pp2

ΠΠ latest sm

Άμυνα Ζώνης στης υποδομές

app4zone

Άμυνα ζώνης … ένα επιθυμητό σύστημα με πολλά πλεονεκτήματα εάν εφαρμοστεί σωστά, αλλά και με μειονεκτήματα εάν η ζώνη παρουσιάσει κενά από έναν έστω παίκτη.

 

ImageΗ προπόνηση της άμυνας ζώνης απαιτεί προγραμματισμό, χρόνο, ρίσκο, επιμονή, και αν πάμε να την διδάξουμε  σε λάθος χρόνο (έστω και χωρίς εφαρμογή σε επίσημο ματς), θα το πληρώσουμε με απώλεια βαθμών. Εδώ σας παρουσιάσουμε μια πρώτη ιδέα για το πώς μπορείτε να την διδάξετε στους ποδοσφαιριστές σας.

Από ποιά ηλικία και μετά;;

Από την στιγμή που έχει τακτική το πρόγραμμα της προπόνησης μπορείτε (και κατά την γνώμη μου πρέπει) να εισάγετε και την κάλυψη χώρου.

 

Η σωστή εφαρμογή της ζώνης κάνει την επίθεση του αντιπάλου προβλέψιμη (πάσες προς την περιοχή του, επίθεση από τα πλάγια) και θα δώσει στην ομάδα την απαραίτητη ηρεμία με την καλή αλληλοκάλυψη, το σωστό μαρκάρισμα και το αποτελεσματικό πρεσινγκ.

 

Πλεονεκτήματα:

 • Οικονομία στην φυσική κατάσταση κατά την διάρκεια του αγώνα
 • Τεχνικό off-side μπορεί να εφαρμοστεί
 • Πλειοψηφεία στην ζώνη της άμυνας (30-40m πλάτος χ 30m βάθος)
 • 2 παίκτες μπορούν να μαρκάρουν 1 αντίπαλο (2 εναντίον 1)

 

Απαραίτητα στοιχεία :

 • Συνεχής αυτοσυγκέντρωση κατά την διάρκεια του αγώνα
 • Θέληση μάθησης
 • Υποστήριξη του συμπαίκτη από τον παίκτη στήριγμα.
 • Ο κάθε ενας έχει την ευθύνη της θέσης του και επιβλέπει τη κατάσταση μπροστά και δίπλα του γι’αυτό
   • Η σωστή ακουστική υποστήριξη (εντολές) παίζει πρωτεύοντα ρόλο
   • Προσοχή στην παρεξήγηση
   • Αγωνιστική πειθαρχία
   • Στο 1 εναντίον 1
   • Σωστή τοποθέτηση σώματος
   • Υπομονή και σωστός χρόνος για την μονομαχία
   • Αποφασιστικότητα στην μονομαχία (‘η η μπάλα ‘η ο παίκτης …  ποτέ και δυο μαζί )
   • Στην περιοχή της μπάλας δεν καλύπτουμε χώρο αλλά αντίπαλο

Ατομικοί στόχοι :

1ος στόχος :  πρώτος στην μπάλα

Εάν δεν τα καταφέρουμε

2ος στόχος : να σπρώξουμε τον αντίπαλο σε περιοχή που είναι ακίνδυνος για το τέρμα μας (άκρες)

3ος στόχος :  με υπομονή να καταλάβουμε την σωστή στιγμή για να κερδίσουμε την μπάλα

4ος στόχος :  να μην καταφέρει την μπαλιά στην πλάτη της άμυνας (ζώνης) μας. (ο τερματοφύλακας μας παίζει τον ρόλο του libero)

 

Ομαδικοί στόχοι :

 

1ος στόχος:   δημιουργία πλεονεκτήματος γύρω από την μπάλα (περισσότεροι παίκτες)

2ος στόχος    καλή συνεννόηση μεταξύ των αμυνόμενων οταν οι επιθετικοί αλλάζουν θέσεις (over-laping, κρυφος επιθετικος ή στο 1-2)

3ος στόχος:   δημιουργία τριγώνου

Α.       Ο παίκτης που καλύπτει, πρεσάρει, μονομαχεί με τον αντίπαλο κάτοχο της μπάλας

Β & Γ  συμπαίκτες που καλύπτουν την πάσα του κατόχου της μπάλας, είτε προς τα εμπρός είτε προς τα πλάγια

4ος στόχος:   καλή συνεργασία με το κέντρο ώστε να αποφεύγουμε την μετωπική επίθεση από κεντρικό σημείο

 

Γενικός στόχος : θέλουμε την μπάλα – όχι να καταστρέψουμε την ανάπτυξη του παιχνιδιού του αντιπάλου

 

Άμυνα ζώνης

Μέθοδοι εκμάθησης.  Μια ολοκληρωμένη προπόνηση.

 

Γενικά χαρακτηριστικά.

Προθέρμανση

Η εστίαση γίνεται στη γενική τοποθέτηση και στους ρόλους των παιχτών, με έμφαση σε δύο σημαντικές καταστάσεις( λειτουργία άμυνας ενάντια σε έναν επιθετικό σε πλάγια θέση και λειτουργία άμυνας απέναντι σε έναν επιθετικό σε κεντρική θέση).

ImageΕικονικό παιχνίδι
Εδώ εστιάζουμε στην αμυντική αντίδραση του παίχτη, όταν αυτός προκαλείται από έναν αντίπαλο ο οποίος έχει την μπάλα και τη θέση που πρέπει να έχει όταν ο κοντινότερος συμπαίκτης του απειλείται από έναν επιθετικό.
 

 


* Η γρηγοράδα των σέντερ μπακ για να κλείσουν και να αντιμετωπίσουν τον επιτιθέμενο από το κέντρο. 
* Η επικοινωνία των δύο σέντερ μπακ μεταξύ τους για το ποιος θα πάει εμπρός και ποιος θα καλύψει λίγο πιο πίσω.

ImageΕπίθεση από το κέντρο

Όταν η επίθεση γίνεται από τον κεντρικό παίκτη,  ένα από τα από τα στόπερ προχωράει λίγο μπροστά και σε συνεργασία με το άλλο σέντερ μπακ και τον πλησιέστερο εξωτερικό αμυντικό σχηματίζουν ένα τρίγωνο.  Ο άλλος εξωτερικός αμυντικός είναι υποχρεωμένος να βρίσκεται στην ίδια γραμμή με το τελευταίο σέντερ μπακ και να μην παίξει πιο χαμηλά σε βάθος. Εάν η αμυντική γραμμή βρίσκεται κοντά στο ύψος της μεγάλης περιοχής είναι καθήκον του τερματοφύλακα να αναχαιτίσει τις μπαλιές που θα περάσουν προς τα μέσα.
 

Σημαντικά σημεία

  ImageΠαίζοντας την μπάλα στα πλάγια
Μόλις η μπάλα παιχτεί πλάγια ο εξωτερικός αμυντικός πηγαίνει να αντιμετωπίσει τον αντίπαλο κλείνοντας τον γρήγορα και αναγκάζοντάς τον να κινηθεί προς τα μέσα στη ζώνη που καλύπτει ο άλλος αμυντικός ( σέντερ μπακ,  στόπερ ) ο οποίος παίρνει μια θέση υποστήριξης. Το άλλο σέντερ μπακ πηγαίνει να καλύψει, το ίδιο κάνει κι ο άλλος εξωτερικός αμυντικός, όπως δείχνουν και τα βέλη στο σχεδιάγραμμα. 

 

 

ImageΕικονικό παιχνίδι

Αυτή είναι μια απλή άσκηση με τους παίκτες κυρίως σε στατική θέση όπως φαίνεται και από το διπλανό διάγραμμα.  Ο προπονητής πρέπει να είναι συγκεκριμένος στις απαιτήσεις του καθώς και στο πως πρέπει να βάζουν το σώμα τους οι αμυντικοί παίχτες.  Οι παίχτες τοποθετούνται απλά σε δύο γραμμές των 4 και ο προπονητής κινείται με την μπάλα στο ενδιάμεσο.

Πρόοδος

ImageΆσκηση 1
Καθώς ο προπονητής πλησιάζει κάθε παίκτη, αυτός είναι να αναγκασμένος να κινείται ανάλογα ώστε να τον αντιμετωπίσει εικονικά.  Έμφαση δίνεται στην αντίδραση του παίχτη και στην τοποθέτηση του σώματός του (όπως φαίνεται και από το σχήμα). Ο προπονητής περνάει αρκετές φορές από μέσα.
 

 

  ImageΆσκηση 2
Σε αυτή την άσκηση δίνεται έμφαση στο ρόλο του 1 παίχτη που καλύπτει, έπειτα στους 2 παίκτες που καλύπτουν, και τελικά στην αντίδραση και των 4 αμυντικών παικτών ως προς τη θέση του παίχτη που έχει την μπάλα και των συμπαικτών του.

Από το 4 εναντίον 1,  στο 4 εναντίον 4.

Μεγάλη σημασία δίνεται στην τοποθέτησή του αμυντικού παίκτη και στους ρόλους του σε σχέση με την αμυντική τετράδα.  Η έμφαση δίνεται στη σωστή θέση του σώματος και στις γρήγορες κινήσεις.

 

ImageΣχηματισμός.
Ο χώρος που χρησιμοποιείται για αυτή την άσκηση είναι ένα τροποποιημένο τρίγωνο με κώνους, όπως φαίνεται και στο διπλανό διάγραμμα. Η ομάδα που επιτίθεται αποτελείται από 2 ακραίους παίκτες και 2 κεντρικούς παίκτες
 


Καθώς η αμυνόμενη ομάδα ξέρει ότι οι επιθετικοί μπορούν να δώσουν την μπάλα μόνο στο διπλανό τους, ο αμυντικός που έρχεται να ντουμπλάρει είναι κατάλληλα τοποθετημένος κοντά στο συμπαίκτη του έτσι ώστε να καλύψει τη μετακίνηση της μπάλας προς τον άλλο επιθετικό. Κάθε παίκτης παίρνει τη θέση του γρήγορα, και τοποθετεί το σώμα του κατάλληλα έτσι ώστε να ελέγχει την κυκλοφορία της μπάλας μεταξύ των επιθετικών παικτών.

Image4 εναντίον 2.
Πάλι έχουμε τον ίδιο χώρο που γίνεται η άσκηση και ξανά με την ίδια διαδικασία όπου μόνο ένας επιθετικός μπορεί να βρίσκεται στη ζώνη επίθεσης, 
και δίνεται έμφαση στην υποστήριξη του ενός αμυντικού από τον άλλον. Η τοποθέτηση του αμυνόμενου αναγκάζει τον πλάγιο επιθετικό να κινηθεί προς το κέντρο και να πέσει πάνω στον άλλο αμυντικό παίκτη που έχει έρθει για κάλυψη όπως φαίνεται και στο διπλανό διάγραμμα. Ομοίως και οι παίκτες που επιτίθενται από το κέντρο ωθούνται πάνω στους άλλους αμυντικούς.
 

Σημεία αναφοράς.

  Image4 εναντίον 1.
Τέσσερις επιθετικοί παίκτες κυκλοφορούν την μπάλα μεταξύ τους με χαμηλές πάσες χωρίς να αλλάζουν θέσεις. Μόλις βρεθεί ένα άνοιγμα, ένας από αυτούς επιτίθεται προς το τέρμα παίζοντας 1 εναντίον 1 με τον αμυντικό.  Οι επιθετικοί δεν επιτρέπεται να δίνουν την μπάλα σε παίκτη που βρίσκεται δύο ή τρεις θέσεις μακριά αλλά μόνο στον διπλανό τους. 
Σημείωση.  Μόνο ένας επιθετικός παίκτης επιτρέπεται να βρίσκεται στην ζώνη επίθεσης κάθε φορά.

 

 

  Image4 εναντίον 3.
Ίδια οργάνωση και λειτουργία αλλά τώρα δίνεται σημασία στην τοποθέτησή του τρίτου αμυνόμενου παίχτη που δίνει την ισορροπία της διάταξης.
Σημείο αναφοράς.
Εδώ ο προπονητής πρέπει να δώσει σημασία και να προσέχει τη θέση του τρίτου παίχτη, έτσι ώστε αυτός να μην είναι πιο μακριά και σε μεγαλύτερο βάθος από όσο θα έπρεπε.

 

4 εναντίον 4.

Σε αυτή την άσκηση οι επιθετικοί επιτρέπεται να αλλάζουν θέσεις και να κάνουν overlapping. ( Π.χ. ένας από τους κεντρικούς επιθετικούς παίζει την μπάλα στον πλάγιο παίχτη που είναι πιο κοντά σε αυτόν και μετά βγαίνει πίσω από την πλάτη του ).  Εξακολουθεί όμως να ισχύει το ότι μόνο ένας επιθετικός πρέπει να βρίσκεται στην ζώνη επίθεσης κάθε φορά. 

Η αμυντική τετράδα χειρίζεται την κατάσταση ως εξής:
* Ο κοντινότερος σέντερ μπακ ντουμπλάρει το συμπαίκτη του. 
* Ο εξωτερικός αμυντικός αφήνει τον αρχικό παίκτη που μάρκαρε και ακολουθεί τον επιθετικό που κάνει κίνηση πίσω από την πλάτη του συμπαίκτη του.  Με αυτό τον τρόπο η αμυντική τετράδα δεν χάνει ποτέ το σχήμα της.

ImageΟ επιθετικός Α που έχει την μπάλα, κάνει πάσα στον επιθετικό B και κάνει κίνηση πίσω από την πλάτη του.  Ο αμυντικός Δ1 ανταποκρίνεται σε αυτή την κίνηση πηγαίνοντας να επιτηρήσει τον επιθετικό Β. Σε αυτή την περίπτωση ο αμυντικός Δ2 απελευθερώνει τον αρχικό παίχτη που μάρκαρε τον Β, και επιτηρεί τον επιθετικό Α καθώς αυτός κάνει την κίνηση πίσω από την πλάτη του Β.  

Σημεία αναφοράς.

Επίλογος.

  ImageΠαιχνίδι σε γήπεδο μικρότερων διαστάσεων.
Πραγματοποιείται ένα παιχνίδι δύο ομάδων με πέντε παίχτες η κάθε ομάδα σε ένα γήπεδο διαστάσεων 20 επί 20 μέτρων. 
Ο χρόνος παιχνιδιού είναι περίπου 10 λεπτά.  Η κάθε ομάδα σκοράρει μόλις περάσει την μπάλα από την τελική γραμμή του αντιπάλου.