Coaching

LOGO pp www 1

Πέτρος Κένερ – Πωλ Σεμπάουερ

«Θέλω να είμαι η καλύτερη έκδοση του εαυτού μου»

Τι διακρίνει έναν καλό προπονητή; «Όταν δεν υπάρχει λύση… αυτοσχεδιάζει»

Τι διακρίνει έναν καλό προπονητή;

Οι απαντήσεις σε αυτό το ερώτημα πολλές…

Παίκτες, παράγοντες, οι ίδιοι οι προπονητές όλων των τμημάτων και κατηγοριών έχουν μια δική τους άποψη για το τι διακρίνει έναν καλό προπονητή. Ο κάθε προπονητής έχει τις δικές του δυνατότητες και αδυναμίες, τις οποίες παρέχει στη συνεργασία του με την ομάδα.

Ένας καλός προπονητής ξέρει να καθοδηγεί ανθρώπους.
Δουλεύει ισότιμα με τους ποδοσφαιριστές του και καταφέρνει
να τους πλησιάσει τον καθένα ξεχωριστά.

Μπορούμε άραγε να κάνουμε μία γενική σύγκριση;

Μπορεί να εκτιμηθεί ο ρόλος του προπονητή στις διάφορες εργασίες;

Ο «Προπονητής Ποδοσφαίρου» θα προσπαθήσει να απαντήσει σε ορισμένα από τα άνω ερωτήματα.

Καταρχήν θα πρέπει να διαφοροποιήσουμε λίγο το ερώτημα =το τι διακρίνει έναν καλό προπονητή;= ως προς αυτό που ενδιαφέρει τον καθέναν από εμάς και να θέσουμε την ερώτηση προς τον εαυτό μας:
Τι θα κάνει εμένα καλύτερο προπονητή;

Λέμε συχνά ότι ο προπονητής πρέπει να έχει τεχνογνωσία, μεταδοτικότητα, καθοδήγηση και πολλά άλλα. Θα προσπαθήσουμε, κωδικοποιώντας όλα αυτά, να θέσουμε τέσσερα βασικά σημεία-κατηγορίες στα οποία πρέπει να δώσουμε μεγάλη βάση: Ικανότητα, Αξιοπιστία, Αλληλεγγύη, Οργάνωση.

Διαβάστε εδώΤι διακρίνει έναν καλό προπονητή;

attention_zones_synoliko_horizontal

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο βλέπουμε ότι ο ρόλος του τερματοφύλακα έχει αλλάξει. Ο τερματοφύλακας δεν είναι πλέον απλά ο τελευταίος παίκτης της άμυνας, αλλά μπορεί -και πρέπει- να καθοδηγεί τους συμπαίκτες του ώστε να διορθώνουν τις θέσεις τους. Λόγω της θέσης του, ο τερματοφύλακας μπορεί να εποπτεύει όλο το γήπεδο και να συλλέγει πληροφορίες για τις θέσεις των αντιπάλων και την εξέλιξη των φάσεων. Είναι πολύ σημαντικό, επομένως,

ΔιαβάστεΠροπονητική θεωρία: Υποδιαίρεση του γηπέδου σε ζώνες επικινδυνότητας

team_talk3

Μετά το παιχνίδι είναι πριν από το επόμενο.

 

Ο σχεδιασμός και η επιτήρηση μιας προπόνησης δεν είναι παρά ένα κομμάτι της δουλειάς του προπονητή.

Πώς όμως πρέπει να συμπεριφερθούμε αμέσως μετά από ένα παιχνίδι;

Πότε και πως πρέπει να κάνουμε μια συζήτηση με τον άλφα η βήτα παίκτη;

Πότε θα γνωστοποιήσουμε την ενδεκάδα, το σύστημα και την τακτική για το επόμενο παιχνίδι;

Διαβάστε περισσότερα: Οι 4 συζητήσεις κατά την διάρκεια μιας εβδομάδας

 Πώς να αναλύσετε την απόδοση της ομάδας μέσω μιας λίστας στοχευμένων ερωτήσεων. Οι επιλογές που έχει στη διάθεσή του ο τεχνικός και η σημασία να έχει μια μέθοδο επικοινωνίας με την ομάδα.

Επιλογές που έχει στη διάθεσή του ο τεχνικός. Η σημασία της κατάλληλης μεθόδου επικοινωνίας με την ομάδα.
Μπορεί, την στιγμή που ο διαιτητής σφυρίζει την έναρξη του αγώνα, η απόδοση των παικτών και το αποτέλεσμα του αγώνα να εξαρτώνται κυρίως από το τι κάνουν οι παίκτες στο γήπεδο, όμως ο προπονητής δεν πρέπει να θεωρεί ότι τα καθήκοντά του εξαντλούνται στην τακτική και στρατηγική προετοιμασία του αγώνα.
Ο τεχνικός, όσο εξελίσσεται στην πράξη η προκαθορισμένη στρατηγική τακτικής, οφείλει να παρακολουθεί συνεχώς την αποτελεσματικότητα των επιλογών του. Η αξιολόγηση, εκτός από το επίπεδο τεχνικής-τακτικής, πρέπει να περιλαμβάνει την ανάλυση σε επίπεδο φυσικής κατάστασης και ψυχολογίας.

ΔιαβάστεΗ τακτική διαχείριση του αγώνα.

erholung

Όλες οι ομάδες ξεκινούν την προετοιμασία τους για την αγωνιστική περίοδο έχοντας προσθήκες νέων παικτών. Αρκετές είναι οι ομάδες εκείνες που πραγματοποιούν τόσες πολλές μεταγραφές ώστε ο προπονητής είναι αναγκασμένος να «χτίσει» ένα σύνολο από την αρχή. Εδώ τίθεται το εξής ερώτημα: Θα μπορέσουν οι νέοι παίκτες να ενσωματωθούν στην ομάδα και σε ποιο βαθμό;

Διαβάστε περισσότερα: Δημιουργώντας ομαδικό πνεύμα από την προετοιμασία

Image

Αμυντική συνεκτικότητα και διάφορες επιθετικές τάσεις στο σύστημα 4–2-3-1

Το 4-2-3-1 σύστημα επιτυγχάνει τόσο στον αμυντικό όσο και στον επιθετικό τομέα μεγάλη ευελιξία.  
Η ομάδα μπορεί με αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες που παρουσιάζονται για παράδειγμα γίνεται γρήγορη μετατόπιση θέσεων.  
Παρακάτω περιγράφονται λεπτομερώς οι φάσεις του παιχνιδιού όπου ο αντίπαλος έχει στην κατοχή του την μπάλα,  όταν ο αντίπαλος κλέψει την μπάλα,  όταν η ομάδα κερδίσει την μπάλα,  καθώς και τα καθήκοντα των παιχτών ανάλογα με την τοποθέτησή τους και η συμπεριφορά τους στον αμυντικό και επιθετικό τομέα σε αυτόν τον τρόπο παιχνιδιού.

Διαβάστε περισσότερα: Διατηρήστε το σύστημα σας ευέλικτο

teproyp05sm

ποιο από τα δύο φέρνει πιο γρήγορα το αποτέλεσμα?

Αυτό το ερώτημα απασχολεί συχνά τους προπονητές. Θα δούμε παρακάτω ότι πρέπει να γίνονται συχνές εναλλαγές μεταξύ κανονικού παιχνιδιού και τεχνικών εξάσκησης στην προπόνηση μιας ομάδας.

Διαβάστε περισσότερα: Δίτερμα ή εξάσκηση
grammateia.png
Δεν υπάρχουν εικόνες