Ιδιότητες άσκησης
Ηλικίες όλες
Βασική κατηγορία ζέσταμα
Με ή χωρίς μπάλα Με
Σύστημα ---
Επικεντρωμένο σε πάσες
Όνομα άσκησης / lab.team Ζικ ζακ - πάσα με την πρώτη επαφή

Είναι μία σχετικά απλή άσκηση. Προετοιμάζουμε το γήπεδο όπως στο σκίτσο.

Στην άσκηση αυτή δίνουμε βάση στην πρώτη επαφή με την μπάλα. Αυτό που θέλω να τονίσω οπωσδήποτε, και θα το επαναλαμβάνω πολλές φορές, είναι οι παίκτες να μην είναι στατικοί ούτε κατά τη διάρκεια που άλλος συμπαίκτης εκτελεί την άσκηση, αλλά ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια που θα παραλαμβάνουν την μπάλα και θα την δίνουν.

Είναι σημαντικό, ιδιαίτερα οι νεαροί σε ηλικία παίκτες, να καταλάβουν ότι το στατικό ποδόσφαιρο έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί.
 
Ο παίκτης Α ξεκινά οδηγώντας την μπάλα προς τον παίκτη Β. 2-3 μέτρα πριν από τον κώνο κάνει μία οριζόντια πάσα προς τον παίκτη Β, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει. Ο παίκτης Β κοντρολάρει και κατεβάζει την μπάλα προς τον παίκτη Γ και κάνει πάσα 2-3 μέτρα πριν από τον κώνο προς τον παίκτη. Αυτό γίνεται μέχρι που να φτάσουμε στον τελευταίο παίκτη. Ο τελευταίος παίκτης θα οδηγήσει την μπάλα γύρω από το γήπεδο μέχρι τη θέση Α.
Όπως προείπαμε οι παίκτες δεν πρέπει να είναι στατικοί περιμένοντας να έρθει η σειρά τους. Βρισκόμαστε στη φάση του ζεστάματος και ο προπονητής πρέπει να δίνει εντολές για επιτόπιες ασκήσεις.
Ακόμα και ο παίκτης που οδηγεί την μπάλα θα πρέπει να εκτελεί την άσκηση με διαφορετικούς τρόπους.  Μία να την οδηγεί με το δεξί, μία με το αριστερό, να κρατά την μπάλα στον αέρα με τα πόδια κ.ά. Όλοι οι τρόποι εξαρτώνται από τη φαντασία του προπονητή και ανάλογα με την ηλικία των παικτών και τις ικανότητές τους.
Μετά από 4-5 λεπτά ζεστάματος φτάνουμε στην πρώτη φάση της κύριας άσκησης που συμπεριλαμβάνει πάσα και κοντρόλ.

Όλα παραμένουν πολύ απλά. Το στήσιμο ακριβώς ίδιο όπως το ξεκινήσαμε.

Ο παίκτης Α κάνει πάσα στον παίκτη Β. Ο παίκτης Β πρέπει να προνοήσει να τοποθετήσει το σώμα του μπροστά, ώστε με μία επαφή να φέρει την μπάλα από την άλλη πλευρά του κώνου και να κάνει πάσα με την 2η επαφή στον παίκτη Γ.
Θέλω πάλι να τονίσω ότι ο παίκτης που δέχεται την πάσα δεν πρέπει είναι στατικός, αλλά να βρίσκεται σε κίνηση. Αυτό βλέπουμε και στο σημερινό ποδόσφαιρο. Δεν υπάρχει πουθενά στατικός παίκτης να περιμένει να παραλάβει την μπάλα, να την σταματήσει, να σηκώσει κεφάλι για να δώσει πάσα. Όλα γίνονται με κίνηση και όσο πιο υψηλό το επίπεδο του ποδοσφαίρου, τόσο πιο γρήγορη και η κίνηση. Φυσικά θέλει αρκετές επαναλήψεις για να το μάθει ο παίκτης.  Ίσως, πολλές φορές, να μη φτάνει και μία ολόκληρη προπονητική ενότητα ώστε ο παίκτης να καταλάβει από μόνος του πως θα τοποθετήσει το σώμα του, ώστε να μπορέσει να το κάνει όλο και πιο εύκολο.

Η σωστή επανάληψη είναι η μητέρα της μάθησης

Εμείς οι προπονητές πρέπει να υπενθυμίζουμε συνέχεια στον παίκτη πως να τοποθετεί το σώμα του. Πρέπει ως προπονητής να υποδεικνύουμε για το πώς θα το κάνει, όχι όμως να το επιβάλλουμε. Αυτό είναι κάτι που πρέπει ο παίκτης, ιδιαίτερα στις ακαδημίες, ο νεαρός, ο έφηβος, να το κατανοήσει από μόνος του.
Και φτάνουμε στο τρίτο μέρος της άσκησης, το πιο ενεργητικό κομμάτι. Ο παίκτης Α κάνει πάσα στον παίκτη Β, ο οποίος με τη μία κάνει πάσα στον παίκτη Γ, εκείνος στον παίκτη Δ και ακολούθως.

Για να ενεργοποιήσετε τους παίκτες να μην βρίσκονται σε στατική θέση, βάλτε τον παίκτη να έρχεται πίσω από τον κώνο, για να μπορέσει να κάνει την πάσα μπροστά από τον κώνο.
Πού πρέπει ο προπονητής να δώσει βάση; Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από που θέλει ο ίδιος να δώσει βάση. Αν είναι στην ίδια την πάσα με μια επαφή, θα προτιμήσει τα 2-3 μέτρα ενεργητικής εκκίνησης από θέση πίσω από τον κώνο. Εάν όμως η ομάδα είναι σε καλό επίπεδο, στην πάσα μπορεί να ζητήσει την αλλαγή θέσεων, δηλαδή την εκκίνηση πίσω από τον κώνο και μετά την πάσα ο παίκτης Α να πάει στη θέση Β, ο παίκτης Β να πάει στη θέση Γ και ως ακολούθως.