Τα Νέα μας

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter μας.

33 αγώνες, 25 νίκες, σημείωσε 69 γκολ, δέχθηκε 29 γκολ και πλέον έχει μια απόσταση ασφάλειας στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα. Αυτά τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, ωστόσο, γίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακά όταν λαμβάνεται υπόψη η ποιότητα των αντιπάλων. Σε αυτό οι Λονδρέζοι έχουν κτυπήσει, Leicester, Man Utd, Spurs, Έβερτον, Σαουθάμπτον και Man City μεταξύ άλλων. Οι σχηματισμοί είναι, φυσικά, απλώς ένα σημείο εκκίνησης. Αυτό το άρθρο προσπαθεί να αναλύσει τις λεπτότερες λεπτομέρειες του συστήματος Conte και γιατί ήταν τόσο επιτυχημένο.
(Για να διαβάσετε το 2ο μέρος του άρθρου συνδεθείτε. Εάν δεν έχετε ακόμα λογαριασμό, εγγραφείτε εντελώς δωρεάν ΕΔΩ.)

Γενικές κινήσεις κατάταξης και παικτών

Βελτιωμένη κεντρική κατοχή

Μία από τις προτιμώμενες μεθόδους επίθεσης του Conte είναι η χρήση συνδυασμών στα άκρα. Δημιουργεί τις ομάδες του με μοτίβα κινήσεων που διευκολύνουν αυτό. Εντούτοις, το σχήμα 4-3-3, οδηγούσε σε ένα σημαντικό πρόβλημα. Την έλλειψη κατοχής στο χώρο του κέντρου.
Μια ισχυρή κεντρική κατοχή είναι φυσικά σημαντική λόγω των πλεονεκτημάτων που έχει στις συνδέσεις με τις άλλες γραμμές. Με την κατοχή του κέντρου, οι ομάδες μπορούν να μεταβιβάσουν την μπάλα σε διαφορετικές περιοχές του γηπέδου, όταν δεν μπορούν να διασπάσουν την αρχική αμυντική γραμμή του αντιπάλου.

ena
Στο σχήμα 4-3-3, οι μεγάλες μετακινήσεις των κεντρικών παικτών άφηναν το χώρο του ακραίου κέντρου ακάλυπτο και η ομάδα αντιμετώπισε έτσι δυσκολίες στη σύνδεση επιθέσεων από τα άκρα σε άλλες περιοχές. Αυτό ήταν μερικές φορές το ότι δεν υπήρχε βάθος στο μεσαίο επίπεδο. Αλλά, ένα ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η αδυναμία στην κατοχή των κεντρικών περιοχών πίσω από την επιθετική γραμμή. Οι παίκτες εκεί αποτελούσαν μικρή απειλή για τους αντιπάλους, είχαν ελάχιστες δυνατότητες επανάκτησης της μπάλας και οι αντίπαλες μεσαίες γραμμές θα μπορούσαν να πιέσουν πιο επιθετικά και ψηλά, ώστε να περιορίσουν το χώρο στους Kante, Matic (Oscar). Ακόμα, το σύστημα συνέβαλε στη δυσκολία που αντιμετώπισε η Chelsea με την αλλαγή επιθέσεων από τη μια άκρη στην άλλη. Όταν εκτελέστηκαν, γινόντουσαν συχνά ψηλές μπαλιές από τη μια πλευρά στην άλλη.

Ενώ αυτές οι μπαλιές μπορούν να αλλάξουν το σημείο της επίθεσης, έχουν, φυσικά, πολλά μειονεκτήματα. Πρώτον, μια μεγάλη μπαλιά γίνεται πιο δύσκολη να τεθεί υπό έλεγχο –η οποία δεν αποτελεί πρόβλημα από μόνη της για παίκτες της κλάσης των Hazard και Willian– αλλά, γίνεται όταν ο αποδέκτης είναι υπό πίεση. Αυτή η πίεση γίνεται εφικτή και πιο πιθανή με τις μεγάλες σέντρες, καθώς, ο χρόνος που χρειάζεται για να φτάσει η μπάλα στον παραλήπτη, δίνει στον αντίπαλο αρκετό χρόνο για να φτάσει στη θέση του.
Τώρα, στο σχήμα 3-4-3 η Τσέλσι έχει βρει μεγαλύτερη ικανότητα να συνδέει τις επιθέσεις της από τα άκρα, μέσω του κέντρου. Με έναν αριθμό απλών αλλά αποτελεσματικών συνδυασμών, η ομάδα του Stamford Bridge είναι σε θέση να διατηρήσει την κατοχή στο χώρο του κέντρου, να εκμεταλλευτεί το πλάτος και τις δομές για ευέλικτούς συνδυασμούς. Κλειδί για αυτό είναι η θέση και η κίνηση του ζευγαριού του κέντρου Matic και Kante.

Matic & Kante οι παράγοντες σύνδεσης

Για να δημιουργηθεί μια σταθερή δομή και για να είναι εφικτή η κατοχή στις άκρες, ένα από τα αμυντικά χαφ κινείται με τέτοιον τρόπο, ώστε η τετράδα στις άκρες να δημιουργήσει ένα σχήμα ρόμβου. Αυτό το σχήμα θεωρητικά προσφέρει στον ακραίο κάτοχο της μπάλας τη δυνατότητα μιας διαγώνιας πάσας προς τα εμπρός και προς τα πίσω, καθώς και μια απλή πλάγια πάσα. Ως εκ τούτου, το αμυντικό χαφ που κινείται προς την μπάλα, έχει την εντολή να μετακινηθεί στον κοντινό μισό χώρο για να προσφέρει την πάσα για πλαϊνό πέρασμα. Η εστίαση σε μεγάλο ρόμβο επιβάλλει την προσαρμοσμένη συμπεριφορά, που σημαίνει ότι απαιτείται οι παίκτες να ερμηνεύουν το σχήμα και να γεμίσουν οποιαδήποτε κενή θέση για να δημιουργήσουν το ρόμβο.

Ένα παράδειγμα όπου οι αντίπαλοι επικεντρώνονται πάρα πολύ στο μαρκάρισμα της μεσαίας σύνδεσης:

TWO
αυτή η πάσα πήγε κατευθείαν από τον Moses στον Costa!
Οι διαδρομές που χρησιμοποιεί η Chelsea για να συνδέσει τις ακραίες περιοχές με τον άξονα, εξαρτώνται από τη συμπεριφορά του αντιπάλου. Όταν οι αντίπαλοι επικεντρωθούν στην αποτροπή της επιστροφής στο πλάγιο μπακ ή στον Luiz, ο χώρος συχνά ανοίγει στο μεσαίο παίκτη που θα πάρει την μπάλα και θα την ανοίξει από την αντίθετη πλευρά. Ωστόσο, η αλλαγή πλευράς μέσω του Luiz / ή του πλάγιου μπακ, είναι συχνά μια πιθανότητα κατά των αντιπάλων που επικεντρώνονται στην παρεμπόδιση των διαδρομών, ώστε να εμποδίσουν μια επίθεση από τον άξονα.

33

Μερικοί αντίπαλοι όμως λειτουργούν με έντονο προσανατολισμένο μαν το μαν. Το μαρκάρισμα στις άκρες, επιτρέπει στους παίκτες της Chelsea να περάσουν την μπάλα στον άξονα και πίσω, για να φτάσει η μπάλα στον Luiz. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κίνηση του ποδοσφαιριστή που είναι κοντά στην μπάλα, είναι ζωτικής σημασίας. Με ελαφρές προσαρμογές στη θέση και την κίνησή τους έχουν την δυνατότητα να ανοίγουν διαδρόμους για να ξεφύγουν από την πίεση των αντιπάλων.
Αυτό γίνεται μερικές φορές μέσω του μεσαίου ποδοσφαιριστή, που κινείται προς τα εμπρός. Εάν έχουν πετύχει να βγάλουν προηγουμένως τον παίκτη που τους μαρκάρει εκτός θέσης, η διαδρομή για να μεταβιβαστεί η μπάλα προς το μακρινό ακραίο κυνηγό είναι συχνά διαθέσιμη.

Συνδέοντας την κατοχή μέσω κεντρικών περιοχών, η Chelsea έχει πρόσβαση σε ένα άλλο πλεονέκτημα, που είναι η δυνατότητα δημιουργίας αυξημένου χώρου στα άκρα για τον τελικό αποδέκτη. Δεδομένου ότι το κέντρο του γηπέδου παρέχει την πιο ευθεία διαδρομή προς το αντίπαλο τέρμα, αποτελεί άμεση προτεραιότητα στο να καλύψουν αυτά τα σημεία από ομάδες που επιλέγουν ένα αμυντικό σύστημα. Επομένως, η ομάδα –που φυσικά είναι σε θέση να παίξει από τον άξονα– συγκλίνει τους ακραίους προωθημένους παίκτες προς τον άξονα, είτε για να πιέσουν, είτε για να ανοίξουν χώρο στον ακραίο χαφ. Αυτή η ικανότητα να «κατευθύνει εσφαλμένα» την αντίπαλη άμυνα, είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για τη δημιουργία του χρόνου και χώρου γύρω από την μπάλα στην αντίθετη πλευρά.
Το ζευγάρι του μεσαίου τμήματος είναι υπεύθυνο για τη δημιουργία βασικών συνδέσεων από την πτέρυγα πίσω στο κέντρο, αλλά, είναι υπεύθυνο και για τη δημιουργία των ρόμβων.

Οι πλάγιοι παίκτες

Η βάση των μεγάλων ρόμβων της Chelsea οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις δυναμικές παρουσίες των Azpilicueta και Cahill. Με τρεις παίκτες στην πρώτη γραμμή της συσσώρευσης, η Τσέλσι καλύπτει αποτελεσματικά τον άξονα και είναι σε θέση να κυκλοφορήσει την μπάλα πέρα από τις δύο άκρες και στα δύο μισά του γηπέδου. Αυτό αυξάνει τις αποστάσεις που πρέπει να κάνει ο αντίπαλος για να δημιουργήσει πρόσβαση προς το τέρμα της Chelsea και δίνει στην πλευρά του Λονδίνου μια σταθερή βάση για κυκλοφορία της μπάλας. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα, επειδή οι τρεις αμυντικοί που είναι συνάμα και κεντρικοί αμυντικοί τους, έχουν υπεραριθμία έναντι της επιθετικής γραμμής του αντίπαλου.
Αυτή η σταθερότητα, και η ασφάλεια του επιπλέον παίκτη στην πρώτη γραμμή, επιτρέπει στους ακραίους παίκτες της να κατεβάσουν την μπάλα επιθετικά στο μεσαίο τμήμα.
Μια ενδιαφέρουσα πτυχή είναι η κίνηση των πλαγίων στην μετάβαση και συγκεκριμένα ο χρόνος των προωθήσεών τους. Αν ο Matic λάβει μια πάσα από τα δεξιά και ανοίξει το σώμα του για να παίξει προς την αριστερή πλευρά, ο Cahill θα ανέβει στον αριστερό μισό χώρο για να λάβει. Το ίδιο είναι προφανές ότι γίνεται στα δεξιά. Αυτό το χρονοδιάγραμμα τους επιτρέπει να λάβουν την μπάλα με μια θετική ορμή, η οποία επιτρέπει στην Chelsea να διατηρήσει έναν ισχυρό ρυθμό κυκλοφορίας.

44e

Αυτό είναι, φυσικά, μια μικρή λεπτομέρεια, αλλά μία που μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στο ρυθμό του παιχνιδιού κατοχής μιας ομάδας και στην αποτελεσματικότητά της.
Με τους δύο μεσαίους να επικεντρώνονται στον άξονα και στο κέντρο, είναι σημαντικό οι ακραίοι παίκτες να μπορούν να κατεβάσουν την μπάλα μέχρι το κέντρο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά την φάση της μετάβασης από την άμυνα σε επίθεση, αφού το ζευγάρι του μεσαίου τμήματος θα χρειαστεί αρκετό χρόνο για να μετακινηθεί και να πάρει θέσεις πλησιέστερες στην μπάλα.
Οι επιρροές στην επιλογή της πάσας των πλαγίων παικτών σε αυτές τις καταστάσεις, είναι μια σημαντική πτυχή στο παιχνίδι κατοχής της Chelsea και ίσως η κύρια επιρροή σε αυτό να είναι η δομή της ομάδας. Μια ιδιαίτερα σημαντική δομή που έχει καθοριστική σημασία για τη λήψη αποφάσεων, είναι το επίπεδο υποστήριξης γύρω από τους πιθανούς αποδέκτες της μπάλας. Όπως αναφέραμε προηγουμένως, οι μεσαίοι Matic και Kante χρειάζονται χρόνο για να γεμίσουν το χώρο γύρω από την μπάλα μετά από τη μετάβαση. Έτσι, η στήριξη σε περιοχές στα πλάγια δεν είναι άμεσα βέλτιστη, γεγονός που καθιστά τους παίκτες στα πλάγια απρόθυμους να περάσουν την μπάλα προς τη γραμμή του πλαγίου άουτ, διότι φοβούνται ότι ο παίκτης εκεί θα απομονωθεί.
Υπάρχουν ορισμένες τυπικές αντιδράσεις σε αυτό το ζήτημα. Πρώτον, η χρήση της ντρίμπλας είναι θέμα στρατηγικής, κυρίως για να διατηρήσει τον έλεγχο του ρυθμού, δίνοντας έτσι στους μεσαίους τον απαιτούμενο χρόνο να μετατοπιστούν για να παρέχουν στήριξη στα πλάγια. Η βασική επιλογή, ωστόσο, είναι να αναζητήσουνε μια πάσα προς τον άξονα, συχνά κάθετες ή λοξές προς τον κεντρικό επιθετικό. Εάν οι αντίπαλοι πιέσουν έντονα αυτές τις καταστάσεις και ο αποδέκτης δεν μπορεί να γυρίσει με την μπάλα, η μπάλα μπορεί να γυρίσει πίσω σε πλάγιο παίκτη, ο οποίος θα προσπαθήσει με τη μία να βρει παίκτη στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας στα πλάγια.

Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμοι παίκτες στο κέντρο για τους Cahill ή Azpilicueta, για να παίξουν το κέντρο, μπορούν να προσπαθήσουν να παίξουν πάσα στους πλαγίους, αλλά, ως έσχατη λύση, μπορεί να χρειαστεί να κάνουν πάσα προς τα πίσω (τερματοφύλακα ή Λουίζ). Σε αυτές τις περιπτώσεις εφαρμόζετε μια απλή εναλλαγή θέσεων, στην οποία ο κοντινός αμυντικός χαφ θα γυρίσει για να καταλάβει τη βάση του ρόμβου ως κάλυψη του ακραίου, που θα παραμένει ψηλά στο μεσαίο τμήμα.

Για να διαβάσετε το δεύτερο μέρος του άρθρου συνδεθείτε. Εάν δεν έχετε ακόμα λογαριασμό, εγγραφείτε εντελώς δωρεάν ΕΔΩ.

Επιμέλεια: Πέτρος Κένερ