Τα συστήματα ανάλυσης αγώνα κερδίζουν συνεχώς έδαφος και, όσο εξελίσσονται τα τεχνολογικά μέσα, γίνονται ολοένα και πιο σύνθετα και αποδοτικά. Τα ηλεκτρονικά συστήματα ανάλυσης αγώνα προσφέρουν πλέον απίστευτες δυνατότητες και αποτελούν ένα πραγματικό εργαλείο για κάθε προπονητή.

Τι γίνεται όμως όταν δεν υπάρχουν τα μέσα για να αποκτήσει μια ομάδα ένα τέτοιο πρόγραμμα; Ο Προπονητής Ποδοσφαίρου σας δίνει τη λύση, βοηθώντας σας να δημιουργήσετε εύκολα ένα χειρόγραφο σύστημα στατιστικών και ανάλυσης αγώνα, που θα σας επιτρέπει να καταγράφετε και να οργανώνετε δεδομένα για την αγωνιστική συμπεριφορά της ομάδας σας ή του αντιπάλου. Αναπτύξαμε το σύστημα αυτό με βάση τις ανάγκες των περισσότερων προπονητών. Το σύστημα αυτό είναι οικονομικό (χρειάζεστε απλά μολύβι και χαρτί) και προσαρμόζεται εύκολα στις δικές σας ανάγκες. Είναι σχεδιασμένο πάνω σε τέσσερις άξονες: την επιλογή πληροφοριών, τον σχεδιασμό του συστήματος, την επαλήθευση των στοιχείων και τη σύνθεση και παρουσίαση των αποτελεσμάτων.

1. Επιλογή πληροφοριών

Το πρώτο και πιο ουσιαστικό βήμα είναι να εξετάσετε ποιες πληροφορίες σας είναι απαραίτητες και γιατί. Ένα καλοσχεδιασμένο σύστημα παρέχει στον προπονητή ακριβείς και ορθές πληροφορίες, οι οποίες πρέπει να τον βοηθούν να βελτιώσει την απόδοση της ομάδας του. Οι πληροφορίες αυτές θα πρέπει να μπορούν να ενσωματώνονται στην προπονητική διαδικασία. Αυτό είναι το βασικό κριτήριο επιλογής πληροφοριών, για να μην σπαταλάτε χρόνο και προσπάθεια καταγράφοντας πληροφορίες που τελικά δεν χρειάζεστε. Η διαδικασία ανάλυσης ενός αγώνα θα πρέπει να παρέχει πληροφορίες σχετικά με την απόδοση μιας ομάδας ή ενός παίκτη και η φύση τους θα πρέπει να είναι τέτοια που να βοηθά την προπονητική διαδικασία και να αυξάνει την απόδοση. Εάν τελικά δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις πληροφορίες αυτές στο γήπεδο, τότε δεν έχουν πρακτική αξία. Τα συστήματα πρέπει να αναπτύσσονται σε συνάρτηση με συγκεκριμένες προπονητικές διαδικασίες. Για παράδειγμα, αν ένας προπονητής θέλει να δουλέψει την αμυντική λειτουργία, τότε δεν θα πρέπει να εστιάσει στις ενέργειες τις ομάδας του στο αντίπαλο μισό. Εάν η ομάδα έχει δημιουργήσει ελάχιστες ευκαιρίες για γκολ από σέντρες στα τελευταία παιχνίδια, τα δεδομένα της ανάλυσης θα πρέπει να στοχεύουν στον εντοπισμό των αιτιών του προβλήματος αυτού. Μήπως οφείλεται σε δυσκολία να περάσουμε την μπάλα στα πλάγια, ή σε κακή κυκλοφορία της μπάλας στην αντίπαλη περιοχή, ή μήπως σε απροθυμία να κάνουμε σέντρα όταν υπάρχει κενός χώρος; Ομοίως, όταν υπάρχει για παράδειγμα αμυντική αδυναμία στις στημένες φάσεις, το χειρόγραφο σύστημα ανάλυσης αγώνα μπορεί να παρέχει πολύτιμες πληροφορίες που θα επιτρέψουν στον προπονητή να προβεί στις απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ