Τα Νέα μας

Εγγραφείτε στο εβδομαδιαίο Newsletter μας.

Αν θέλετε να απογειωθείτε πραγματικά ως προπονητής ποδοσφαίρου, χρειάζεστε μια ξεκάθαρη φιλοσοφία. Αυτό θα σας βοηθήσει να επικοινωνήσετε τις ιδέες σας με μεγαλύτερη σαφήνεια και να βοηθήσετε τους παίκτες σας να καταλάβουν τι θέλετε από αυτούς.

Θέλετε μερικές συμβουλές προπονητή για το σύγχρονο ποδόσφαιρο; Τότε δέστε τα παπούτσια σας και βγείτε στο γήπεδο. Θα σας φέρουμε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο σας.

1. Σκεφτείτε μακροπρόθεσμα

Πριν αρχίσετε να διατυπώνετε μια φιλοσοφία, θα πρέπει πρώτα να σκεφτείτε μακροπρόθεσμα. Μια προπονητική φιλοσοφία δεν έχει να κάνει με το πώς θα κερδίσετε το επόμενο παιχνίδι ή πώς θα προετοιμάσετε την ομάδα σας για τον επόμενο αγώνα κυπέλλου. Αντίθετα, πρόκειται για ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Σκεφτείτε λοιπόν το μέλλον και πώς θέλετε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το χρόνο σας ως προπονητής ποδοσφαίρου. Με βάση αυτό, μπορείτε στη συνέχεια να αναπτύξετε μια φιλοσοφία για να έχετε τα καλύτερα αποτελέσματα.

2. Αναπτύξτε το στυλ παιχνιδιού σας

Όλοι οι μεγάλοι προπονητές προτιμούν ένα συγκεκριμένο στυλ παιχνιδιού. Είτε πρόκειται για τον Γιούργκεν Κλοπ είτε για τον προπονητή νέων του τοπικού σας συλλόγου. Το σημαντικό είναι να σκεφτείτε πώς θέλετε να παίζει η ομάδα σας.

Προτιμάτε να φτιάξετε μια ομάδα με ισχυρή ασφάλεια της μπάλας και τέλεια πάσα; Ή μήπως προτιμάτε να επικεντρωθείτε στα βασικά και στη σκληρή δουλειά στο γήπεδο; Μήπως θέλετε οι παίκτες σας να παίζουν μόνο στις θέσεις στις οποίες πραγματικά αισθάνονται άνετα; Όποιο και αν είναι το στυλ παιχνιδιού που επιλέγετε, αποτελεί σημαντικό μέρος της προπονητικής σας φιλοσοφίας. Οι παίκτες σας θα πρέπει να γνωρίζουν ακριβώς ποιο στυλ παιχνιδιού περιμένετε από αυτούς στο γήπεδο.

3. Κάντε προσαρμογές

Αφού αποφασίσετε για μια βασική φιλοσοφία, θα πρέπει να γυαλίσετε λίγο τις ιδέες σας. Κάθε ποδοσφαιρική ομάδα είναι διαφορετική. Ως εκ τούτου, η φιλοσοφία σας μπορεί να χρειαστεί να προσαρμοστεί λίγο. Σκεφτείτε τους παίκτες, τους πόρους και τους αντιπάλους σας και στη συνέχεια προσαρμόστε τις σωστές ρυθμίσεις.

4. Καταγράψτε τη φιλοσοφία προπόνησής σας

Αφού ωριμάσει η φιλοσοφία σας, θα πρέπει να την καταγράψετε.

Αυτό έχει πολλά πλεονεκτήματα: Αφενός, παγιώνετε τη φιλοσοφία σας με αυτόν τον τρόπο και συμβάλλετε στο γεγονός ότι υπενθυμίζετε συνεχώς στον εαυτό σας τις βασικές σας αρχές.

Δεύτερον, η γραπτή αποτύπωση της φιλοσοφίας σας μπορεί να βοηθήσει τους παίκτες σας να ανταποκριθούν καλύτερα στις προσδοκίες σας. Εάν είναι απαραίτητο, βάλτε τη φιλοσοφία σας σε ένα φυλλάδιο ή στην ιστοσελίδα, ώστε οι γονείς και οι παίκτες να μπορούν να διαβάσουν τις ιδέες σας με συγκεκριμένους όρους.

5 Μείνετε ευέλικτοι

Το γεγονός ότι έχετε καταγράψει τις σκέψεις σας δεν σημαίνει ότι αυτές έχουν γίνει πέτρα. Ακόμη και αν έχετε δεσμευτεί σε μια φιλοσοφία, θα πρέπει να παραμείνετε ανοιχτοί σε αλλαγές και βελτιώσεις. Η ευελιξία θα σας βοηθήσει πάρα πολύ να πετύχετε ως εκπαιδευτής.

Αν κάτι δεν λειτουργεί με τον τρόπο που θέλετε, μπορείτε να το αλλάξετε. Η φιλοσοφία σας δεν πρέπει να είναι άκαμπτη ή περιοριστική. Σκεφτείτε την περισσότερο ως το αστέρι που σας καθοδηγεί. Επίσης, λάβετε ανατροφοδότηση από τους γονείς και τους παίκτες για να βοηθήσετε να κατευθύνετε τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

6. Χρησιμοποιήστε την ανάλυση βίντεο και αναγνωρίστε τις δυνατότητες βελτίωσης

Οι προπονητές γνωρίζουν ότι το ποδόσφαιρο αλλάζει συνεχώς. Νέες μέθοδοι και τεχνολογίες έρχονται συνεχώς στην αγορά - και ως προπονητής, πρέπει να συμβαδίζετε με αυτές τις αλλαγές για να είστε επιτυχημένοι. Το Veo είναι ένα εργαλείο που παρέχει εικόνα της απόδοσης των παικτών σας μέσω ανάλυσης βίντεο και δεδομένων απόδοσης. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να εντοπίσετε τομείς προς βελτίωση και να κάνετε την προπόνησή σας ακόμη πιο αποτελεσματική. Στο παρελθόν, η ανάλυση αγώνων ήταν κουραστική και χρονοβόρα. Σήμερα, τα νέα εργαλεία όπως το Veo σας εξοικονομούν χρόνο και ενέργεια, ώστε να μπορείτε να αξιοποιείτε στο έπακρο τους παίκτες σας.