Τα Νέα μας

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter μας.

Article Index


Όλοι πλέον αναγνωρίζουμε την Μπαρτσελόνα ως μια από τις καλύτερες ομάδες. Πολλοί μπορεί να πιστεύουν ότι ευνοείται και από τους διαιτητές, αλλά όλοι οι φίλοι του ποδόσφαιρου αναγνωρίζουν την ποικιλία κινήσεων που διαθέτει  και τον αξιοθαύμαστο τρόπο με τον οποίο δημιουργεί και εκμεταλλεύεται τους κενούς  χώρους.

Πίσω από το αναμφισβήτητο ταλέντο των Τσάβι, Ινιεστα και Μέσσι κρύβεται όμως και πολύ δουλειά. Σπάνια θα δούμε παίκτη αντίπαλης ομάδας να ξεπερνά σε χιλιόμετρα τους Τσάβι  ή Ινιέστα. Με αδιάκοπο τρέξιμο και συνεχή αλλαγή θέσεων αναγκάζουν τον αντίπαλο να παίξει ένα παιχνίδι με πιο στενό μαρκάρισμα, καλύπτοντας μεγαλύτερες αποστάσεις, και οι παίκτες να παίζουν σε χώρους που δεν έχουν συνηθίσει.

Δεν ξέρω αν αυτός είναι ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης της Μπαρτσελόνα , διότι αυτό ακριβώς είναι που θέλει και η ομάδα του Πέπε Γουαρδιόλα. Κάτι που επιτυγχανει τελικά με τις πολλές πάσες στον χώρο του κέντρου. Δημιουργεί  αρκετό κενό χώρο μεταξύ της αμυντικής και κεντρικής γραμμής, ανεβάζοντας την κεντρική γραμμή των αντιπάλων στο επιθυμητό για αυτούς ύψος, με τους Βίγια, (ή Μεσσι) να αλλάζουν συνεχώς θέση, σε ένα ύψος όμως που θα κρατά την αμυντική γραμμή μακριά από τα δρώμενα. Σύγχρονος με απρόβλεπτες κινήσεις και ξεμαρκάρισμα των παικτών που απαρτίζουν την κορυφή θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα κενό στην αμυντική γραμμή. Αυτό είναι, εν τέλει, που θα δώσει τα 2-3 μέτρα ελεύθερου χώρου που χρειάζονται οι Μέσσι, Βίγια ή Πέδρο για να ξεκινήσουν μια μετωπική επίθεση.
Αυτό είναι μόνο ένα δείγμα από το μεγάλο ρεπερτόριο των κινήσεων που δουλεύει καθημερινά ο Πέπε Γουαρδιολα.
Είναι γεγονός ότι σε κάθε παιχνίδι της, η Μπαρτσελόνα :

·         δημιουργεί και τελειώνει περισσότερες φάσεις από τον αντίπαλο,

·         έχει κατοχή μπάλας μέσω της οποίας ελέγχει και πολλές φορές καθοδηγεί τον αντίπαλο,

·         όχι μόνο σημειώνει τις περισσότερες μεταβιβάσεις ( με ποσοστό επιτυχίας κοντά στο 80%) αλλά καταγράφει και τις μεγαλύτερες αποστάσεις με την μπάλα στα πόδια !

·         στο 1εν1 επιτυχία δεν έχει μόνο ο Μεσσι, αλλά ακόμα οι Ινιέστα, Βίγια, Πέδρο και Τσάβι.

Μπορούμε λοιπόν να αντιγράψουμε και να μεταφέρουμε το παιχνίδι της Μπαρτσελόνα στην ομάδα μας ;;
Βίντεο

{youtube}YyDx8SH81rc{/youtube}
  (http://www.youtube.com/watch?v=YyDx8SH81rc&feature=player_embedded)
Δύσκολα θα αντιγράψουμε το passing game, είναι πάρα πολλές οι εναλλακτικές λύσεις της ομάδας στις διάφορες θέσεις του γηπέδου. Δεν χρειαζόμαστε μόνο παίκτες με εξαίρετη “τεχνικό-τακτική” κατάρτιση, αλλά δεν διαθέτουμε και τον χρόνο (3-4 προπονήσεις εβδομαδιαίως είναι ανεπαρκείς) αλλά και τους χώρους (γήπεδο, ανάλογα εξοπλισμένα αποδυτήρια).
Ωστόσο μπορούμε να πάρουμε στοιχεία που, αν μη τι άλλο, θα δώσουν στην ομάδα μας μια άλλη ποιότητα.
Οι εξής προπονητικές ενότητες (μεθοδική άσκηση, οβερλαπινγκ, «κομπίνες», αύξηση πολυπλοκότητας) χτίζουν μεθοδικά η μία μετά την άλλη μία καλύτερη ομάδα και μπορούν λόγω των μειωμένων θέσεων εντός γηπέδου (στις οποίες πραγματοποιείται μία άσκηση) να χρησιμοποιηθούν άνετα και στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Προσπαθούμε να δώσουμε βάρος στα εξής σημεία:

·         Κάθετη πάσα στην πλάτη της άμυνας από έναν παίκτη στήριγμα

·         Από τον παίκτη στήριγμα στα πλάγια

·         Passing game στο χώρο του κέντρου με πάσα στα πλάγια

·         Συνεργασία στήριγμα με την κορυφή

·         Επιθετικό παιχνίδι εναντίον μιας ανοργάνωτης άμυνας

Θέλω εδώ να επισημάνω για της ασκήσεις ότι ο παίκτης κορυφής όπου αναφέρεται, δεν εννοώ απαραίτητα τον παίκτη σέντερ Φορ, αλλά έναν παίκτη που παίζει πάνω στην γραμμή του οφσάιντ. Ένας παίκτης που με τις κινήσεις του κρατά την αντίπαλη άμυνα σε απόσταση, αλλά και σύγχρονος με τις κινήσεις του δημιουργεί κενά στην αντίπαλη ζώνη. Και για τον λόγο αυτό στα σκίτσα του δίνουμε το γράμμα Κ.
Ακόμα συνοδεύουμε το άρθρο μας με μια ανάλυση του αγώνα BARCELONA - REAL MADRID 3-2. Ένας αγώνας που έγινε πριν περίπου 10 ημέρες, όπου με όμορφες φωτογραφίες του αγώνα θα σας δώσουμε μια γραφική αναπαράσταση του παιχνιδιού των 2 ομάδων.