Τα Νέα μας

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter μας.

Gegen Pressing (Jurgen Klopp)

Όταν ο Γιούργκεν Κλοπ προσλήφθηκε προπονητής στη Λίβερπουλ, πολλοί ισχυρίστηκαν ότι δεν θα μπορούσε να περάσει το πιεστικό στυλ του στην πρέμιερ λιγκ. Πόσο λάθος είχαν.
Ο Κλοπ πιστεύει ότι κανένας παίκτης ή σύστημα στον κόσμο δεν μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες ευκαιρίες από το gegenpressing.
Είναι η πίστη του στο σύστημα και η ικανότητά του να μεταδίδει τη φιλοσοφία του στους παίκτες του.
Όταν ήταν προπονητής στη Ντόρτμουντ, αυτή η μεταδοτικότητά του στην ομάδα του ήταν που έδινε τη δυνατότητα να ανταγωνιστεί πολύ πλουσιότερα σωματεία στη Λίγκα.
Ο Γιούργκεν Κλοπ θέλει να ανακτήσει την μπάλα κάθε φορά που η ομάδα την χάνει. Έτσι βρήκε τον καλύτερο τρόπο να το κάνει αυτό. Το αποκαλεί, gegenpressing.

H Liverpool δημιουργεί αρκετές φάσεις που προέρχονται από την τακτική τους να πρεσάρουν ψηλά, στο αντίπαλο μισό. Εάν δούμε την πορεία του Κλοπ ως προπονητή που έχει τη φιλοσοφία ότι κανένας play maker στον κόσμο δεν μπορεί να είναι τόσο καλός όσο μία καλή πιεστική επιθετική άμυνα. Αυτό κατά τη γνώμη του σημαίνει ότι ένα passing game απαιτεί αργή ανάπτυξη παιχνιδιού, ενώ το pressing στο αντίπαλο μισό δημιουργεί ευκαιρίες μέσα σε δευτερόλεπτα.
Η οργάνωση σε αυτό το σύστημα είναι το κλειδί, καθώς η πίεση των ομάδων του Κλοπ δεν είναι απλά ένα πρεσάρισμα που το προσαρμόζεις στον κάτοχο της μπάλας, αλλά μια ομάδα παικτών που λειτουργούν ως ένας, για να πνίξουν τον αντίπαλο, καθώς θα ψάχνουν την ευκαιρία να ξεκινήσουν αντεπίθεση.
Ο πρώτος σημαντικός παράγοντας είναι ότι οι παίκτες πρέπει να αναγνωρίζουν πότε είναι αρκετοί παίκτες κοντά στην μπάλα και είναι και σε θέση να πιέσουν τον αντίπαλο, τον κάτοχο της μπάλας και την περιοχή γύρω από αυτόν.
Οι παίκτες που δεν εμπλέκονται στο πρέσσινγκ γύρω από την μπάλα πρέπει να διασφαλίσουν ότι μία πιθανή μεγάλη μπαλιά από έναν αντίπαλο, μπορεί και πρέπει να ελεγχθεί. Ακόμα θα πρέπει να είναι σε θέση να πρεσάρουν ένα δεύτερο και τρίτο παίκτη, αν η πρώτη φάση δεν λειτουργήσει.
Όλοι οι παίκτες πρέπει να είναι σε θέση, εάν ανακτήσουν την μπάλα, να περάσουν στην αντεπίθεση άμεσα.

liv3
Όλοι οι υπόλοιποι παίκτες που είναι εκτός θέσης ή έχουν «ξεμείνει» στην επίθεση, επιστρέφουν αμέσως και γρήγορα, είτε για να ενταχθούν στο πρέσσινγκ, είτε για να ανακτήσουν την μπάλα, είτε να τοποθετηθούν σε θέση και να είναι ένας παίκτης κάλυψης ή αναχαίτισης. Αν αυτοί οι παίκτες γίνουν κάτοχοι της μπάλας, οι κινήσεις τους συνήθως είναι μικρές, με κοντινές πάσες και όχι με άμεση αντεπίθεση.
Όπως ήδη διαπιστώσαμε, ένας σημαντικός στόχος της πίεσης στο αντίπαλο μισό, είναι να κλείσουν τον αντίπαλο, να του αποκλείσουν τις μικρές πάσες και να εξαναγκάσουν τον κάτοχο σε μια μεγάλη μπαλιά προς την σέντρα. Αυτό συμβαίνει όταν οι επιθετικοί της Λίβερπουλ τοποθετούνται μέσα ή γύρω από την μεγάλη περιοχή του αντιπάλου.
Οι παίκτες που δεν εμπλέκονται στην πίεση γύρω από την μπάλα, πρέπει να διασφαλίσουν ότι μια πιθανή μακρινή μπαλιά, από έναν από τους αντιπάλους, μπορεί να ελεγχθεί και θα πρέπει να είναι σε θέση να πιέσει ξανά ένα δεύτερο δέκτη, αν η πρώτη πίεση δεν λειτουργήσει. Πρέπει επίσης να είναι σε θέση να κερδίσουν ή να αναχαιτίσουν ένα λάθος πέρασμα από την αντεπίθεση, να ανακτήσουν την κατοχή με την ευκαιρία να διοργανώσουν μια δική τους αντεπίθεση.
Όλοι οι άλλοι παίκτες που τοποθετούνται στην άλλη πλευρά της μπάλας, πρέπει να ανακτήσουν τις θέσεις τους αμέσως και γρήγορα, είτε για να ενταχθούν στην πίεση, είτε για να ανακτήσουν την πλευρά του στόχου της μπάλας και να τοποθετηθούν σε θέση να είναι ένας από τους παίκτες κάλυψης ή αναχαίτισης. Αν αυτοί οι παίκτες γίνουν κάτοχοι της μπάλας, συνήθως οι κινήσεις είναι ενσωματωμένες με συνδυασμούς αναμονής και όχι με άμεση αντεπίθεση.

Μετά την αναγκαστική μεγάλη πάσα προς το μεσαίο τρίτο, πρέπει να κερδίσουμε τη δεύτερη πάσα ή την μπάλα όταν αυτή έχει γίνει διεκδικούμενη.

Εξαναγκάζοντας τον αντίπαλο σε σέντρες και μεγάλες πάσες, δίνεται η ευκαιρία στην ομάδα να κερδίσει την κατοχή της μπάλας, ώστε να ξεκινήσει μια γρήγορη αντεπίθεση. Υπάρχουν πολλά άλλα οφέλη από το πρέσσινγκ στο αντίπαλο μισό. Οι περισσότεροι από τους κορυφαίους προπονητές του κόσμου το έχουν καταλάβει.
Θα ήθελα να παίξω με υψηλή ταχύτητα.

Για να αλλάξετε το ρυθμό του παιχνιδιού θα πρέπει η ομάδα να παίζει με μεγάλη ταχύτητα, γιατί μόνο τότε, όταν παίζετε με ταχύτητα, μπορείτε να αλλάξετε το ρυθμό.
«Πρέπει να προσπαθήσεις να παραμείνεις επιθετικός χωρίς την μπάλα και όταν ανακτήσεις την μπάλα θα προσπαθήσουμε να παίξουμε όλοι γρήγορα, την κατάλληλη στιγμή, κάνοντας μια αλλαγή στο ρυθμό». Γιούργκεν Κλοπ.