Υποδομές

Ασκήσεις

  8362e5e7bb552f03732bff9e6e150bfb.jpg

  Top Videos

  • .. Επαγγελματική Προπόνηση 
  •  .... Άιντραχτ Φρανκφούρτης
  • .... Προπόνηση "Coordination & power"
  • .... Προθέρμνση στην Προετοιμασία
  •  .... Προπόνηση με τον Peter Czech
  • .... Προπόνηση με τον M. Neuer
  • .... Προπόνηση Πάσες 
  • .... Ατομική Προπόνηση

  triangles

  ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: This is "total" football!
  * Ο Πανηλειακός γυρίζει μια νέα σελίδα- Το σύστημα Σπαλέτι που παίζει ο Αντωνίου αγωνιζόμενος χωρίς κλασικό σέντερ φορ


  Εάν κάποιος στο ξεκίνημα της σεζόν, έλεγε ότι ο Πανηλειακός, θα ήταν πρωτοπόρος του πρωταθλήματος Γ' Εθνικής, θα υποδεχόταν την (πάντα ισχυρή αμυντικά) Καλαμάτα με σέντερ φορ τον μέσο Παύλο Κυριακίδη και θα της έριχνε τέσσερα γκολ, πολύ πιθανόν να τον περνούσαν για ...τρελό. Εάν μάλιστα κάποιος έλεγε επιπλέον ότι, ο δεύτερος αμυντικός χαφ (ως τώρα στην καριέρα του) Ματθαίος Θωνιάτης, θα ήταν ο κλασικός σέντερ φορ στα μεγαλύτερα διαστήματα του αγώνα (κι όχι μόνο αυτού...), τότε θα είχε μάλλον κλεισμένη μια… σουΐτα στο τρελοκομείο.
  Κι όμως, αυτός ο Πανηλειακός του Σωτήρη Αντωνίου, όχι μόνο εκπλήσσει με την πορεία του, αλλά γυρίζει και μια νέα σελίδα στο ποδόσφαιρο της Ηλείας (τουλάχιστον, αν όχι και των “μικρών” κατηγοριών), με ένα παιχνίδι το οποίο έως τώρα το έχουμε δει στα βιβλία, στην τηλεόραση, στο playstation, αλλά σπάνια στην πραγματικότητα.
  Κι όμως, κόντρα και στον Απόλλωνα, και σε άλλα ματς, αλλά και στην Καλαμάτα, ο Πανηλειακός έπαιξε χωρίς καθόλου καθαρόαιμο σέντερ φορ, πράγμα το οποίο έχει κάνει σε όλα τα τελευταία παιχνίδια του φέτος. Κι όπως μας αποκαλύπτει κι ο τεχνικός Σωτήρης Αντωνίου, το έχει δει από τον γνωστό Ιταλό τεχνικό Λουτσιάνο Σπαλέτι και το εφαρμόζει!
  Παίζει ένα ποδόσφαιρο χωρίς θέσεις από τη μέση και μπροστά, στο οποίο όλοι μπορούν να πάνε παντού, όχι άναρχα όμως, αλλά πάνω σε τακτική βάση, “προκειμένου πάντα να διατηρείται ο σχηματισμός της ομάδας μέσα στο γήπεδο και οι προαπαιτούμενες αποστάσεις, έτσι ώστε η ομάδα να διαθέτει πάντα την απαραίτητη ισορροπία”, όπως μας λέει επίσης ο Αντωνίου.

  Ποιος παίζει σέντερ φορ;

  Ποιος παίζει σέντερ φορ; Έστω και κατά συνθήκη; Ιδού το μεγάλο ερώτημα της “κατασκοπείας”. Ερώτημα περίπλοκο να απαντηθεί, καθώς σε ένα παιχνίδι, μπορεί να δούμε τον μεσοεπιθετικό Λώττα ή τον ακραίο δεξιό μεσο Κυριακίδη, να ξεκινάει “φανερά" σε αυτή τη θέση. Ωστόσο οι κινήσεις του, να κατεβαίνει χαμηλά και να υποδέχεται τη μπάλα ανοίγοντας το διάδρομο για τους υπόλοιπους, αρχίζει να… μπερδεύει τα πράγματα. Στην πορεία του αγώνα, μπορεί να δούμε έναν πλάγιο να τοποθετείται σέντερ φορ. Και τον Λώττα, να κατεβαίνει ακόμα πιο χαμηλά, να γίνεται αμυντικό χαφ. Εντελώς συμβατικά βεβαίως, καθώς μόνο για αμυντικό χαφ δεν πρόκειται ο συγκεκριμένος παίκτης. Κατεβαίνοντας χαμηλά ωστόσο, βοηθάει στη δημιουργία του παιχνιδιού. Γίνεται πλέι μέικερ. Και ο αμυντικός χαφ Θωνιάτης ξαφνικά, μετατρέπεται από αμυντικό χαφ σε κρυφό σέντερ φορ. Κίνηση η οποία μπερδεύει ακόμα περισσότερο τις αντίπαλες άμυνες. Που δυσκολεύονται περισσότερο, γιατί και στα υπόλοιπα χαφ, είτε στην άκρη, είτε στη μέση, υπάρχουν τουλάχιστον πάντα τρεις “τεχνίτες” παίκτες και με έφεση για μπροστά (π.χ. Μπράβος, Τομαράς, κ.τ.λ.)
  Ουδείς μπορεί να θεωρήσει ότι ο Πανηλειακός κάνει κάποια ォεπανάστασηサ στο ποδόσφαιρο. Αυτά άλλωστε έχουν εδώ και πολύ καιρό γίνει πράξη από μεγάλες ομάδες του εξωτερικού. Εκείνο το οποίο κάνει ο Πανηλειακός, είναι να φέρνει αυτή την επανάσταση και στην Ηλεία τουλάχιστον. Διαχρονικά άλλωστε στο ποδόσφαιρο, οι μεγάλες αλλαγές πάντοτε ξεκινούν από πάνω και εξαπλώνονται και προς τα κάτω. Είπαμε. Και να ήθελε κανείς το καλοκαίρι να πιστέψει κάτι τέτοιο, θα του ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Όμως το υλικό είναι καλό, είναι “σοφά” επιλεγμένο, κι έχει τη δυνατότητα για πολλές αλλά και σύνθετες επιλογές αγωνιστικά!

  Ενόψει Γλυφάδας

  Στο μεταξύ, οι «ερυθρόλευκοι» στρέφουν άμεσα το ενδιαφέρον τους στον επόμενο αγώνα με την Γλυφάδα στο γήπεδο του Ελληνικού την Κυριακή. Η προετοιμασία συνεχίστηκε την Τετάρτη. Για τον αγώνα, δεν υπολογίζεται σίγουρα ο αρχηγός Γιάννης Κολόκας, που απεβλήθη στο ματς με την Καλαμάτα. Άλλο πρόβλημα, δεν υπάρχει. Ενώ για τις 4 κίτρινες που συμπλήρωσε ο μεσοαμυντικός Δημήτρης Ταφαρλής, θα δηλωθεί να εκτίσει την ποινή της μιας αγωνιστικής στο ματς με τον Ηλυσιακό.


  Νάσος Σκούρας

  Νέο εγχειρίδιο «Προπόνηση στις ακαδημίες»