Φυσική κατάσταση

ΓΙΟΓΚΑ: ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Η γιόγκα φόβιζε  τους ποδοσφαιριστές της Manchester United. Όταν ο πρώην αστέρας της ομάδας Ryan Giggs θέλησε πριν από μια δεκαετία να δοκιμάσει για πρώτη φορά προπόνηση με γιόγκα δεν μπορούσε να πιστέψει πόσο δύσκολη ήταν. Δήλωνε τότε: «Εξασκεί  μέρη του σώματός  που απλά δεν χρησιμοποιούνται  στο ποδόσφαιρο. Την πρώτη φορά που έκανα γιόγκα το 2003 ήμουν εντελώς κατάκοπος. Επέστρεψα στο σπίτι από το χώρο άσκησης και κοιμήθηκα για τρεις ώρες το απόγευμα. Πραγματικά φοβόμουν τη γιόγκα το πρώτο έτος, επειδή δεν ήξερα τι κάνει στους μυς. Πονούσα, αν και γνωρίζω ότι μερικοί από αυτούς που τους αποκαλείς  «παλικάρια» πιστεύουν ότι η γιόγκα είναι πραγματικά κάτι  εύκολο, ήπιο και ανώδυνο ".

 

Ωστόσο, ο Giggs συνέχισε την πρακτική της γιόγκα και εξέπληξε τους πάντες με την ταχύτητα και τις  ικανότητές του, ακόμα και όταν ηλιακά μεγάλωνε. Πεπεισμένος ο ίδιος  ότι η γιόγκα τον βοήθησε να παραμείνει σε φόρμα, δυνατός και ευέλικτος, άρχισε να μιλάει για τη νέα  εμπειρία του μέσω βίντεο στο YouTube,αλλά και σε DVD.

Το μυστικό της επιτυχίας των Γερμανών

Στη Γερμανία η γιόγκα εισήχθη στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, όταν ο Oliver Bierhoff, διευθυντής της ομάδας και  πρώην  παίκτης της εθνικής,  παρακολούθησε κάποια μαθήματα στο Μόναχο με τον δάσκαλο Patrick Broome και βρήκε τη γιόγκα εξαιρετικά ευεργετική από πολλές απόψεις. Ο Oliver Bierhoff γνώρισε και αγάπησε τη γιόγκα μετά την ενεργό του σταδιοδρομία. "Παρατήρησα ότι η γιόγκα με κάνει  να νιώθω πολύ καλά", έλεγε.

Το 2004 ο Bierhoff έγινε διευθυντής της γερμανικής εθνικής ομάδας. Ήταν ανοιχτός στο ενδεχόμενο να ανακαλύψει ένα νέο «έδαφος» άσκησης.  Μετά από ένα μάθημα δοκιμής γιόγκα με την ομάδα ποδοσφαίρου ο Patrick Broome μπόρεσε να φέρει τη γιόγκα πιο κοντά στη γερμανική εθνική ποδοσφαιρική ομάδα για πρώτη φορά το 2005. Ο σκεπτικισμός των παικτών αναφορικά με τη γιόγκα ήταν αρχικά πολύ μεγάλος. Αλλά τα τελευταία χρόνια η αποδοχή της γιόγκα έχει αυξηθεί. «Για κάποιους είναι  καθημερινή  η πρακτική της γιόγκα.  Έχουν ήδη συνηθίσει ότι είμαι μέρος της ομάδας και θέλουν να συνεχίσω το έργο μου» λέει ο Patrick  Broome.

Κατά τις προετοιμασίες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος το 2006 η γιόγκα έγινε ένα απαραίτητο κομμάτι του προγράμματος της προπόνησης της ομάδας και σήμερα εξακολουθεί να είναι. Ο δάσκαλος της γιόγκα Patrick Broome διδάσκει την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου από τότε, δηλαδή τα τελευταία 12 χρόνια, καθώς και πολλούς παίκτες. Ο Bierhoff  συνεχίζει να ασκείται στη  γιόγκα ακόμα και μετά την αποχώρησή του από την ομάδα. Όταν κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το 2014, η γιόγκα ήταν σίγουρα ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας.

Μεσολάβησε η επαφή μεταξύ του Patrick Broome και του  προπονητή της εθνικής Jürgen Klinsmann. Με κίνητρο το «πατριωτικό καθήκον» είχε καθιερώσει ο Klinsmann στην εθνική ομάδα τη γιόγκα, μάλιστα μετά από πρωτοβουλία του Oliver Bierhoff. Το 2006, μετά από την αποχώρησή του από τη θέση του προπονητή της εθνικής, επέστρεψε ο Jürgen Klinsmann στις ΗΠΑ. Εκεί τελικά έγινε το 2011 προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και  ενσωμάτωσε τη γιόγκα στο πρόγραμμα της προπόνησης.

Ο Oliver Bierhoff γράφει στο πρόλογο του βιβλίου «Γιόγκα για τον άνθρωπο», που δημοσίευσε ο Patrick Broome το 2009: «Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε  γιόγκα για τους παίκτες μας. Η βελτίωση της σταθερότητας και της ευελιξίας καθώς και οι τεχνικές συγκέντρωσης και χαλάρωσης όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού των παικτών, αλλά και ενισχύουν την αναγέννησή τους ".

 

F.C.Köln

Ο Keshava Schütz, διευθυντής της Yoga Vidya, ήταν οπαδός του ποδοσφαίρου της ποδοσφαιρικής ομάδας της F.C.Köln και πρότεινε στον τότε προπονητή Uwe Rapolder την άσκηση της  γιόγκα για τους  παίκτες. Η περίοδος 2005-2006 είχε αρχίσει καλά, αλλά σύντομα ερχόταν  η μια ήττα μετά την άλλη. Ο Keshava Schütz ήθελε να βοηθήσει το σωματείο με τη γιόγκα, ώστε να γίνει ικανό να επιστρέψει στις νίκες. Επανειλημμένα πήγαινε στις προπονήσεις της F.C.Köln και μιλούσε με τον Rapolder, με σκοπό να τον πείσει να δοκιμάσει μία φορά τη γιόγκα. Ο Rapolder τελικά συμφώνησε. "Έφερα τα στρώματα της  γιόγκα και τα έβαλα στο κρύο υπόγειο που ήταν διαθέσιμο για γιόγκα", θυμάται ο Keshava Schütz. Εξάσκησε εκεί την ομάδα ένα  60λεπτο με αρχική χαλάρωση, ασκήσεις αναπνοής, χαιρετισμό ηλίου, δώδεκα κύριες στάσεις  και βαθιά χαλάρωση. Επικεντρώθηκε - ως συμπλήρωμα στην καθημερινή προπόνηση ποδοσφαίρου - στο τέντωμα και τη χαλάρωση. Ο Keshava Schütz εξηγεί: «Με το τέντωμα και τη χαλάρωση σε ενεργειακά μπλοκαρίσματα στις αρθρώσεις, η ενέργεια μπορεί να ρέει ελεύθερα και πάλι. Έτσι ο παίκτης κινείται αρκετά διαφορετικά και πιο ασφαλής».

 


 

Διάσημοι ποδοσφαιριστές οπαδοί  της γιόγκα

Πολλοί επαγγελματίες ποδοσφαιριστές, συμπεριλαμβανομένων των ανδρών της  εθνικής ομάδας της Γερμανίας, κάνουν γιόγκα και διαλογισμό για τη σωματική και ψυχολογική τους ευεξία. Ο Brad Friedel και ο Ryan Giggs είναι δύο παραδείγματα παικτών τα τελευταία χρόνια. Στους ποδοσφαιριστές που ασκούν τακτικά γιόγκα συμπεριλαμβάνονται και ο Markus Feulner και ο Maximilian Beister.  Ο Beister λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα ¨ Die Welt¨ : «Βλέπω στο γήπεδο πόσο πιο ικανός είμαι. Για επτά μήνες κάνω με έναν εκπαιδευτή γιόγκα στο σπίτι μου. Η γιόγκα μου κάνει πολύ καλό,  με κάνει πολύ πιο ευέλικτο, σωματικά και ψυχικά. Με κρατά υγιή και τελικά είμαι  ένα εντελώς διαφορετικό άτομο.» 

Ανάμεσα στους  ποδοσφαιριστές και προπονητές που εξασκούνται στη  γιόγκα είναι οι : Jogi Löw, Oliver Bierhoff,  Mario Götze,  Bastian Schweinsteiger, Philipp Lahm, Lukas Podolski, Mike Franz, Marco Reus, Maximilian Beister, Markus Feulner, David Beckam, Ryan Giggs, Lionel Messi, Christiano Ronaldo, David Silva, John Terry, Roy Keane, Gareth Bale, Antonio Conte, Per Mertesacker, Fabian Delph, Mo Salah.

Ο Gordon Winnewisser, προπονητής ποδοσφαίρου της εθνικής ομάδας των Νέων, δήλωσε σε μια συνέντευξή του στη  εφημερίδα «Badische Zeitung»: «Χαλάρωση και συγκέντρωση  είναι βασικά στοιχεία που σε συνοδεύουν στο ποδόσφαιρο.  Ο ποδοσφαιριστής  πρέπει να χαλαρώσει  και να διώξει  ό,τι μπορεί να αποσπάσει τη πλήρη προσοχή του».  Ο Gordon Winnewisser λέει επίσης: «Ο χαιρετισμός στον ήλιο είναι μια σχετικά σύνθετη σειρά ασκήσεων που επιφέρει ευλυγισία, ενδυνάμωση και αντοχή, καθώς επίσης συγκέντρωση και χαλάρωση. Αυτό βοηθά στην γρήγορη ανάκτηση  δύναμης και τη μείωση τραυματισμών. Είναι ένα καλό συμπλήρωμα της προπόνησης ".

 

 

Γιόγκα και το AFL

Ενώ στο αμερικανικό ποδόσφαιρο η γιόγκα δεν είναι μια ασυνήθιστη πρακτική, φαίνεται ότι από τους Αυστραλούς λίγοι επιλέγουν  να καθιερώσουν τη γιόγκα - δεν έχει ακουστεί κάτι επ΄ αυτού- ως μέρος της κανονικής προπόνησης της ομάδας. Ωστόσο, οι οδηγίες προπόνησης προς τους κοινοτικούς συλλόγους αναφέρουν ότι η τακτική εκτέλεση του παιχνιδιού πρέπει να συμπληρώνεται και με άλλες δραστηριότητες.

Στο εγχειρίδιο διαβάζουμε: "Η προσφορά εναλλακτικών ασκήσεων μέσα σε ένα πρόγραμμα βοηθά στην πρόληψη της πλήξης και μπορεί να μειώσει τη συχνότητα υπερβολικής κόπωσης κατά την προπόνηση. Η προπόνηση δηλαδή μπορεί να εμπλουτίζεται, ώστε  να χαλαρώνει το περιβάλλον άθλησης και η ένταση της εκπαίδευσης. Μάλιστα συνιστάται ακόμα και η εκτέλεση κάποιου εντελώς διαφορετικού είδους  άσκησης, όπως είναι η γιόγκα.  Καθ 'όλη τη διάρκεια του έτους οι παίκτες AFL θα μπορούσαν να υποβληθούν σε πολλές διαφορετικές μορφές εκπαίδευσης, εκτός από το συνηθισμένο τρέξιμο και τα βάρη. Για παράδειγμα, η πυγμαχία μπορεί  να ενσωματωθεί στην αερόβια άσκηση και η γιόγκα  να χρησιμοποιηθεί για την αύξηση της ευκαμψίας και της ενδυνάμωσης του κέντρου του σώματος".

Ομάδες όπως η Hawthorn και η Geelong έχουν πράγματι πειραματιστεί με τη γιόγκα στο παρελθόν, όπως αναφέρει ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε για τη γιόγκα πρώτη φορά στην Αυστραλία το 2009. Ο καθηγητής γιόγκα Tim Oddie άρχισε να διδάσκει στην Geelong γιόγκα το 2007 και ήταν ακριβώς το ίδιο έτος που κέρδισε η ομάδα τον μεγάλο τελικό. Ήταν μια σύμπτωση, ή το αποτέλεσμα των τακτικών μαθημάτων, αλλά και των ατομικών προγραμμάτων γιόγκα; Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι η και η Hawthorn εισήγαγε γιόγκα και κέρδισε τον τίτλο το 2008!

Η Geelong εξακολουθεί να συνεργάζεται με τον Tim Oddie και από τότε που η γιόγκα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στους παίκτες της ομάδας, κέρδισε δύο φορές την Premiership. Αλλά και η  Hawthorn άλλες τρεις φορές.

Ποδόσφαιρο και γιόγκα

Η  γιόγκα γίνεται  όλο και πιο δημοφιλής τα τελευταία χρόνια στον  τομέα του ποδοσφαίρου, επειδή προσφέρει θεαματικά σωματικά και ψυχικά οφέλη. Συνιστά μια εξαιρετική ποιοτική προσθήκη στην άσκηση  των ποδοσφαιριστών. Βέβαια, η άσκηση της γιόγκα των αθλητών πρέπει να εξατομικευτεί, ώστε να καλύψει τις προσωπικές ανάγκες κάθε παίκτη. Τα εξατομικευμένα, δηλαδή τα ξεχωριστά προγράμματα, μπορούν σε συνδυασμό να λειτουργήσουν συμπληρωματικά με τα ομαδικά, έτσι ώστε και οι προσωπικές καθενός παίχτη ανάγκες να λαμβάνονται υπόψη και να αυξάνεται συνάμα η ομαδική απόδοση.

 

 


 

Γιατί η γιόγκα είναι ευεργετική  για τους ποδοσφαιριστές;

Τα σωματικά οφέλη

  • Ενδυνάμωση

Η ισορροπία είναι το κλειδί σε όλα τα αθλήματα και η γιόγκα την βελτιώνει σημαντικά. Στο ποδόσφαιρο η βελτιωμένη ισορροπία δημιουργεί καλύτερη συναίσθηση αναφορικά με το που βρίσκεται το σώμα  και πως μπορεί να ελέγχεται καλύτερα. Η καλή ισορροπία, σε συνδυασμό με ένα δυνατό κέντρο βάρους, βοηθάει τον παίχτη να μπορεί να πατάει  πιο σταθερά και να χρησιμοποιεί την αριστερή και τη δεξιά πλευρά του σώματος του  εξίσου σταθερά και δυνατά. Μπορεί έτσι να κρατήσει τη  μπάλα όταν προκληθεί από μπαλιές στον αέρα ή από ξαφνικό σουτάρισμα.

Οι αρθρώσεις, οι τένοντες και οι συνδετικοί ιστοί αποκτούν μεγαλύτερη ευλυγισία και ανθεκτικότητα και δεν καταπονούνται είτε από υπερβολική χρήση, είτε από τραυματισμό, καθώς ενδυναμώνονται και αποκτούν μεγαλύτερο φάσμα κινήσεων και ανθεκτικότητα και δεν  καταπονούνται.

Η γιόγκα βοηθάει στην ενδυνάμωση και  ενίσχυση των  περιοχών του σώματος που συνήθως δεν εξασκούνται με συμβατικές ασκήσεις γυμναστικής, π.χ  της σπονδυλικής στήλης ή των αρθρώσεων, του κάτω μέρους  της πλάτης και  της μέσης,  της κοιλιακής  χώρας και της  λεκάνης. Η ευθυγράμμιση και η ενδυνάμωση του κέντρου του σώματος (του λεγόμενου «πυρήνα»)  που βρίσκεται στη κοιλιακή χώρα επιτρέπει  στον παίκτη να χρησιμοποιεί την ενέργεια του πιο αποτελεσματικά, όταν σουτάρει ή τρέχει.  Αυτό έχει ως αποτέλεσμα  λιγότερη σωματική εξάντληση και καλύτερη απόδοση στον αγωνιστικό χώρο

  • Αντοχή

Ο έλεγχος της αναπνοής σε οποιαδήποτε μορφή άσκησης στον αθλητισμό είναι σημαντικός. Η ελεγχόμενη αναπνοή βοηθάει  στην αντοχή και στην απόδοση ενός παίχτη. Τον βοηθά  να παραμείνει  χαλαρός και συγκεντρωμένος όταν δέχεται πίεση,  επιτρέποντάς του  να χρησιμοποιεί την ενέργεια και την αναπνοή του  πιο αποτελεσματικά. Αν δεν μπορεί  να ελέγξει  την αναπνοή του σωστά, περιορίζεται  η ταχύτητα και η απόδοσή του.

Οι τεχνικές αναπνοής  της γιόγκα (πραναγιάμα) διευρύνουν τη χωρητικότητα του θώρακα καθώς δημιουργούν χώρο για μεγαλύτερη και βαθύτερη αναπνοή.  Χρησιμοποιώντας όλη τη χωρητικότητα του θώρακα, από την κοιλιακή χώρα (κοιλιακή αναπνοή), τους πνεύμονες μέχρι και το άνω μέρος του θώρακα και των πνευμόνων που φτάνει  έως τις κλείδες των ώμων, ο παίκτης μπορεί με λιγότερες, αλλά βαθύτερες και μεγαλύτερες σε διάρκεια  αναπνοές, να βρει ένα τεράστιο δυναμικό αντοχής προς όφελός του.

Η εστιασμένη και ασκημένη αναπνοή αποτελεί  βασικό παράγοντα στην ταχύτερη ανάρρωση και αποθεραπεία τραυματισμών, καθώς, όπου μπορεί να φτάσει και να διαρρέει η αναπνοή τα αντίστοιχα  μέρη του σώματος, οξυγονώνονται  και αιματώνονται καλύτερα. Οι μυς, οι τένοντες και τα αγγεία τροφοδοτούνται και αναπλάθονται γρηγορότερα.

  • Ευελιξία -Ευλυγισία

Τόσο το ποδόσφαιρο, όσο και αλλά ομαδικά αθλήματα, περιλαμβάνουν πολύ τρέξιμο. Ένας παίκτης μπορεί εύκολα να τρέξει περίπου 10χλμ σε ένα παιχνίδι. Αυτό και μόνο είναι ήδη σκληρή δουλειά για τους μύες και τις αρθρώσεις, όχι μόνο στα πόδια, αλλά και στους γοφούς και κατά μήκος της σπονδυλικής στήλης. Επιπλέον, το λάκτισμα της μπάλας δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη πίεση στα αντίστοιχα μέρη του σώματος.

Η πίεση κάνει τους μύες σκληρούς, δύσκαμπτους και τους αναγκάζει να «μαζεύονται» και να μικραίνουν. Έτσι, μετά από έναν αγώνα, το σώμα, αν δεν αποσυμπιεστεί  με βαθύ και ήπιο μυϊκό  τέντωμα, θα παραμείνει σκληρό και δύσκαμπτο, έκθετο σε τραυματισμούς.  Η ευλυγισία βοηθάει, ώστε να αποτρέπονται οι τραυματισμοί, καθώς υποστηρίζει  την ελαστικότητα των μυών και των τενόντων. Αυτό έχει ως πρακτικό αποτέλεσμα τη γρήγορη αλλαγή ρυθμού στον αγωνιστικό χώρο και τη μείωση του κινδύνου μυϊκής έλξης ή άλλου τραυματισμού.

 Η ευλύγιστη σπονδυλική στήλη  επιτρέπει στο σώμα να κινείται με άνεση σε περιστροφές και σε ελιγμούς . Ο παίκτης μπορεί έτσι να ανταποκριθεί με ευελιξία, απίστευτη ταχύτητα και αυτοέλεγχο, καθώς το σώμα αποκτά μια ολιστική αίσθηση του χώρου στον οποίο κινείται. Αποκτά μια περιμετρική οπτική που του επιτρέπει κοφτές και γρήγορες κινήσεις.

  • Πρόληψη τραυματισμών

Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα αθλήματα επαφής. Συχνά  πέφτει ο ένας  παίκτης πάνω σε άλλους, ή στο έδαφος και χτυπά. Μετά από ένα παιχνίδι τα σώματα των παικτών βρίσκονται σε κατάσταση εξουθένωσης! Η μεγαλύτερη ευελιξία και η κινητικότητα που αποκτάται από τη τακτική πρακτική της  γιόγκα μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού, καθώς το σώμα μαθαίνει πως να «αφήνεται», όταν έρθει σε αναγκαστική πρόσκρουση, ή πως να ελιχθεί ακόμα και σε περιορισμένο χώρο ελιγμού. Όπως λέει ο Oddie για τα πόδια του: «Δουλεύουν σε κάμψη ισχίου 45 μοιρών. Εάν μπορούν να την αυξήσουν από 45 σε 50 μοίρες η πιθανότητα τραυματισμού είναι μικρότερη».

  • Αποθεραπεία τραυματισμών

Βαθιές και με διάρκεια στάσεις, όπως στην Yin Yoga, με βοηθήματα όπως τα  μπολκς, επιφέρουν βαθιά χαλάρωση και υποστηρίζουν το σώμα στην αποθεραπεία του.  Ο Tim Oddie λέει: "Όταν βρίσκεσαι σε στάση χαλάρωσης (σαβάσανα), καθώς το σώμα είναι ξαπλωμένο ανάσκελα και εντελώς "αφημένο", αρχίζει να πάλλεται,  αποβάλλεται η ένταση  από τους μυς και η ενέργεια αποφορτίζεται». Η γιόγκα βοηθά να χαλαρώσουν οι σφιχτοί και υπερ-χρησιμοποιημένοι και καταπονημένοι  μυς.

Η απελευθέρωση της έντασης από τους μυς και τους μαλακούς συνδετικούς ιστούς συμβάλλει στην αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος στις αντίστοιχες περιοχές και βοηθά το σώμα να θεραπεύει τραύματα, έτσι ώστε οι παίκτες να ανακάμπτουν ταχύτερα μετά από ένα έντονο παιχνίδι. Η γιόγκα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο τραυματισμού. "Το τέντωμα του μπροστινού μέρους του θώρακα και του πίσω μέρους του ποδιού είναι επίσης απαραίτητο για τους ποδοσφαιριστές" κατά τον Patrick Broome.

 

 


 

Ψυχικά και Νοητικά οφέλη

  • Αντοχή στο στρες

Στα νοητικά και ψυχικά οφέλη της γιόγκα ανήκει η μεγάλη αντοχή στο στρες. Πολλοί ποδοσφαιριστές δέχονται μεγάλη ψυχική πίεση. Υπάρχει πάντα κάποιος ανταγωνισμός μέσα στην ομάδα, καθώς όλοι ελπίζουν για μια θέση στην αρχική ενδεκάδα, οπότε, αν τα αποτελέσματα της προπόνησης δεν είναι ιδανικά, ή υστερήσουν λόγω τραυματισμού, πρέπει να παραμείνουν θετικοί και σίγουροι, για να επανέλθουν το συντομότερο δυνατό στον αγωνιστικό χώρο.

Κατά τη διάρκεια της σεζόν και ιδιαίτερα στους τελικούς, ή σε τουρνουά, οι προσδοκίες είναι εξαιρετικά υψηλές. Πολλοί παίκτες υποφέρουν από προβλήματα ύπνου λόγω αυτού του άγχους. Η γιόγκα βοηθάει στην απομάκρυνση του στρες και στην ηρεμία του μυαλού, πράγμα που επιφέρει χαλάρωση,  έναν καλό ύπνο και ξεκούραση.

  • Συγκέντρωση

Σε ένα παιχνίδι, η καθαρή και συγκεντρωμένη σκέψη κάνει την τεράστια διαφορά, καθώς ο παίκτης είναι σε θέση να «διαβάσει» καλύτερα το παιχνίδι και να προσαρμοστεί στις ανάλογες στρατηγικές που απαιτούνται. Η διαύγεια του νου,  σε συνδυασμό με την επικέντρωση της προσοχής σε ένα στόχο, επιτρέπει στον παίκτη να εκτελέσει επιτυχείς και αποτελεσματικές  κινήσεις, καθώς δεν υπάρχει κάτι που να του αποσπά την προσοχή και να διαταράσσει την αποφασιστικότητα και την επιμονή του να καταφέρει αυτό που βάζει ως στόχο. Αυτό μπορεί να είναι εξωτερικός παράγοντας π.χ ήττα, είτε εσωτερικός παράγοντας  π.χ  θυμός, φόβος, ανησυχία.

  • Διαχείριση επιθετικότητας και βίας

Η γιόγκα συμβάλλει στη μείωση της  επιθετικότητας  κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Δεν υπάρχει λόγος να  "πολεμούν"  οι παίχτες ή να ξυλοκοπούν ο ένας τον άλλον, όπως συχνά βλέπουμε σε παιχνίδια.

Η αυτοσυγκέντρωση και ο διαλογισμός, όσων εξασκούνται στην γιόγκα, βοηθούν στην σταθεροποίηση και στη διαχείριση των  συναισθημάτων, στην απαλλαγή της απογοήτευσης και της οργής. Με σύνεση και διαλογισμό καταφέρνει ένας παίκτης  να ελέγξει τα συναισθήματά του και τότε είναι  σε θέση να παίξει  στην επόμενη σεζόν  στην ενδεκάδα κανονικά.

  • Χαλάρωση

Η χαλάρωση συμβάλλει στην  επίδοση ενός παίκτη, καθώς  μπορεί να  ελέγχει τον εαυτό του μετά από μια επιτυχία ή αποτυχία στο παιχνίδι. Συχνά οι παίκτες δεν μπορούν να κοιμηθούν μετά από έναν αγώνα. Με τη γιόγκα μαθαίνει ο παίχτης να διαχειριστεί ψυχολογικά μια νίκη ή μια ήττα. Επίσης, να μετατρέψει μια ήττα  σε κίνητρο για βελτίωση και ενδυνάμωσή του.

  • Πνεύμα ομαδικότητας

 Η γιόγκα αναζωογονεί και δημιουργεί ένα καλύτερο ομαδικό πνεύμα. Αντί οι παίκτες να είναι ένα απλό άθροισμα ατόμων,  που αγωνίζονται ξεχωριστά  για μια μόνιμη θέση στην ομάδα, η γιόγκα βοηθάει ώστε τα μέλη της ομάδας να διακατέχονται από πνεύμα αλληλο-υποστήριξης, να εκτιμούν τις δεξιότητες και τα ταλέντα των συμπαικτών τους και να δένονται μεταξύ τους με δεσμούς φιλίας, γεγονός που συμβάλλει τουλάχιστον κατά 50% στη νίκη.

 

erholung2

«Το Ιερό Τρίγωνο» του Arsene Wenger

Επιβάρυνση - ανάπαυση - διατροφή


Σαν προπονητές, στα πλαίσια της δικής μας «ευκολίας», βλέποντας κουρασμένους τους ποδοσφαιριστές μας, τους δίνουμε ένα ρεπό. Με τη σειρά τους, οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές νομίζουν ότι με το να μην κάνουν τίποτα, ξεκουράζεται το σώμα τους. Δυστυχώς, κάνουμε όλοι λάθος, γνωρίζοντας ή αγνοώντας, γιατί η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πολλοί ενεργητικοί τρόποι, που όχι απλά ξεκουράζουν, αλλά επιταχύνουν την ξεκούραση.

Διαβάστε περισσότερα: Η σωστή ξεκούραση

Image

Όλοι οι ποδοσφαιριστές έχουν περισσότερη όρεξη και διάθεση στην προπόνηση όταν την ημέρα που πρέπει να δουλέψουν στην αντοχή δεν φορέσουν αυτά τα μονότονα πάνινα παπούτσια του τζόκινγκ. Η επίτευξη τερμάτων και η αποφυγή του να δεχτείς γκολ θα πρέπει να είναι το κεντρικό σημείο των προπονήσεων. Με διάφορες ασκήσεις και κάποιες παραλλαγές μπορεί να βελτιώνεται η ικανότητα της αντοχής καθώς δουλεύονται ταυτόχρονα η τεχνική και τα ατομικά στοιχεία της τακτικής των παιχτών.
Διαβάστε περισσότερα: Προπόνηση αντοχής με μπάλα

plyom 
Η ταχύτητα και η δύναμη αποτελούν αναπόσπαστα τμήματα της καλής φυσικής κατάστασης και απαιτούνται σε όλες τις κινήσεις που κάνει ένας αθλητής. Ο συνδυασμός ταχύτητας και δύναμης είναι η ταχυδύναμη. Εδώ και πολλά χρόνια, προπονητές και ποδοσφαιριστές προσπαθούν να βελτιώσουν την ταχυδύναμη ώστε να βελτιώσουν την απόδοσή τους.
Διαβάστε περισσότερα: ΦΑΚΕΛΟΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑ, ΜΕΡΟΣ 2: Πλειομετρικές ασκήσεις

Το συγκεκριμένο θέμα αποτελεί μία επιστημονική μελέτη και όσον αφορά την μετάφρασή του έγινε προσπάθεια να αποδοθεί όσο πιο πιστά είναι δυνατόν. Θεωρήσαμε σωστό να μην αναφέρουμε μόνο τα συμπεράσματα της εργασίας, αλλά να παραθέσουμε τις μετρήσεις και τις στατιστικές παραμέτρους της.

Διαβάστε περισσότερα: Η επίδραση της διαλειμματικής προπόνησης με υψηλή ένταση στους ποδοσφαιριστές

speed_2.jpg

Γίνετε γρήγοροι  –  και όχι, δεν μιλάμε για πιό γρήγορο ίντερνετ

Είναι κοινός τόπος ότι η ταχύτητα είναι απαραίτητη για το ποδόσφαιρο. Αλλά δεν εννοούμε μόνο το πόσο γρήγορα τρέχει κάποιος. Εννούμε μια ολόκληρη σειρά από τομείς στους οποίους η ταχύτητα είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Διαβάστε περισσότερα: Φάκελος: Ταχύτητα - Μέρος 1
Δεν υπάρχουν εικόνες