιθυμούμε, η απογοήτευση και το αδιέξοδο κατακλύζουν τόσο τον παίκτη, όσο και τον προπονητή. Συχνά όμως, το κακό αποτέλεσμα δεν οφείλεται στην ανικανότητα του παίκτη, αλλά στην μέθοδο που ακολουθεί ο προπονητής.

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2005 10:28

Ανάπτυξη ποδοσφαιρικής ιδιοφυίας

Πως μπορούν τα νεαρά ποδοσφαιρικά ταλέντα να
αναπτύξουν τις νοητικές ικανότητες.

Έχουν τα ταλέντα αρκετή αυτοπεποίθηση στον εαυτό τους βασισμένη σε μία μακροπρόθεσμη βάση? H έχουν περισσότερη υπερεκτιμώντας τις δυνάμεις τους, και επομένως η διόρθωση και η κριτική να μην λειτουργούν κατάλληλα?
Παρακάτω παρουσιάζονται έρευνες και αποτελέσματα από τη διαδικασία ενός τεστ για τον καθορισμό των σωματικών και πνευματικών ικανοτήτων στην ποδοσφαιρική προπόνηση.

Ασκήσεις και εφαρμογές για την βελτίωση της ταχύτητας.

Συμβουλές για την εκτέλεση των ασκήσεων.

Καταρχήν πρέπει να γίνει ο σχεδιασμός και η διαμόρφωση των ασκήσεων σύμφωνα με τις παρακάτω απαιτήσεις:


• Οι παίκτες προθερμαίνονται πάνω στις διαδρομές που .........
• Οι ασκήσεις θα πρέπει να έχουν έντονο το στοιχείο του .........
• Απαραίτητα διαστήματα ξεκούρασης. Η διάρκεια και η συχνότητα των διαλλειμάτων εξαρτάται από .........
• Οι αποστάσεις των σπριντ κυμαίνονται από ..........
• Τα σπριντ πραγματοποιούνται πάνω σε εφαρμογές με ..........