Μια άκρως παρεξηγημένη άσκηση η οποία, στις περισσότερες περιπτώσεις εκτελείται πλημμελέστατα. Οι περισσότεροι παίκτες δεν δίνουν την δέουσα προσοχή σε μια άσκηση από την οποία μόνο κερδισμένοι μπορούν βγούνε. Συνήθως παίζουμε το παιχνίδι αυτό με 4 εως 8 παικτες.

Το κορόιδο είναι ένα τυπικο παιχνίδι προθέρμανσης. Συγκεκριμένα πρόκειται για μια πτυχή του ποδοσφαίρου που αφορά τη διατήρηση της κατοχής, ενώ το ποδόσφαιρο γενικά στοχεύει στην επίτευξη τερμάτων και στην παρεμπόδιση του αντιπάλου από την επίτευξη τέρματος όταν έχει την κατοχή. Γενικά, το κορόιδο μοιάζει με παιχνίδι ψυχολογίας για την προθέρμανση, πριν την έναρξη της κανονικής προπόνησης. Είναι ένα παιχνίδι με πολύ γέλιο, καθώς αφενός οι παίκτες προσπαθούν να κοροϊδέψουν ο ένας τον άλλον βγάζοντας δύσκολες  πάσες  και αφετέρου δίνει τροφή σε ατελείωτες συζητήσεις για το αν η μπάλα βγήκε έξω ή όχι!   Λόγω του μεγάλου αριθμού παικτών, η συγκέντρωση είναι συχνά χαμηλή και συχνά γίνονται πολλά αχρείαστα λάθη.

koroido

'Όμως το κορόιδο αποτελεί επίσης ιδανικό μέσο εξάσκησης και βελτίωσης  τόσο σε επίπεδο τεχνικής όσο και τακτικής.  Για παράδειγμα σκεφτείτε την περίπτωση κοντρόλ της μπάλας στην υποδοχή πάσας και στη μεταβίβαση με το εσωτερικό του ποδιού και στη λήψη σωστών αποφάσεων. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε αμυντικό ρόλο για τους δύο ή τρεις παίκτες στο μέσο.  Εν ολίγοις, ένα σωστά εκτελεσμένο κορόιδο είναι ένα καλό εργαλείο για τη βελτίωση των παικτών.

Επίθεση

Το κορόιδο μπορεί να χρησιμεύσει πολύ αποτελεσματικά στην εκμάθηση της επίθεσης σε πολλά σημεία. Το πρώτο σημείο είναι η υποδοχή της μπάλας. Ανάλογα με τον χώρο -και επομένως ανάλογα με τον χρόνο- που έχουν στη διάθεσή τους οι παίκτες, μπορείτε να ορίσετε σαφείς κανόνες. Φυσικά είναι σημαντικό ο χώρος να είναι επαρκής για τους παίκτες ώστε να μη χάνουν διαρκώς την κατοχή. Όταν ο χώρος είναι υπερβολικά μικρός, το κορόιδο δεν πρόκειται να αποδώσει και θα χάνετε χρόνο με την αλλαγή των αμυντικών. Καλύτερα είναι στην αρχή ο χώρος να είναι μεγαλύτερος παρά μικρότερος απ' ό,τι πρέπει.

Επίσης η τοποθέτηση είναι πολύ σημαντική. Μπορείτε να παίξετε το κορόιδο σε τετράγωνο, όπου οι παίκτες δημιουργούν γωνίες, και όπου περιορίζονται στον χώρο τους. Μπορείτε, για παράδειγμα, να βάλετε τους αμυντικούς ή τα εξτρέμ να παίξουν, καθώς αντιμετωπίζουν συχνά αυτόν τον περιορισμό στο παιχνίδι, ή τουλάχιστον τον περιορισμό της γραμμής του πλαγίου. Μπορείτε επίσης να τους βάλετε να παίξουν σε κύκλο, ο οποίος έχει το πλεονέκτημα ότι όλοι έχουν τον ίδιο χώρο και απόσταση. Βλέπουμε, δηλαδή, ότι ο προπονητής, ανάλογα με τις επιλογές του, διαμορφώνει τους στόχους της άσκησης.

Υποδοχή της μπάλας

Το κορόιδο σας επιτρέπει να βελτιώσετε την υποδοχή της μπάλας με πολύ καλά αποτελέσματα. Η σημαντικότερη πτυχή της σωστής υποδοχής της μπάλας είναι ότι η μπάλα είναι άμεσα έτοιμη για την επόμενη κίνηση, στην προκειμένη περίπτωση συνήθως για την πάσα. Αλλάζοντας τους κανόνες μπορείτε να αυξήσετε ή να μειώσετε τον αριθμό των επαναλήψεων. Για παράδειγμα, όταν παίζουν ελεύθερα, οι παίκτες πρέπει από μόνοι τους να αποφασίσουν εάν θα κρατήσουν την μπάλα ή θα κάνουν αμέσως πάσα. Η λήψη αποφάσεων έχει θεμελιώδη σημασία στο ποδόσφαιρο. Ειδικά για τις υποδομές, όταν θέλουμε να προπονήσουμε παραπάνω την υποδοχή της μπάλας, ο κανόνας των δύο επαφών (κοντρόλ και πάσα) είναι πολύ αποτελεσματικός. Με τον τρόπο αυτόν, οι παίκτες αναγκάζονται να διασφαλίσουν ότι η μπάλα είναι έτοιμη για την επόμενη κίνηση. Κάποιες φορές οι παίκτες αναγκάζονται να κάνουν υποδοχή της πάσας σε περιορισμένο χώρο για να μπορέσουν να δώσουν γρήγορη πάσα, ιδιαίτερα σε περίπτωση που ο αντίπαλος ασκεί πίεση. Άλλες φορές, όταν υπάρχει περισσότερος χρόνος και χώρος, οι παίκτες έχουν καλύτερη οπτική της κατάστασης του παιχνιδιού.

Ένας άλλος κανόνας θα μπορούσε να είναι ότι οι παίκτες δεν μπορούν να κάνουν δύο επαφές με το ίδιο πόδι. Αυτό σημαίνει ότι η μπάλα πρέπει πάντα να περνάει στο άλλο πόδι. Το πλεονέκτημα είναι ότι και τα δύο πόδια προπονούνται και ότι η μπάλα δεν μένει στάσιμη, δυσχεραίνοντας έτσι την προσπάθεια των αμυντικών να καλύψουν τη γραμμή της μπάλας. Το μειονέκτημα αυτού του κανόνα είναι ότι οι αμυντικοί είναι προετοιμασμένοι γι' αυτό και αρχίζουν να μη φέρονται φυσικά, με χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι ασκούν πίεση στο άλλο πόδι. Ακριβώς για τον λόγο αυτό, ο κανόνας των δύο επαφών ίσως είναι καλύτερη επιλογή. Όταν όμως υπάρχει αρκετός χώρος, η παραλλαγή αυτή μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί.

Μια άλλη επιλογή είναι ο κανόνας των τριών επαφών, ανεξαρτήτως ποδιού. Σε γενικές γραμμές, ειδικά για τις υποδομές, η υποδοχή και η πάσα με μία κίνηση είναι συνήθως δύσκολη. Μπορούμε να πούμε ότι η δεύτερη επαφή γίνεται για να διορθώσει την πρώτη επαφή (υποδοχή), όταν αυτό απαιτείται. Ωστόσο, για μπορέσουν να δράσουν γρήγορα και να βελτιώσουν την τεχνική του ποδιού, ο κανόνας αυτός μπορεί να αποδειχτεί πολύ αποτελεσματικός. Είναι λογικό ότι αυτός ο αρκετά δύσκολος κανόνας δεν πρέπει να εφαρμόζεται σε παίκτες μικρότερου επιπέδου.

Όσο μεγαλύτερο επίπεδο έχουν οι παίκτες, τόσο λιγότερο χρόνο και χώρο έχουν στο παιχνίδι. Και έτσι λοιπόν θα πρέπει να πάρουν τη μπάλα μαζί τους στην κίνηση πιο συχνά από ότι πρέπει να κάνουν υποδοχή ενώ στέκονται ακίνητοι.

Πάσα με το εσωτερικό του ποδιού.

Ο καλύτερος και απλούστερος τρόπος να μετακινήσουμε την μπάλα σε σχετικά μικρές αποστάσεις είναι με το εσωτερικό του ποδιού. Σίγουρα ορισμένοι ποδοσφαιριστές θα παίξουν την μπάλα με το εξωτερικό. Καλοί ποδοσφαιριστές, προκειμένου να περάσουν μία σέντρα, πολλές φορές χρησιμοποιούν το εξωτερικό. Ακόμα και για να περάσουν την μπάλα  γύρω από έναν αντίπαλο ή κι ενδιάμεσα από δύο αμυντικούς.  Ακόμα και με τακουνάκι, αν μπορεί η ομάδα μας να επωφεληθεί επιθετικά. Όπως και να το κάνουμε όμως, κατά κανόνα χρησιμοποιούμε το εσωτερικό του ποδιού και αυτό πρέπει να παρατηρούμε να γίνεται σωστά στην προπόνηση. Δίνουμε βάση ώστε το σώμα να έχει τη σωστή στάση, η μπάλα να διατηρείται κάτω στο έδαφος, να μη σηκώνεται δηλαδή.  Ειδικά στις υποδομές δεν αφήνουμε το κορόιδο απλά να εξελιχθεί, είμαστε σε εγρήγορση και παρατηρούμε συνέχεια τους παίκτες ώστε η πάσα να γίνεται σωστά. Όλοι ξέρουμε ότι την κατεύθυνση  της πάσας καθορίζει το πόδι που στέκεται δίπλα από την μπάλα, και αυτό πρέπει διαρκώς να το επισημάνουμε και στους ποδοσφαιριστές μας, αμυντικούς και επιθετικούς. Οι κάτοχοι της μπάλας πρέπει να είναι προετοιμασμένοι σωστά, να έχουν το σώμα στη σωστή θέση, ώστε η μπάλα που θα δεχτούνε να έχει σωστή κατεύθυνση προς τον συμπαίκτη τους μετά την πάσα. Και οι αμυνόμενοι να φέρουνε το σώμα τους σε τέτοια θέση ώστε να είναι πιο εύκολη η αναχαίτιση της πάσας.

Προπονήστε την προσποίηση και στη πάσα, όχι μόνο στην ντρίπλα

Στην άσκηση του κορόιδου η ροή παιχνιδιού είναι συνεχής, έχουμε πάρα πολλές επαναλήψεις στην πάσα με ή και χωρίς πίεση και κάτω από διαφορετικές καταστάσεις,  πίεση χρόνου και, πολλές φορές, συχνές αλλαγές του αντιπάλου. Μπορούμε μέσα στην άσκηση του κορόιδου με διάφορες παραλλαγές να αυξήσουμε τον βαθμό δυσκολίας της άσκησης, πχ λιγότεροι ή περισσότεροι αντίπαλοι, αύξηση η μείωση του χώρου της άσκησης.   Αλλά θα αναφερθούμε σε αυτά παρακάτω στο άρθρο. Σίγουρα ο αντικειμενικός σκοπός της άσκησης του κορόιδου είναι η πάσα, η μπάλα να φεύγει σωστά από το πόδι του κατόχου της μπάλας και να φτάσει στον συμπαίκτη έτσι ώστε κι αυτός να μπορεί να συνεχίσει την άσκηση. Η σωστή εκτέλεση του κορόιδου συμπεριλαμβάνει λοιπόν και την πορεία της μπάλας προς τον συμπαίκτη μας. Και το όλο να γίνεται κάτω από πίεση χρόνου και χώρου και ανάλογα την θέση του αντιπάλου. Ακόμα μπορείτε να θέσετε περιορισμούς όπως,  η μπάλα δεν μπορεί να παιχτεί δύο φορές με το ίδιο πόδι. 'Η η πάσα να μην γίνεται στο καλό πόδι του συμπαίκτη.

Σημαντικό είναι πάντα, ο παίκτης να προσπαθεί να κάνει την δουλειά του συμπαίκτη του  όσο το δυνατόν πιο εύκολη.

Η ταχύτητα / δύναμη

της μπάλας παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Η μπάλα πρέπει να παίζεται σε τέτοια ταχύτητα που ο αμυνόμενος να μην μπορεί να την παρεμποδίσει. Αυτό εξαρτάται και πάλι σε χρόνο και χώρο, στον οποίο η μπάλα πρέπει να παιχτεί. Φυσικά, οι κανόνες πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη. Η Ταχύτητα της μπάλας είναι ένα τακτικό εργαλείο, στο οποίο θα αναφερθούμε αργότερα.

Αντίληψη παιχνιδιού

Το κορόιδο είναι μια όμορφη μορφή παιχνιδιού που θα μας βοηθήσει να βελτιώσουμε το παιχνίδι μας, την αντίληψη του ποδοσφαιριστή για να κάνει σωστές επιλογές. Επειδή ο αμυνόμενος θέλει, αργά η γρήγορα, να κερδίσει την μπάλα, ώστε να μην είναι πλέον το κορόιδο, θα κάνει μια δυναμική απόπειρα να κερδίσει την μπάλα. Αυτό θα εξαναγκάσει τους κατόχους της μπάλας να κινηθούν σε ανοιχτούς χώρους. Είναι λογικό δε, εάν ο αμυνόμενος δεν κινείται προς την μπάλα, ο κάτοχος να επιλέγει μικρές πάσες. Αυτό εξαναγκάζει τους αμυνομένους να επιτεθούν προς τον κάτοχο και όταν το κάνει η μπάλα πρέπει να παιχτεί προς την άλλη πλευρά του κορόιδου.

Για να προκαλέσετε κάθετες βαθιές πάσες μπορείτε να θέσετε κανόνες που ωθούν η προκαλούν τους κατόχους να το κάνουν. Όπως οι αμυνόμενοι να εκτελέσουν μια άσκηση (Push ups) η ο παίκτης που πραγματοποίησε την μπάσα να κερδίζει έναν γύρο ή ένας συνδυασμός των δυο. Αν δεν θέσετε κανόνες υπάρχει ο κίνδυνος να ατονήσει το ενδιαφέρον των αμυνομένων και αυτοί απλά να παρακολουθούν το παιχνίδι.

Για να πετύχετε εναλλαγές μεταξύ μικρής και μεγάλης πάσας μπορείτε να συμφωνήσετε με τους ποδοσφαιριστές στον κανόνα η μπάλα να μην επιστρέφει. Αυτό προκαλεί τον κάτοχο της μπάλας να μην ψάξει για λύσεις που είναι δίπλα του. Πρέπει να προσέξουμε ότι οι κανόνες που θεσπίσουμε για το παιχνίδι να μην είναι πολύπλοκοι και δύσκολοι, διότι αυτό θα κάνει τους ποδοσφαιριστές να ασχολούνται περισσότερο με τους κανόνες παρά με την άσκηση.

Επικοινωνία

Βασική προϋπόθεση ώστε να διατηρήσουμε την κατοχή της μπάλας είναι η φωνητική υποστήριξη των συμπαικτών. Ακόμα, ο κάτοχος της μπάλας πρέπει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες επιλογές για πάσα, που σημαίνει τη συνεχή κίνηση των ποδοσφαιριστών σε ελεύθερους χώρους, που θα τους δώσει χώρο και χρόνο για κοντρόλ και σωστή πάσα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσέχουν ο ένας τον άλλον ώστε να μην διασταυρώνονται οι δρόμοι τους, κι ακόμα χειρότερα, να καλύψουν δύο ή τρεις παίκτες τον ίδιο χώρο. Αυτό όμως προϋποθέτει μια βασική φωνητική υποστήριξη. Αλλά ο παίκτης που χρειάζεται την περισσότερη υποστήριξη είναι σίγουρα ο κάτοχος της μπάλας.

Όπως επισημάναμε πριν, η ταχύτητα ή η δύναμη της μπάλας μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί ως ένα εργαλείο τακτικής. Μια δυνατή κάθετη πάσα ενδιάμεσα από αμυνόμενους λέει στον παραλήπτη να ενεργήσει γρήγορα. Διότι θα έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή του. Είτε για να κοντρολάρει την μπάλα είτε για να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα της μπάλας στον ελεύθερο χώρο. Η κάθετη πάσα είναι συνήθως μια πάσα στην πλάτη των αμυνομένων όπου ο χρόνος αντίδρασης των αμυνομένων είναι λιγοστός. Παίζοντας το κορόιδο όμως, ο παραλήπτης θα υποχρεωθεί σε κοντρόλ ώστε να ηρεμήσει την μπάλα και να παίξει μετά μια κοντινή πάσα. Αυτό θα δώσει χρόνο στους αμυνόμενους να κινηθούν προς τον κάτοχο της μπάλας. Και εδώ θέλω να επισημάνω την ομορφιά της άσκησης: τη συνεχή κίνηση της μπάλας που υποχρεώνει τους ποδοσφαιριστές σε συνέχειες σκέψεις, αποφάσεις και κίνηση. Οι διάφοροι κανόνες κάνουν το παιχνίδι ακόμα πιο ενδιαφέρον, Ένας κανόνας που είναι πολύ αγαπητός είναι να παίζεται η μπάλα με τη μια, η μπάλα να βρίσκεται δηλαδή σε συνεχή κίνηση. Αυτό κάνει την δουλειά των αμυνομένων εξαιρετικά δύσκολη. Είναι όμως ένας κανόνας που δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται στις υποδομές.

Εφαρμόζοντας την άσκηση, το κορόιδο δηλαδή, σωστά, παρέχουμε στον κάτοχό της μπάλας να βελτιωθεί τεχνικά και τακτικά, όπως και στην επικοινωνία, με ή χωρίς την μπάλα. Σαν προπονητές όμως θα πρέπει πάντα να προσαρμόσουμε τους χώρους και τους κανόνες ανάλογα με το επίπεδο (ηλικία) των ποδοσφαιριστών.

Άμυνα

Ο αριθμός των αμυνομένων πάντα εξαρτάται από πόσους παίκτες έχουμε και τι χώρο έχουμε στη διάθεσή μας. Συνήθως επιλέγουμε δύο η τρείς αμυνόμενους. Στις μικρές ηλικίες καλό είναι να ξεκινήσουμε με έναν αμυνόμενο Αυτό κάνει τους κανόνες και εύκολους αλλά και ξεκάθαρους. Όσο πιο υψηλό το επίπεδο των ποδοσφαιριστών μας, τόσο πιο απαιτητικό αλλά και πιο διασκεδαστικό γίνεται όταν χρησιμοποιήσουμε δύο η τρείς αμυνόμενους. Δεδομένου ότι αυτό επιτρέπει και παιχνίδια τακτικής, όπως κάθετες πάσες ή πάσες ενδιάμεσα από τους αμυνόμενους, και την δυνατότητα να δημιουργήσουνε χώρους και να εκμεταλλευτούν νεκρούς χρόνους.

Η κάθετη πάσα είναι ένα τακτικό στοιχείο το οποίο πρέπει να απασχολεί τον αμυνόμενο διαρκώς. Διότι εάν είναι επιτυχημένη θα πρέπει να καλύψουν μεγάλες αποστάσεις και να καταναλώσουνε περισσότερη ενέργεια. Κι εδώ η φωνητική υποστήριξη είναι απαραίτητη. Ο παίκτης στήριγμα πάντα καθοδηγεί τον συμπαίκτη του. Εάν θα γίνει πάσα προς τις άκρες ο άλλος αμυντικός αναλαμβάνει να πιέσει εκεί. Η όλη άσκηση θα μοιάζει με ένα 4v2 σε κανονικό παιχνίδι. Μόνο που εδώ οι κάτοχοι της μπάλας έχουν περισσότερες επιλογές. Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό οι αμυντικοί να αναγκάσουνε τους κατόχους να αναλάβουνε πρωτοβουλίες με ξαφνικές επιταχύνσεις και κάθετες πάσες, τις οποίες πιστεύουν ότι μπορούν να πετύχουν. Οι αμυντικοί θα πρέπει να πάρουν μεγαλύτερα ρίσκα ώστε να κερδίσουνε την μπάλα, και πρέπει να επικοινωνούν πολύ καλά μεταξύ τους. Πρέπει στις ασκήσεις του κορόιδο πάντα να λαμβάνουμε υπόψη ότι οι αμυνόμενοι δεν έχουν σχεδόν τίποτα να χάσουνε, γι' αυτό κι εμείς σαν προπονητές πρέπει να τους παρακινούμε να κάνουν περισσότερες προσπάθειες για να επανακτήσουν τη μπάλα.

Μετάβαση

Μετάβαση από την επίθεση στην άμυνα ή αντιστρόφως δεν χρησιμοποιείται πολύ στις ασκήσεις του κορόιδου. Συνήθως όταν ο αμυνόμενος κερδίζει την μπάλα παίρνει θέση έξω. Έχουμε όμως και την δυνατότητα να συμπεριλαμβάνουμε τη μετάβαση μέσα στο παιχνίδι και να το κάνουμε πιο δυναμικό θέτοντας ορισμένους κανόνες, όπως ότι όλοι οι αμυνόμενοι πρέπει να έχουν επαφή με την μπάλα, ή ότι η μπάλα πρέπει να βγει εκτός του προκαθορισμένου αγωνιστικού χώρου. Αυτοί οι κανόνες θα εξαναγκάσουνε τους επιτιθέμενους σε ένα είδος μετάβασης ώστε να επανακτήσουν την μπάλα. Ακόμα μπορούμε να μαρκάρουμε μια συγκεκριμένη περιοχή στην οποία θα πρέπει να κατευθυνθούν οι αμυνόμενοι όταν είναι κατοχή της μπάλας. Ένας κανόνας που θα κάνει τους επιτιθέμενους  αμέσως αμυνόμενους, πετυχαίνοντας έτσι την μετάβαση μέσα στην άσκηση.

Φυσική Κατάσταση

Η άσκηση του κορόιδου δε χρησιμοποιείται συνήθως για να βελτιώσουμε τη φυσική κατάσταση. Σίγουρα, αν αφήσουμε τους αμυνόμενους αρκετή ώρα να κυνηγάνε τη μπάλα θα κουραστούνε. Ωστόσο ο χρόνος αποκατάστασης είναι πολύ μεγάλος ενδιάμεσα από τις διάφορες εργασίες ώστε να μπορούμε να μιλήσουμε για βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Συνήθως όμως στο παιχνίδι αυτό η κάτοχοι της μπάλας είναι υπερδιπλάσιοι αυτών που αμύνονται. Εάν οι αμυνόμενοι πρεσάρουν με το εκατό τοις εκατό των δυνατοτήτων τους θα μπορούσαμε ίσως να μιλήσουμε για βελτίωση του χρόνου της αποκατάστασης. Σίγουρα όμως το κορόιδο δεν συνιστάται για τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Ηγεσία

Σαν προπονητές μπορούμε κάλλιστα να πάρουμε το ρόλο του διαιτητή. Αυτό εξοικονομεί χρόνο, και διασφαλίζει την εξέλιξη του κορόιδου. Αλλά τότε η προσοχή μας θα είναι αλλού, δεν θα είναι στραμμένη στην καλή εκτέλεση της άσκησης. Όπως αναλύσαμε και πιο πάνω είναι απαραίτητο να παρακολουθούμε και να διορθώνουμε την άσκηση. Γι' αυτό καλό είναι να αφήσουμε τους ίδιους τους παίκτες να διαιτητεύουνε το παιχνίδι. Μπορούμε να αναθέσουμε σε έναν παίκτη να παρακολουθεί και να εποπτεύει τους κανόνες. Αυτό μας δίνει περισσότερες δυνατότητες να επικεντρωθούμε στην εργασία μας. Είναι ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουμε τους παίκτες μας να γίνουν καλύτεροι. Το κορόιδο είναι μια διασκεδαστική άσκηση που βοηθάει τους παίκτες μας να αναπτυχθούν με έναν διασκεδαστικό τρόπο.