Τετάρτη, 03 Αυγούστου 2016 15:52

Το δέκαθλο του τερματοφύλακα

 
10 τεστ για την αξιολόγηση των ικανοτήτων του τερματοφύλακα.


Του Horst Wein
( για ηλικίες κάτω των 13 ετών)

Για την προπόνηση του τερματοφύλακα έχει χυθεί άφθονο μελάνι. Η συντριπτική πλειονότητα, όμως, των κειμένων αφορά την προπόνηση ενηλίκων που έχουν ήδη φτάσει σε κάποιο επίπεδο. Το άρθρο αυτό εστιάζει στην προπόνηση τερματοφύλακα στις υποδομές. Φυσικά,κάθε εκπαιδευτής έχει το δικό του στυλ και την δική του μεθοδολογία, ιδιαίτερα εάν ήταν ή είναι τερματοφύλακας.

Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2006 17:02

ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ

 
ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑ

Η θέση του τερματοφύλακα

Πριν από χρόνια η θέση του «γκολκίπερ» ήταν πολύ διαφορετική από ό,τι σήμερα, ο τερματοφύλακας έπαιζε στην γραμμή του τέρματος και ήταν εγκλωβισμένος μέσα στην μικρή περιοχή. Σπάνια σε (1) ματς να έβγαινε έξω από την εστία του.

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο βλέπουμε ότι ο ρόλος του τερματοφύλακα έχει αλλάξει. Ο τερματοφύλακας δεν είναι πλέον απλά ο τελευταίος παίκτης της άμυνας, αλλά μπορεί -και πρέπει- να καθοδηγεί τους συμπαίκτες του ώστε να διορθώνουν τις θέσεις τους. Λόγω της θέσης του, ο τερματοφύλακας μπορεί να εποπτεύει όλο το γήπεδο και να συλλέγει πληροφορίες για τις θέσεις των αντιπάλων και την εξέλιξη των φάσεων. Είναι πολύ σημαντικό, επομένως,