Εισαγωγή

Για να μπορέσουμε να περιγράψουμε την ποιότητα μιας πάσας, θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν διάφοροι παράμετροι. Σημαντικό ρόλο παίζει αφενός η τεχνική εκτέλεση, αφετέρου όμως πρέπει να θέσουμε και το ζήτημα της τακτικής λειτουργίας και ποιος είναι ο στόχος της πάσας.

Αν υποθέσουμε ότι οι παίκτες μας είναι σε θέση να έχουν τις τεχνικές ικανότητες να εκτελέσουν όλων των ειδών τις πάσες, τότε θα πρέπει να εξετάσουμε με λεπτομέρεια τους τακτικούς στόχους για να αξιολογηθεί η ποιότητα. Παραδείγματα ασκήσεων της τακτικής πάσας θα προκύψουν καλύτερα εξετάζοντας το δικό μας παιχνίδι και την δική σας ιδέα ως προπονητή, λαμβάνοντας υπόψη την συμπεριφορά και την τακτική του αντιπάλου.
Την τεχνική εκτέλεση την καθορίζει ο αριθμός των επιλογών που έχει ο κάτοχος της μπάλας στη δεδομένη κατάσταση. Η πάσα είναι με το εσωτερικό του ποδιού ή και με το εξωτερικό. Η ποιότητα της πάσας μπορεί επίσης να εκφραστεί διαφορετικά, λαμβάνοντας υπόψη τη στατιστική άποψη στον αριθμό των πασών που παίχτηκαν σε απόλυτους αριθμούς σε σχέση με τον αντίπαλο. Εδώ για να εκτιμήσουμε το ποσοστό της επιτυχίας θα πρέπει να συνεκτιμήσουμε τον αριθμό των επιτυχημένων πασών, δηλαδή των πασών που έφτασαν στο συμπαίκτη.
Έχουμε πλέον και μία άλλη ενδιαφέρουσα μορφή ανάλυσης που αξιολογεί μία πάσα. Η συγκεκριμένη ανάλυση αναλύει πόσους αντιπάλους ποδοσφαιριστές ξεπέρασε η συγκεκριμένη πάσα. Αυτή τη μορφή φυσικά δεν την ακούμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, είναι όμως το βασικό θέμα του συγκεκριμένου άρθρου.

Το κορόιδο ως σημείο εκκίνησης

Το κορόιδο είναι μία δομημένη άσκηση των ευκαιριών που παρουσιάζονται στους ποδοσφαιριστές μας στην τακτική. Εμείς αυτές τις ευκαιρίες για πάσα θα τις διαιρέσουμε σε τρεις κατηγορίες τακτικής.
Το κορόιδο ως άσκηση προσφέρει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες προπόνησης για ένα στιλ παιχνιδιού προσανατολισμένο στην κατοχή της μπάλας και στην τεχνική κατάρτιση των παικτών. Μέσα στο καθαυτού παιχνίδι υπάρχουν πάρα πολλές καταστάσεις των οποίων η λύση μπορεί να προέλθει από την άσκηση το κορόιδο.
Οι δύο βασικές μορφές που χρησιμοποιούμε όλοι στο κορόιδο είναι το τρεις εναντίον ενός και το πέντε εναντίον δύο. Φυσικά μπορούν να αναπτυχθούν πολλές άλλες μορφές άσκησης, η βασική ιδέα παραμένει πάντως πάντα η ίδια και αυτοί είναι οι της πλειοψηφίας και η κατοχή της μπάλας.
Εάν πάρουμε για παράδειγμα τη βασική διάταξη του 4-3-3, προκύπτουν σε όλες τις ζώνες του γηπέδου οι επιλογές τρεις εναντίον ενός ή τέσσερις εναντίον δύο. Και ανάλογα με το τι τακτική θα ακολουθήσει ο αντίπαλος εμείς πάντα στοχεύουμε στην υπεραριθμία.

εικ_1a.PNG
Εάν τοποθετήσετε το σύστημα 4-3-3 σε έναν πίνακα θα δείτε ότι σας επιτρέπει να βρείτε έναν ορισμένο αριθμό των γραμμών (πασών). Θα δείτε ότι υπάρχουν τέσσερις οριζόντιες γραμμές, πέντε κάθετες και έξι διαγώνιες. Οι γραμμές που απεικονίζονται αντιπροσωπεύουν μόνο την άμεση σύνδεση μεταξύ των παικτών. Δηλαδή των παικτών που είναι κοντά στον κάτοχο της μπάλας, χωρίς να παρεμβαίνει άλλος συμπαίκτης τους.
Εκτελώντας την άσκηση το κορόιδο, αυτόματα ο αντίπαλος παίρνει τη θέση του κορόιδου. Αυτό φυσικά μπορεί να οδηγήσει σε μία κάπως παραμορφωμένη κάτοψη σε σύγκριση με την καθαρά σχηματική αναπαράσταση στις βασικές διατάξεις. Οι γραμμές που θα δούμε εδώ δείχνουν ότι ορισμένες θέσεις έχουν περισσότερες επιλογές από άλλες. Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη η θέση όλων των εμπλεκομένων παικτών, η οποία αλλάζει συνεχώς ως αποτέλεσμα της κίνησης. Βασικά η κατοχή της μπάλας προκαλεί την αντίδραση του αντιπάλου σε αλλαγές θέσεων, η οποία με τη σειρά της απαιτεί από τους παίκτες μας να προσαρμοστούν.
εικ 2
Όσο καλύτερη είναι η τοποθέτηση των ελεύθερων παικτών, τόσο πιο πιθανό είναι να υπάρξει η ζητούμενη υπεραριθμία, και στο κορόιδο και στις σχετικές επιλογές της πάσας. Τα ακόλουθα παραδείγματα δείχνουν πώς συνδέεται η άσκηση το κορόιδο με το καθαυτού παιχνίδι, δίνοντας μας λύσεις.

Τα τρία επίπεδα της πάσας

Στην άσκηση κορόιδο πάντα θα βρούμε τρόπους που θα κάνουμε τους παίκτες κορόιδο να είναι εντός του κύκλου και σε συνεχή κίνηση.

Επίπεδο 1: ασφάλεια, πάσα για την κατοχή της μπάλας

Η μπάλα παίζεται οριζόντια ή διαγώνια στον πλησιέστερο συμπαίκτη, χωρίς να προσπεράσει συμπαίκτη ή αντίπαλο.

εικ 3

Από τεχνικής άποψης αυτή η πάσα είναι αναπόφευκτα η πιο εύκολη.
Από τακτικής άποψης, όμως, μπορεί να εξυπηρετήσει διαφορετικούς σκοπούς. Από τη μία μπορεί να βοηθήσει στην εξασφάλιση της κατοχής της μπάλας όταν δεν υπάρχει η ευκαιρία να την προωθήσουμε προς τα εμπρός με κάθετο παιχνίδι, από την άλλη αυτή η πάσα μπορεί να βοηθήσει στο να δελεάσει τον αντίπαλο να ανέβει ένα επίπεδο, πράγμα που θα δημιουργήσει χώρους για τους κεντρικούς ή επιθετικούς μας. Αν και είναι φαινομενικά εύκολη πάσα, δεν πρέπει να υποτιμάται η τακτική της σημασία.

Επίπεδο 2: αύξηση της δυναμικής

Η συγκεκριμένη πάσα είναι μία μπαλιά που δίνεται σε ένα συμπαίκτη, είτε για να ξεπεράσουμε έναν αντίπαλο, ή ακόμα και ένα συμπαίκτη μας.
εικ 4
Αυτή η πάσα βοηθάει στην απόκτηση χώρου. Αυτό φυσικά λειτουργεί με κάθετες οριζόντιες ή διαγώνιες πάσες. Επιπλέον αυτή η πάσα βοηθάει στο να φέρουμε τον αντίπαλο σε κίνηση, αφού ο ρυθμός θα αυξάνεται. Έχει ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον όταν τη χρησιμοποιούμε για να αλλάξουμε πλευρές, να αλλάξουμε το παιχνίδι δηλαδή. Τεχνικά είναι πιο δύσκολη πάσα από το επίπεδο 1 γιατί, συνήθως, έχει μεγαλύτερη απόσταση να καλύψει.

Επίπεδο 3: επίθεση
Η πάσα με ανώτατο βαθμό δυσκολίας. Αυτή η πάσα μπορούμε να πούμε ότι σκίζει την αντίπαλη γραμμή άμυνας, γιατί διαπερνά την αμυντική γραμμή και έχει στόχο συμπαίκτη μας στην πλάτη των αντιπάλων.
εικ 5
Μιλάμε φυσικά για μία πάσα η οποία γίνεται στο επιθετικό τρίτο και είναι μία «θανατηφόρα» πάσα προς έναν επιθετικό μας. Ωστόσο είναι και μία επιλογή ενάντια στο αντίπαλο πρέσινγ. Σε αυτό το επίπεδο οι κεντρικοί μας αμυντικοί έχουν την ευκαιρία να ξεπεράσουν αντιπάλους επιθετικούς με έξυπνο διαγώνιο παιχνίδι.
Αναλύοντας τώρα ένα δικό μας παιχνίδι θα εντοπίσουμε και τα τρία επίπεδα, είτε όταν προσπαθούμε να ασφαλίσουμε και να έχουμε κατοχή της μπάλας, είτε στη διεκδίκηση αυτής, και μπορούμε πλέον να τα μεταφέρουμε στην άσκηση κορόιδο.

Η επιλογή της πάσας σε διάφορες καταστάσεις του παιχνιδιού

Κατοχή της μπάλας και ανάπτυξη παιχνιδιού
Στην ανάπτυξη του παιχνιδιού μας συνήθως συμπεριλαμβάνονται και τα τρία επίπεδα της πάσας.
εικ 7
Πιο συγκεκριμένα το επίπεδο ένα, που είναι συχνό, αφού είναι στη φάση που η ομάδα μας έχει την πλειοψηφία τεσσάρων εναντίον τριών. Όσο πιο κοντά μεταφερόμαστε προς το αντίπαλο τέρμα τόσο πιο σύνθετες και απαιτητικές γίνεται και οι πάσες.
Όσο πιο κοντά ερχόμαστε στο επιθετικό τρίτο, η αμυνόμενη ομάδα σχεδόν πάντα θα έχει την πλειοψηφία, ένα γεγονός που περιορίζει τις επιλογές του παίκτη που είναι και κάτοχος της μπάλας. Στο μεταβατικό τομέα από την άμυνα προς την επίθεση, η πάσα ένα είναι η χειρότερη επιλογή όταν και εφόσον απαιτείται να παίξουμε γρήγορα προς τα εμπρός. Η πάσα επιπέδου ένα θα ένα επιβραδύνει το ρυθμό μας.
εικ 8
Αν ο αντίπαλος είναι οργανωμένος θα αποκτήσει υπεραριθμία.
Επομένως ο παίκτης στην εικόνα έχει μόνο τις επιλογές της βάσης επιπέδου 2 και επιπέδου 3.

εικ 9

Ποια είναι η καλύτερη λύση;
Η πυκνότητα των αντιπάλων ανά ζώνη σε συνδυασμό με τη δική μας ιδέα παιχνιδιού, καθορίζει τον αριθμό των πιθανών λύσεων. Λύσεις πάντα θα υπάρχουν, άλλοτε πολύπλοκες κι άλλοτε λιγότερο περίπλοκες, άλλοτε πολλά υποσχόμενες και άλλοτε λιγότερο ελπιδοφόρες. Η υποδιαίρεση στους τρεις τύπους πασών βοήθα τον παίκτη μας στην ανάλυση κινδύνου και να πάρει τη σωστή απόφαση. Φυσικά, εκτός από τους αντιπάλους θα πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη και το ρόλο που παίζει η θέση του παραλήπτη τής πάσας.
Στη διαδικασία λοιπόν, στο να πάρει τη σωστή απόφαση ο πασαδόρος, θα πρέπει να κάνει στον εαυτό του τις ακόλουθες ερωτήσεις.

Τι θα συμβεί μετά την πάσα;
Μπορεί ο παραλήπτης να κοντρολάρει ή θα πρέπει να κάνει άμεση πάσα;
Μήπως πρέπει να ανεβάσω την ομάδα;
Θέλω να φτάσω γρήγορα στο αντίπαλο τέρμα, ή απλώς να παραπλανήσω και να προκαλέσω τον αντίπαλο;
Ποιος είναι ο κίνδυνος να χαθεί η μπάλα;
Υπάρχει περίπτωση να σκοράρει ο παραλήπτης;
Εγγυάται η πάσα μου ότι θα συνεχίσουμε να έχουμε την κατοχή της μπάλας;

Συνοπτικά μένει να πούμε ότι η όλη κατάσταση αποφασίζει για άμεση ή έμμεση λύση.
Έτσι λοιπόν η επιλογή μπορεί να πέσει είτε στη μία είτε στην άλλη πάσα και αυτό εξαρτάται κυρίως από την αγωνιστική φιλοσοφία του προπονητή.
Κατά βάθος όμως θα δούμε και μέσα από το παιχνίδι ότι οι πάσες του επιπέδου 3 δείχνουν μία ξεκάθαρη επιθετική δομή του παιχνιδιού.