Article Index

ΓΙΟΓΚΑ: ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΚΑΘΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Η γιόγκα φόβιζε  τους ποδοσφαιριστές της Manchester United. Όταν ο πρώην αστέρας της ομάδας Ryan Giggs θέλησε πριν από μια δεκαετία να δοκιμάσει για πρώτη φορά προπόνηση με γιόγκα δεν μπορούσε να πιστέψει πόσο δύσκολη ήταν. Δήλωνε τότε: «Εξασκεί  μέρη του σώματός  που απλά δεν χρησιμοποιούνται  στο ποδόσφαιρο. Την πρώτη φορά που έκανα γιόγκα το 2003 ήμουν εντελώς κατάκοπος. Επέστρεψα στο σπίτι από το χώρο άσκησης και κοιμήθηκα για τρεις ώρες το απόγευμα. Πραγματικά φοβόμουν τη γιόγκα το πρώτο έτος, επειδή δεν ήξερα τι κάνει στους μυς. Πονούσα, αν και γνωρίζω ότι μερικοί από αυτούς που τους αποκαλείς  «παλικάρια» πιστεύουν ότι η γιόγκα είναι πραγματικά κάτι  εύκολο, ήπιο και ανώδυνο ".

 

Ωστόσο, ο Giggs συνέχισε την πρακτική της γιόγκα και εξέπληξε τους πάντες με την ταχύτητα και τις  ικανότητές του, ακόμα και όταν ηλιακά μεγάλωνε. Πεπεισμένος ο ίδιος  ότι η γιόγκα τον βοήθησε να παραμείνει σε φόρμα, δυνατός και ευέλικτος, άρχισε να μιλάει για τη νέα  εμπειρία του μέσω βίντεο στο YouTube,αλλά και σε DVD.

Το μυστικό της επιτυχίας των Γερμανών

Στη Γερμανία η γιόγκα εισήχθη στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, όταν ο Oliver Bierhoff, διευθυντής της ομάδας και  πρώην  παίκτης της εθνικής,  παρακολούθησε κάποια μαθήματα στο Μόναχο με τον δάσκαλο Patrick Broome και βρήκε τη γιόγκα εξαιρετικά ευεργετική από πολλές απόψεις. Ο Oliver Bierhoff γνώρισε και αγάπησε τη γιόγκα μετά την ενεργό του σταδιοδρομία. "Παρατήρησα ότι η γιόγκα με κάνει  να νιώθω πολύ καλά", έλεγε.

Το 2004 ο Bierhoff έγινε διευθυντής της γερμανικής εθνικής ομάδας. Ήταν ανοιχτός στο ενδεχόμενο να ανακαλύψει ένα νέο «έδαφος» άσκησης.  Μετά από ένα μάθημα δοκιμής γιόγκα με την ομάδα ποδοσφαίρου ο Patrick Broome μπόρεσε να φέρει τη γιόγκα πιο κοντά στη γερμανική εθνική ποδοσφαιρική ομάδα για πρώτη φορά το 2005. Ο σκεπτικισμός των παικτών αναφορικά με τη γιόγκα ήταν αρχικά πολύ μεγάλος. Αλλά τα τελευταία χρόνια η αποδοχή της γιόγκα έχει αυξηθεί. «Για κάποιους είναι  καθημερινή  η πρακτική της γιόγκα.  Έχουν ήδη συνηθίσει ότι είμαι μέρος της ομάδας και θέλουν να συνεχίσω το έργο μου» λέει ο Patrick  Broome.

Κατά τις προετοιμασίες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος το 2006 η γιόγκα έγινε ένα απαραίτητο κομμάτι του προγράμματος της προπόνησης της ομάδας και σήμερα εξακολουθεί να είναι. Ο δάσκαλος της γιόγκα Patrick Broome διδάσκει την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου από τότε, δηλαδή τα τελευταία 12 χρόνια, καθώς και πολλούς παίκτες. Ο Bierhoff  συνεχίζει να ασκείται στη  γιόγκα ακόμα και μετά την αποχώρησή του από την ομάδα. Όταν κέρδισε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου το 2014, η γιόγκα ήταν σίγουρα ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας.

Μεσολάβησε η επαφή μεταξύ του Patrick Broome και του  προπονητή της εθνικής Jürgen Klinsmann. Με κίνητρο το «πατριωτικό καθήκον» είχε καθιερώσει ο Klinsmann στην εθνική ομάδα τη γιόγκα, μάλιστα μετά από πρωτοβουλία του Oliver Bierhoff. Το 2006, μετά από την αποχώρησή του από τη θέση του προπονητή της εθνικής, επέστρεψε ο Jürgen Klinsmann στις ΗΠΑ. Εκεί τελικά έγινε το 2011 προπονητής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου και  ενσωμάτωσε τη γιόγκα στο πρόγραμμα της προπόνησης.

Ο Oliver Bierhoff γράφει στο πρόλογο του βιβλίου «Γιόγκα για τον άνθρωπο», που δημοσίευσε ο Patrick Broome το 2009: «Γρήγορα συνειδητοποίησα ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε  γιόγκα για τους παίκτες μας. Η βελτίωση της σταθερότητας και της ευελιξίας καθώς και οι τεχνικές συγκέντρωσης και χαλάρωσης όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο τραυματισμού των παικτών, αλλά και ενισχύουν την αναγέννησή τους ".

 

F.C.Köln

Ο Keshava Schütz, διευθυντής της Yoga Vidya, ήταν οπαδός του ποδοσφαίρου της ποδοσφαιρικής ομάδας της F.C.Köln και πρότεινε στον τότε προπονητή Uwe Rapolder την άσκηση της  γιόγκα για τους  παίκτες. Η περίοδος 2005-2006 είχε αρχίσει καλά, αλλά σύντομα ερχόταν  η μια ήττα μετά την άλλη. Ο Keshava Schütz ήθελε να βοηθήσει το σωματείο με τη γιόγκα, ώστε να γίνει ικανό να επιστρέψει στις νίκες. Επανειλημμένα πήγαινε στις προπονήσεις της F.C.Köln και μιλούσε με τον Rapolder, με σκοπό να τον πείσει να δοκιμάσει μία φορά τη γιόγκα. Ο Rapolder τελικά συμφώνησε. "Έφερα τα στρώματα της  γιόγκα και τα έβαλα στο κρύο υπόγειο που ήταν διαθέσιμο για γιόγκα", θυμάται ο Keshava Schütz. Εξάσκησε εκεί την ομάδα ένα  60λεπτο με αρχική χαλάρωση, ασκήσεις αναπνοής, χαιρετισμό ηλίου, δώδεκα κύριες στάσεις  και βαθιά χαλάρωση. Επικεντρώθηκε - ως συμπλήρωμα στην καθημερινή προπόνηση ποδοσφαίρου - στο τέντωμα και τη χαλάρωση. Ο Keshava Schütz εξηγεί: «Με το τέντωμα και τη χαλάρωση σε ενεργειακά μπλοκαρίσματα στις αρθρώσεις, η ενέργεια μπορεί να ρέει ελεύθερα και πάλι. Έτσι ο παίκτης κινείται αρκετά διαφορετικά και πιο ασφαλής».

 

Δεν υπάρχουν εικόνες