Ιδιότητες άσκησης
Ηλικίες 14+
Βασική κατηγορία pressing, κατοχή, μετάβαση
Με ή χωρίς μπάλα με
Σύστημα ---
Επικεντρωμένο σε pressing, κατοχή & μετάβαση
Όνομα άσκησης / lab.team pressing, κατοχή & μετάβαση

Pressing, κατοχή της μπάλας και μετάβαση.
Θα στήσουμε το γήπεδο όπως το βλέπουμε στο σκίτσο. Δύο τετράγωνα, ένα μεγάλο και ένα μικρό μέσα στο μεγάλο τετράγωνο.


Η άσκηση ξεκινά στο εσωτερικό τετράγωνο με ένα παιχνίδι κατοχής 5 (μπλε) εναντίον 2 (κίτρινοι).


Η άσκηση ξεκινά χαλαρά, χωρίς περιορισμούς. Οι παίκτες να νιώθουν άνετα.
Όταν δούμε ότι οι παίκτες είναι έτοιμοι, προσθέτουμε στην κίτρινη ομάδα άλλους έξι παίκτες, αποκλειστικά στο εξωτερικό τετράγωνο.


Έτσι, ενώ ξεκινάμε ένα παιχνίδι 5 εναντίον 2 με την εξέλιξη της άσκησης το παιχνίδι εξελίσσεται σε ένα 8 εναντίον 5.
Ξεκινάμε λοιπόν την άσκηση στο εσωτερικό τετράγωνο με παιχνίδι κατοχής 5 εναντίον 2 και για να γίνει πιο ενδιαφέρουσα η άσκηση, η ομάδα των πέντε θα πρέπει να κάνει 10 διαδοχικές πάσες.
Θα έρθει η στιγμή όπου οταν η ομάδα των δύο γίνει κάτοχος της μπάλας, είτε από λάθος του αντιπάλου, είτε με μία καλή τοποθέτηση, θα κερδίσουν την μπάλα.


Εδώ πλέον μπαίνουν στην κρίσιμη φάση της μετάβασης και της άσκησης και οι δύο ομάδες.
Η μπλε ομάδα θα προσπαθήσει να επανακτήσει την μπάλα, ενώ οι κίτρινοι θα προσπαθήσουν να την σιγουρέψουν στην κατοχή τους.


Εδώ έχουμε έναν βασικότατο κανόνα. Είναι ο κανόνας των 6 δευτερολέπτων. Μέσα στα επόμενα 6 δευτερόλεπτα η μπλε ομάδα πρέπει να έχει επανακτήσει την μπάλα.
Που σημαίνει ότι οι μπλε ομάδα επιτίθεται ενεργητικά στον κάτοχο της μπάλας, ενώ πρέπει συγχρόνως να κλείσει τους χώρους και τους διαδρόμους για την πάσα, να μαρκάρει δηλαδή στενά τους ελεύθερους αντιπάλους που είναι κοντά στην μπάλα.
Ο προπονητής θα πρέπει να παροτρύνει την μπλε ομάδα να ενεργήσει με μεγάλη ένταση. Θα πρέπει πραγματικά η μπλε ομάδα να τα δώσει όλα για να επανακτήσει την μπάλα. Ο προπονητής θα πρέπει να προσέξει η μπλε ομάδα να εκδηλώνει το pressing οργανωμένα και όχι ως μπουλούκι. Nα μην πηγαίνουν και οι πέντε παίκτες στον κάτοχο, ώστε να μοιραστεί έτσι η μπλε ομάδα, κλείνοντας τους χώρους γύρω από τον κάτοχο της μπάλας.
Πολύ σημαντική παρατήρηση είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να κλείσουν την πάσα προς το μικρό τετράγωνο. Αυτό για την κίτρινη ομάδα είναι η καλύτερη λύση, ώστε η πάσα στο κέντρο να αποφορτίσει την πίεση του κατόχου της μπάλας. Μία πάσα σε έναν παίκτη στο χώρο του κέντρου ανοίγει χώρους και κάνει την επανάκτηση της μπάλας από την μπλε ομάδα ιδιαίτερα δύσκολη.
Σε περίπτωση που αποτύχει μέσα σε έξι δευτερόλεπτα η μπλε ομάδα να επανακτήσει την μπάλα, οπισθοχωρεί στο μικρό τετράγωνο. Τώρα ο στόχος της κίτρινης ομάδας είναι να ανταλλάξει 10 πάσες ώστε να πετύχει πόντο.
Ανάλογα με τη δυναμικότητα των παικτών της κίτρινης ομάδας, ο προπονητής πρέπει να θέσει και τους ανάλογους περιορισμούς. Είτε θα πρέπει να έρθουν σε επαφή και οι 8 παίκτες με την μπάλα, ή θα πρέπει η μπάλα τουλάχιστον μία ή δύο φορές να περάσει μέσα από το κέντρο ή και τα 2.
Κάποια στιγμή θα μπούμε και στην επόμενη φάση της άσκησης. Οι κίτρινοι θα κάνουν ένα λάθος και οι μπλε θα επανακτήσουν την μπάλα. Οι μπλε θα πρέπει να μεταφέρουν γρήγορα την μπάλα στο μικρό τετράγωνο,

για να παίξουν εκεί ένα 5 εναντίον 2. Θα πρέπει, φυσικά, να προσέξει ο προπονητής ώστε στο μικρό τετράγωνο οι δύο κίτρινοι παίκτες να μην είναι οι ίδιοι που ήταν στο πρώτο στάδιο.


Ανάλογα με το επίπεδο που βρίσκεται η ομάδα σας, θα πρέπει ως προπονητής να αποφασίσετε τη διάρκεια της άσκησης. Για τους νεαρούς παίκτες δεν πρέπει να υπερβαίνει το ένα με ενάμιση λεπτό. Θα πρέπει ακόμα, να αποφασίσετε και για το μέγεθος των τετραγώνων, ανάλογα με την ικανότητα των ποδοσφαιριστών σας. Όσο πιο ικανοί είναι οι παίκτες σας μικρύνετε τα τετράγωνα. Επίσης, όταν εξοικειωθούν με την άσκηση οι παίκτες, μικρύνετε και πάλι τα τετράγωνα.
Και μην ξεχνάτε, η σωστή επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης.

 

Σή