Τα Νέα μας

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter μας.

Διάφορα

Ο προγραμματισμός της προετοιμασίας με δεδομένα 2020

Ένα υποδειγματικό πρόγραμμα προετοιμασίας για ομάδες σε ερασιτεχνικές κατηγορίες, που πραγματοποιείται από όλες τις ποδοσφαιρικά προηγμένες χώρες. Αφορά και έμπειρους προπονητές.

Ο «Προπονητής Ποδοσφαίρου» σας παρέχει ένα βοήθημα, ώστε ο κάθε προπονητής να μπορεί να κάνει και να προσαρμόσει γρήγορα το δικό του πρόγραμμα.

Με:

Παραδείγματα προετοιμασίας.

 • Για να σχεδιάσετε με επιτυχία την προετοιμασία, πρώτα θα πρέπει να θέσετε ορισμένες ερωτήσεις στον εαυτό σας. Όταν οι παίκτες σας συνειδητοποιήσουν ότι έχετε οργανώσει μία εντατική και ποικίλη προετοιμασία, θα είναι πιο πρόθυμοι να δεχτούν τη μία ή την άλλη πρόσθετη άσκηση.
 • Ωστόσο αυτό περιλαμβάνει κάτι περισσότερο από τον καθορισμό των ημερών των προπονήσεων και την πλήρωσή τους με περιεχόμενο. Από τις ερωτήσεις που θα θέσετε στον εαυτό σας θα αντλήσετε απαντήσεις, μαζί με σημαντικά συμπεράσματα.

Βασικές ερωτήσεις σχετικά με τον
προγραμματισμό της προετοιμασίας.

 • Τι ενδιαφέροντα, τι κίνητρα και ποιοι είναι οι αθλητικοί στόχοι που έχουν οι παίκτες; Συμφωνούν με τους δικούς σου;

 • Είναι οι παίκτες σας διατεθειμένοι να προπονηθούν πιο εντατικά στην προετοιμασία και είναι προετοιμασμένοι να θυσιάσουν περισσότερο χρόνο για αυτήν;

 • Τι ακριβώς θέλετε να επιτύχετε στην προετοιμασία; Είναι οι ιδέες σας πραγματικά ρεαλιστικές;

 • Πώς θα επιτύχετε καλύτερα τους στόχους σας; Έχετε ετοιμάσει σωστά το περιεχόμενο και την εφαρμογή τους βήμα προς βήμα;

 • Πότε και σε ποιο χρονικό διάστημα είναι εφικτοί οι στόχοι σας;Τις αρχές μιας καλής προετοιμασίας.

 • Παρουσιάστε στους παίκτες σας το σχέδιο προετοιμασίας κατά τη διάρκεια της πρώτης προπόνησης. Βάλτε παιχνίδια με μπάλα στην πρώτη προπόνηση.
 • Κάνετε ασκήσεις σε μορφές παιχνιδιού που είναι κοντά στο παιχνίδι και είναι και διασκεδαστικές.

ΠΟΥ ΝΑ ΕΣΤΙΑΣΕΤΕ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ;

 • Θεωρητικά, την πρώτη αγωνιστική αναμένουμε να δούμε μία καλά προπονημένη, σε τεχνικό και τακτικό τομέα ομάδα, η οποία κυριαρχεί καλά και υπό πίεση. Η ομάδα θα παρουσιαστεί ως μία καλή μονάδα και οι καινούργιοι παίκτες θα πρέπει να είναι πλήρως ενσωματωμένοι.


3, 4, 5 ή 6 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ
ΜΕ 2, 3, ή 4 ΠΡΟΠΟΝΗΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΒΔΟΜΑΔΑ;

 • Όσο περισσότερη προπόνηση τόσο το καλύτερο. Τα περισσότερα βιβλία μιλάνε για μία διάρκεια έξι εβδομάδων, με τρεις έως πέντε προπονήσεις την εβδομάδα, στις χαμηλές κατηγορίες στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο.

Διαβαστε ολο το αρθρο μεσα στο εγχειριδιο “ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ”

 
 
 
 
 
 

Πολλές ελληνικές επαγγελματικές ομάδες επενδύουν χιλιάδες ευρώ στις υποδομές τους, χωρίς τελικά αυτές να αξιοποιούνται. Πολύ απλά, γιατί οι ομάδες αυτές δεν έχουν το θάρρος να τις αξιοποιήσουν. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ο νεαρός παίκτης να έχει εμπιστοσύνη στην ομάδα που τον εκπαιδεύει, ότι κάποια στιγμή θα του δοθεί η ευκαιρία να δείξει το ταλέντο του. Όπως σημαντικό είναι και η ομάδα να παρέχει στο ταλέντο, σωστά εκπαιδευμένους προπονητές με πτυχία, χαρακτήρα και φιλοσοφία, που θα ταιριάζει με τη φιλοσοφία του συλλόγου.

Διαβάστε περισσότερα: Από ταλέντο σε επαγγελματία

Προπονητές, γονείς, παράγοντες του ποδοσφαίρου... Αξίζει να το διαβάσουμε όλοι.... "Αγαπημένε μου πατέρα, Δεν ξέρω πώς να στο πω. Σίγουρα πιστεύεις ότι το κάνειςγια το καλό μου, αλλά δεν μπορώ να μην αισθάνομαι άσχημα, να μην αισθάνομαι παράξενα. Μου έκανες δώρο μια μπάλα, ενώ καλά καλά δεν είχα αρχίσει να περπατάω.

Διαβάστε περισσότερα: Αξίζει να το διαβάσουμε όλοι !!

Μέρος ΙΙ

4) Η οργάνωση της προπόνησης

Η οργάνωση της προπόνησης αποτελεί ένα δύσκολο αλλά αναπόσπαστο κομμάτι μιας επιτυχημένης διδασκαλίας του ποδοσφαίρου. Με την κατάλληλη προετοιμασία της προπόνησης, ο προπονητής θα παρουσιάσει ένα οργανωμένο πλάνο, με σαφείς και συγκεκριμένους στόχους κάθε φορά, που θα επιτρέψει και θα ενισχύσει την αποτελεσματική εκμάθηση των στοχευμένων κινήσεων. Όταν ένας προπονητής μπαίνει στο γήπεδο απροετοίμαστος, η προπόνηση δεν θα έχει επιτυχία και οι παίκτες θα είναι αποδιοργανωμένοι.

Διαβάστε περισσότερα: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ (Μέρος 2)

Η διδασκαλία των τεχνικών δεξιοτήτων και των στρατηγικών του ποδοσφαίρου στις νεαρές ηλικίες αποτελεί μια πραγματική πρόκληση. Όλοι οι προπονητές έχουν έρθει κάποια στιγμή αντιμέτωποι με το ερώτημα «τι πρέπει να πω στους νεαρούς και χωρίς εμπειρία παίκτες». Στην περίπτωση που η επιτυχία δεν έρθει όσο γρήγορα επιθυμούμε, η απογοήτευση και το αδιέξοδο κατακλύζουν τόσο τον παίκτη, όσο και τον προπονητή. Συχνά όμως, το κακό αποτέλεσμα δεν οφείλεται στην ανικανότητα του παίκτη, αλλά στην μέθοδο που ακολουθεί ο προπονητής.

Διαβάστε περισσότερα: ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΣΤΙΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Στο ποδόσφαιρο βλέπουμε συχνά παίκτες που έχουν ταλέντο, αλλά μένουν μια ζωή...ταλέντα. Αυτό που κάνει τη διαφορά μεταξύ ενός ταλέντου και ενός καλού παίκτη ειναι η ανάπτυξη των ηγετικών ικανοτήτων και η άσκησή τους σε κάθε στιγμή του αγώνα ή της προπόνησης για την επίτευξη των κοινών στόχων.

Διαβάστε περισσότερα: Είσαι γεννημένος ηγέτης;

Ενότητα για τους χειμερινούς μήνες

Ο κάθε προπονητής δεν ξέρει πώς να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του άσχημου αγωνιστικού χώρου ( χιόνι, λάσπες, βαρύ τερέν, ξερό γήπεδο )

Διαβάστε περισσότερα: Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΣΤΗ ΧΕΙΜΕΡΙΝΗ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ