Για να γίνεται αστέρι του ποδοσφαίρου μιας κορυφαίας κατηγορίας, θα πρέπει να είστε ευλογημένοι με άφθονη ικανότητα και φυσικό ταλέντο. Ωστόσο, η ευφυΐα είναι επίσης ένα τεράστιο μέρος του παιχνιδιού και ένα σημαντικό χαρακτηριστικό που πρέπει να έχουν οι παίκτες.

Η πλειοψηφία των ελίτ παικτών του κόσμου έχει την ικανότητα να διαβάζει το παιχνίδι και να αντιδρά ανάλογα. Μερικοί παίκτες μπορούν να κάνουν κόλπα για να νικήσουν τον αντίπαλό τους, αλλά αν δεν μπορούν να ολοκληρώσουν μια φάση, είναι απίθανο να δημιουργήσουν και να διατηρήσουν μια καριέρα σε κορυφαίο επίπεδο.
Η πρόβλεψη καταστάσεων είναι ζωτικής σημασίας και μπορεί να διαχωρίσει έναν παίκτη παγκόσμιας κλάσης από έναν μέσο ποδοσφαιριστή. Αυτή η ικανότητα αναπτύσσεται συχνά με την πάροδο του χρόνου και μέσω της επανάληψης σεναρίων εξάσκησης και παιχνιδιού. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο θα αντιδράσει ένας αντίπαλος κατά τη διάρκεια μιας αντεπίθεσης, ή η πρόβλεψη της κατεύθυνσης μιας πάσας που είναι πιθανό να εκμεταλλευτεί ο παίκτης της μπάλας απαιτεί διανοητική επίγνωση και εξάσκηση. Η έλλειψη επίγνωσης σε αυτούς τους τύπους σεναρίων μπορεί να κάνει τους συγκεκριμένους παίκτες απλά να «παρακολουθούν μπάλα» και να μην παρακολουθούν το ίδιο το παιχνίδι. Η αίσθηση της θέσης είναι επίσης κρίσιμη και οι παίκτες θα πρέπει να αποφεύγουν την καταπάτηση του χώρου ενός συμπαίκτη.
Ο N'Golo Kante της Chelsea είναι ένα παράδειγμα παίκτη που διαθέτει ευφυΐα, επίγνωση και ικανότητα να υπαγορεύει ένα παιχνίδι χωρίς εξαιρετική αθλητικότητα. Αυτό τον κάνει ένα σπάνιο ταλέντο.

kante
Ο Καντέ δουλεύει σκληρά, δίνει το 100% σε κάθε παιχνίδι. Οι συνήθειες του να ανακόψει τον αντίπαλο, να κάνει τάκλιν και να διαβάζει τον επικείμενο κίνδυνο τον καθιστούν ένα ζωτικό γρανάζι στην ομάδα της Τσέλσι.
Ο Kante ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός απέναντι σε καλύτερους αντιπάλους κατά τη διάρκεια της καριέρας του και είναι μέλος της ομάδας της Τσέλσι στο UEFA Champions League. Ακόμα και τώρα, όπου η Μάντσεστερ Σίτι ήταν φαβορί για τον τίτλο του Champions League, η Τσέλσι κατάφερε να πάρει το τρόπαιο για άλλη μια φορά.
Ως ένας από τους καλύτερους παίκτες του παιχνιδιού, ο Kante μπορεί σίγουρα να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Δεν είναι σκόρερ και έχει ένα μόνο γκολ για κάθε 2.008 λεπτά ποδοσφαίρου της Premier League από τον Φεβρουάριο του 2018. Ωστόσο, η παρουσία του μυαλού και η ικανότητά του να αντιδρά γρήγορα, βοηθά την ομάδα του να κερδίζει πολλούς αγώνες. Είναι δύο με τρία δευτερόλεπτα μπροστά από το παιχνίδι και πάντα αναμένει την επόμενη κίνηση των αντιπάλων του. Στον χρόνο που χρειάζεται για να λάβει ένας παίκτης μια πάσα ή να τρέξει προς την μπάλα, ο Kante έχει ήδη πάρει τη θέση του και είναι σε θέση να μπλοκάρει ή να κόψει την πάσα αποτρέποντας κάθε περαιτέρω κίνδυνο.

Άνθρωποι όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Λιονέλ Μέσι έχουν όλα τα χαρακτηριστικά των παικτών ποδοσφαίρου παγκόσμιας κλάσης και δικαίως επαινούνται για το ποδοσφαιρικό παιχνίδι τους. Ωστόσο, η ικανότητά τους να διαβάζουν το παιχνίδι δεν προέκυψε φυσικά. Η μελέτη της κίνησης των αντιπάλων και η αναγνώριση των χαρακτηριστικών και των συνηθειών των συμπαικτών είναι δεξιότητες που αναπτύσσονται με την πάροδο του χρόνου. Πρέπει να ακονιστούν προσεκτικά από το άτομο.
Για τους ομοϊδεάτες επιθετικούς παίκτες, το να προβλέψουν πού θα πάει η μπάλα στην περιοχή του πέναλτι και να κάνουν τη σωστή κίνηση, θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε πολλές ευκαιρίες. Αυτή η επίγνωση του πώς να ελευθερωθείτε από τον αντίπαλο την κατάλληλη στιγμή είναι μια εξαιρετικά υποτιμημένη ικανότητα και κατέχοντας το φυσικό ένστικτο μπροστά στο τέρμα μπορεί να είναι η διαφορά μεταξύ ενός επιθετικού των δέκα γκολ και ενός πραγματικού παραγωγικού σκόρερ η πασέρ.
Η ανάγνωση του παιχνιδιού είναι απολύτως απαραίτητη και οποιοσδήποτε παίκτης που δεν μπορεί να προβλέψει την επόμενη κίνηση ενός αντιπάλου, είναι πιθανό να έχει προβλήματα ενάντια σε έναν καλύτερο αντίπαλο. Οι παίκτες θα πρέπει να αφιερώσουν χρόνο για να μελετήσουν τους αγώνες σε όλα τα επίπεδα του παιχνιδιού. Κατά την παρακολούθηση αγώνων, είναι σημαντικό να προσέχετε το παιχνίδι θέσης όλων στο γήπεδο. Αναγνωρίστε τις αντιδράσεις των παικτών σε διάφορες καταστάσεις. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βελτιώσετε τις γνωστικές ικανότητες και να γίνετε καλύτερος ποδοσφαιριστής. Δεν θα έρθει εύκολα στην αρχή, αλλά η επίγνωση και η προσμονή θα βελτιωθούν με την πάροδο του χρόνου. Πιθανότατα θα ακολουθήσει μια αισθητή συνολική βελτίωση στο παιχνίδι.